Μπορεί για τις δημοτικές εκλογές η Ν.Δ. να εμφανίζεται ισχυρή και τα στελέχη του κόμματος να προεξοφλούν ότι θα κερδίσουν ξανά τους τρεις μεγάλους δήμους και τους περισσότερους από τους περιφερειακούς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις νομαρχίες. Γιατί; Τώρα η Ρηγίλλης πληρώνει τις συνέπειες της διαχείρισης της σημαντικής εξουσίας που έχουν στα χέρια τους οι εκλεγμένοι άρχοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. «Ό,τι ακριβώς έχει πάθει το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο κυβέρνησης, από την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας, το ίδιο έχουμε πάθει και εμείς στις περισσότερες από τις 27 νομαρχίες που έχουμε κερδίσει, με πρώτη την υπερνομαρχία Αττικής», διαπιστώνουν στη Ρηγίλλης καθώς τα μηνύματα που έρχονται από παντού είναι ανησυχητικά. Δήμαρχοι εναντίον νομαρχών. Νομάρχες εναντίον δημάρχων και βουλευτές εναντίον και των δύο πρώτων, είναι το έργο που παίζεται στους περισσότερους «μπλε» νομούς.
Ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η κατάσταση που επικρατεί στις 27 νομαρχίες είναι το σημαντικότερο αγκάθι που έχει αυτή την ώρα το κόμμα του, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας και επιχειρεί με κάθε τρόπο να βρει λύση. Η ανησυχία του προέδρου της Ν.Δ. είναι μήπως με την απώλεια κάποιων από τις νομαρχίες που διαθέτει σήμερα αναστραφεί το κλίμα, το οποίο επιθυμεί να καλλιεργήσει, ότι σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών. Έτσι ανέθεσε αποστολή στον γραμματέα του κόμματος κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη να συναντηθεί με όλους τους νομάρχες και δημάρχους, αλλά και τους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση και να επιχειρήσει να αμβλύνει τις διαφορές.
Η αρχή έγινε με τη Νομαρχία Αττικής, όπου τα πράγματα είναι οριακά. Από τους πρώτους μήνες της κοινής πορείας τους ο υπερνομάρχης κ. Θ. Κατριβάνος και η νομάρχης Αθηνών κ. Ελ. Μπεσμπέα έχουν τις χειρότερες δυνατές σχέσεις. Η κατάσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του πρώτου νομού της χώρας έχει μπλέξει τόσο πολύ που κανείς δεν ξέρει κάθε φορά πού αρχίζει μια διένεξη, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος μετά την πρώτη συνάντηση που είχε μαζί τους. Εκτιμά ότι σταδιακά θα βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης «ώστε να μην εκτίθεται η παράταξη στους υπαλλήλους της νομαρχίας και τους πολίτες». Εκείνο που θεωρείται ωστόσο βέβαιο, είναι ότι ο κ. Θ. Κατριβάνος δεν θα είναι πάλι υποψήφιος λόγω ηλικίας. Στη Ρηγίλλης αναζητούν πρόσωπο για την υπερνομαρχία, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Ο προσανατολισμός τους ωστόσο είναι σαφής: «Η μάχη θα είναι καθαρά πολιτική, τόσο στους μεγάλους δήμους όσο και στις υπερνομαρχίες, άρα πρέπει να αναζητήσουμε για την Αττική προβεβλημένο στέλεχος, το οποίο να είναι έμπειρος πολιτικός και όχι τεχνοκράτης». Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι του βουλευτή κ. Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, ενώ τις τελευταίες ημέρες έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του πρώην βουλευτή κ. Νώντα Ζαφειρόπουλου. Σε κανέναν πάντως δεν έχει γίνει πρόταση, ούτε οι ίδιοι έχουν πει αν τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και εκτός Αττικής. Ελάχιστες είναι οι νομαρχίες στις οποίες το κλίμα είναι καλό στις σχέσεις βουλευτών νομαρχών και δημάρχων. «Αυτή την ώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά, διότι αν ανοίξουμε συζήτηση, ποιοι θα είναι ξανά υποψήφιοι και ποιοι όχι, θα διχάσουμε το κόμμα», υποστηρίζουν οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή. Η εντολή τού κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη είναι σαφής: «Κανένα όνομα δεν πρέπει να ακουστεί μέχρι το τέλος του χρόνου». Και το επιχείρημα που επικαλείται για να αιτιολογήσει την εντολή του και να μην αναλάβει δεσμεύσεις είναι το εξής: «Το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, διότι υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Δεν πρέπει λοιπόν ένας ενδεχόμενος αιφνιδιασμός του κ. Κ. Σημίτη να μας βρει διχασμένους για τις υποψηφιότητες στις νομαρχίες και τους δήμους». Με αυτό τον τρόπο ο γραμματέας του κόμματος αποφεύγει και τις πιέσεις που δέχεται από τους νυν νομάρχες, να ανακοινώσει επισήμως το κόμμα πως και οι «27», αν το επιθυμούν, θα είναι και πάλι υποψήφιοι.
Πάντως η ανησυχία των επιτελών της Ρηγίλλης για τις νομαρχιακές εκλογές είναι μεγάλη διότι, όπως λένε, στην προηγούμενη αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε τα περιθώρια της ήττας στις νομαρχίες. Και εξηγούν: «Κερδίσαμε περισσότερες νομαρχίες από όσες περιμέναμε. Κάποιες μάλιστα ήταν “κάστρα” του ΠΑΣΟΚ και τις κερδίσαμε οριακά. Στην επόμενη αναμέτρηση μόνο χειρότερα μπορούμε να πάμε, γιατί καλύτερα είναι σχεδόν ανέφικτο. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει πίσω κάποιες νομαρχίες, εμείς θα χάσουμε τη μάχη των εντυπώσεων και θα δώσουμε την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει και κερδίζει το χαμένο έδαφος». Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να επιδιώξει συνεργασίες με πρόσωπα κοινής αποδοχής, προερχόμενα κυρίως από την Αριστερά, όχι μόνο στους δήμους αλλά και στις νομαρχίες και να επικεντρώσει την πολιτική μάχη με το ΠΑΣΟΚ μόνο στους μεγάλους δήμους, στην υπερνομαρχία Αττικής και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Διότι, όπως υποστηρίζουν, η Ν.Δ. θα κερδίσει σίγουρα και πάλι τους τρεις μεγάλους δήμους, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, την οποία κατέχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
«Σε μια τέτοια περίπτωση λένε στη Ρηγίλλης οι αρνητικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν από μια ενδεχόμενη ήττα μας στην υπερνομαρχία Αττικής θα μπορούσαν να αμβλυνθούν, αν κερδίσουμε ένα ακόμη σημαντικό “κάστρο” του ΠΑΣΟΚ όπως είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “