Σε πολιτική κηδεμονία επιθυμούν να θέσουν τον κ. Κ. Καραμανλή τα περισσότερα επώνυμα στελέχη του κόμματός του. Μετά την ήττα που υπέστη στη συζήτηση στη Βουλή, όπου εμφανώς αιφνιδιάστηκε όταν ο κ. Κ. Σημίτης προχώρησε σε πολιτική αντεπίθεση, στη Ν.Δ. αναζητούν τι έφταιξε και συζητούν τη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή έμπειρων πολιτικών στελεχών.
Η επόμενη μέρα της μάχης που δόθηκε στη Βουλή, βρήκε ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. σε μεγάλο προβληματισμό για την κακή εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή. Μια εμφάνιση που έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να πάρει ανάσα και να συσπειρωθεί υπό τον κ. Κ. Σημίτη. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι θα ήταν λάθος όλες οι ευθύνες να πέσουν στους ώμους του προέδρου της Ν.Δ. «Το κόμμα πληρώνει την κακή του λειτουργία των τελευταίων ετών. Τα επιτελικά στελέχη αδυνατούν να αναλύσουν κάθε φορά την πολιτική συγκυρία, να οργανώσουν στρατηγική», λένε χαρακτηριστικά και διευκρινίζουν: «Είναι αδιανόητητο για ένα κόμμα εξουσίας όπως η Ν.Δ. να μην έχει αντιληφθεί πώς διαμορφωνόταν η πολιτική κατάσταση το τελευταίο 15ήμερο να πώς σκόπευε να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση του Κώστα Λαλιώτη στον Σάββα Τσιτουρίδη τρεις ημέρες νωρίτερα, πρόδιδε τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος και την επικοινωνιακή του τακτική γι’ αυτή την περίοδο».
Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν λειτουργεί συλλογικά. Ο πρόεδρος του κόμματος συνήθως λαμβάνει τις αποφάσεις μόνος του και συμβουλεύεται κατά περίπτωση τούς κ.κ. Δ. Σιούφα, Β. Μεϊμαράκη, Π. Παυλόπουλο, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Αγγέλου και τον κάθε φορά αρμόδιο τομεάρχη. Αυτή τη φορά, μια που επρόκειτο για την Οικονομία, αρμόδιος ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, είχε κληθεί και ο καθηγητής κ. Τρ. Κολιντζάς.
Η ιστοσελίδα
Ο άνθρωπος που είχε γράψει στη σελίδα της Ν.Δ. στο Ίντερνετ τις περίφημες θέσεις για το Ασφαλιστικό που έφεραν τον κ. Κ. Καραμανλή σε δεινή θέση στη Βουλή. «Και ενώ γνώριζαν όλοι ότι στη συζήτηση στη Βουλή το Ασφαλιστικό θα κυριαρχήσει, ουδείς σκέφτηκε να πει στον πρόεδρο ότι οι θέσεις στο Ίντερνετ ήταν εντελώς διαφορικές από τις νέες απόψεις του κόμματος». Και ενώ αυτή η υπόθεση ήταν μια από τις βασικές αιτίες της ήττας Καραμανλή στη Βουλή, όλοι στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι δεν το γνώριζαν και δηλώνουν αναρμόδιοι. Έτσι, στο εξής πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι γράφεται στην ιστοσελίδα οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Θ. Ρουσόπουλος.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας της Ν.Δ. έχει οδηγήσει πολλές φορές σε λάθη τον πρόεδρο και το κόμμα και το μέλλον επιφυλάσσει χειρότερες εκπλήξεις αν δεν γίνουν αμέσως ριζικές αλλαγές. Και προειδοποιούν ότι «πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν στη Ρηγίλλης ότι σ’ ένα μεγάλο κόμμα, τον πρόεδρο δεν μπορούν να τον συμβουλεύουν οι κάθε φορά λεγόμενοι έμπιστοί του. Είναι ανάγκη, αν θα θέλουμε να παραμείνουμε μεγάλο κόμμα και να διεκδικήσουμε την εξουσία, να αξιοποιήσουμε όλα τα ικανά μας στελέχη». Τι σημαίνει αυτό; Να δημιουργηθεί ένα άτυπο όργανο στο οποίο να συμμετέχουν, εκτός των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή και ο κ. Γ. Σουφλιάς η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Μ. Λιάπης, ο κ. Σ. Δήμας και νεώτερα στελέχη με ικανότητες στη διαμόρφωση πολιτικής. Ένα όργανο που πριν από κάθε σημαντική μάχη θα αναλύει την πολιτική συγκυρία και θα αποφασίζει από κοινού με τον πρόεδρο για την τακτική που θα ακολουθηθεί.
Οι επιτελείς της Ρηγίλλης από την πλευρά τους επέμειναν χθες ότι ο κ. Κ. Σημίτης με τον τρόπο που κινήθηκε στη Βουλή ακύρωσε το προφίλ που επιχειρεί να δημιουργήσει αυτά τα χρόνια και κατηγορούν τον κ. Κ. Λαλιώτη ότι τον «παρέσυρε στον λαϊκισμό». Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κ. Γ. Σουφλίας, ο οποίος μιλώντας στο «Φλας» είπε ότι «στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυο όχθες. Και ο κ. Σημίτης πέρασε στην άκρη της απέναντι όχθης». Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ωστόσο, ήταν η άποψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας σε βουλευτές είπε ότι απαιτείται ψυχραιμία «διότι μπορεί να χάσαμε μια μάχη, αλλά μάθαμε πώς πρέπει να δουλεύουμε στο εξής. Δηλαδή να ρίχνουμε όλο μας το βάρος στην παραγωγή πολιτικής».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “