Σε ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης» της Ν.Δ., των λεγόμενων τομεαρχών, προχωρεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκμεταλλεύεται την πολύ καλή συγκυρία για τον ίδιο, για να κλείσει άρον άρον μέσα στο καλοκαίρι και την τελευταία εσωκομματική του εκκρεμότητα, ώστε το φθινόπωρο όπως λένε οι συνεργάτες του να βρει όλα τα κορυφαία στελέχη σε θέση μάχης.
Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν από τους στενούς συνεργάτες του τις προθέσεις του
«Όταν το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται μέσα στη δίνη του συνεδρίου, εμείς πρέπει να εμφανιζόμαστε ενώπιον των πολιτών ως η εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με θέσεις σε όλα τα προβλήματα, αλλά και με στελέχη πρώτης γραμμής, έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα» λένε στη Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο πρέπει να ακυρώσουμε δύο βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά μας, για τα οποία δεχόμαστε διαρκώς επικρίσεις. Το ένα είναι η έλλειψη θέσεων και το άλλο η φτώχεια στελεχών».
Το νέο όργανο τομεαρχών η σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη ουσιαστικά θα αποτελεί τον καθρέφτη της κυβέρνησης της Ν.Δ., αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Κ. Καραμανλής τα τελευταία 24ωρα δέχεται βροχή εισηγήσεων από όλα τα στελέχη με τα οποία έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Άλλοι του λένε να αυξήσει τον αριθμό των μελών του οργάνου τουλάχιστον κατά πέντε άτομα. Δηλαδή από 13 που είναι σήμερα να γίνουν 18. Άλλοι να τον μειώσει, δηλαδή να τοποθετήσει 6 τομεάρχες μόνο και ο καθένας να έχει από δύο αναπληρωτές κάτι σαν υφυπουργούς δηλαδή. Και άλλοι του προτείνουν οι τομεάρχες να εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το πόρισμα της κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του προέδρου.
Έξι υπερτομεάρχες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ά. Ψαρούδα-Μπενάκη εισηγείται στο όργανο να υπάρχουν 6 υπερτομεάρχες με τους αναπληρωτές τους, και να εκλέγονται όλοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του κόμματος, κατά τη νέα τακτική του, δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν από τους στενούς του συνεργάτες τι ακριβώς πρόκειται να κάνει, ώστε να αποφύγει τις διαρροές και να μη χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Όλα δείχνουν όμως ότι ο προσανατολισμός του είναι το σώμα των τομεαρχών να είναι μικρό και ευέλικτο, με προβεβλημένα πρόσωπα. Έτσι, δεν αποκλείεται κάποιοι από τους σημερινούς τομεάρχες να βρεθούν εκτός της «σκιώδους κυβέρνησης». Εκείνοι που μέχρι στιγμής φαίνεται να μη μετακινούνται είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παυλόπουλος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφας.
Πάντως το σίγουρο είναι πως όποιες αλλαγές και αν κάνει ο κ. Κ. Καραμανλής, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και ενόχληση πολλών στελεχών. Όλοι συμφωνούν όμως ότι δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος δημοσίως τις επιλογές του προέδρου. Αυτό θα συμβεί αναδρομικά, αν μετά το φθινόπωρο η κυβέρνηση ανακάμψει και στη Ρηγίλλης επικρατήσει πάλι εσωστρέφεια και κατήφεια. Και κάτι τέτοιο, όπως παραδέχονται όλα τα κορυφαία στελέχη, δεν είναι απίθανο να συμβεί.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “