Οι υπεύθυνοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου είχαν προσκαλέσει τον Κώστα Καραμανλή εδώ και καιρό να μιλήσει σε εκδήλωσή τους προχθές Πέμπτη στις 12 Ιουλίου. Πριν από 10 ημέρες πίστευαν ότι θα δυσκολευθούν να γεμίσουν την αίθουσα του Χίλτον καλοκαιριάτικα. Και μέχρι τη Δεύτερα όλα έδειχναν ότι οι φόβοι τους θα δικαιωθούν. Τις τρεις τελευταίες ημέρες το κλίμα άλλαξε. Η παρατεταμένη κυβερνητική κρίση και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έπεισαν ως φαίνεται κάποιους επιχειρηματίες ότι αποτελεί πράξη σωφροσύνης να κοιτούν και προς τον κ. Καραμανλή. Αποτέλεσμα; Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά και ο κ. Κ. Καραμανλής έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων. Όσοι παρακολούθησαν από κοντά την εκδήλωση δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τα αληθινά κίνητρα πολλών εκ των παρισταμένων. Αυτό ωστόσο καθόλου δεν εμπόδισε τους επιτελείς και τα στελέχη του κόμματος να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας: βλέπουν τη μια πρόσκληση να διαδέχεται την άλλη, ενώ επιφανείς Αθηναίοι επιθυμούν διακαώς να τους έχουν στο τραπέζι τους όλο και πιο συχνά. Και οι περισσότεροι δεν χάνουν την ευκαιρία για… μεγάλη ζωή. Περιφέρονται από δεξίωση σε κοσμική εκδήλωση πλαισιωμένοι από τη φρουρά τους την οποία η πλειοψηφία όπως και στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε τη χρησιμοποιεί όχι για ασφάλεια, αλλά για… επίδειξη ισχύος.
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ωστόσο αντιδρά με σκεπτικισμό μπροστά σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, ιδίως καθώς βλέπει πολλά κορυφαία στελέχη να μεταμορφώνονται καθημερινά. Μαζί με τον αέρα που υπάρχει στα πανιά του κόμματος πιστεύει ότι πήραν και τα μυαλά τους αέρα. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι μέσα του εύχεται να καθυστερήσει η προσφυγή στις κάλπες. Μολονότι οι επιτελείς του, με πρώτον τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκείνος δείχνει ότι θα εξυπηρετούσε τα σχέδια και τον προγραμματισμό του να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτή την ώρα μάλιστα, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η εκλογική νίκη είναι αναπόφευκτη, έχει ρίξει όλο το βάρος του στην εξεύρεση στελεχών που θα καταλάβουν τις κρίσιμες θέσεις στους οργανισμούς του Δημοσίου, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Στη Ρηγίλλης λένε ότι τους προσεχείς μήνες θα πρέπει να έχουν βρει 3.000 στελέχη που θα είναι έτοιμα να αναλάβουν καθήκοντα: “Δεν αρκεί να βρεις τους διοικητές των τραπεζών, τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των οργανισμών, αλλά όλο το επιτελείο που θα αναλάβει τη διαχείριση του κάθε τομέα. Και αυτοί είναι περισσότεροι από 6 άτομα για κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση”. Έτσι, στη Ρηγίλλης, μετά τα υπουργεία υπόσχονται τώρα και θέσεις στο Δημόσιο προς κάθε ενδιαφερόμενο…
Ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται ότι ασχολείται ο ίδιος με το ζήτημα αυτό ακούγοντας τις απόψεις μόνο έμπιστων συνεργατών και φίλων του. Εκείνο που θέλει να αποφύγει είναι να βρεθεί έπειτα από μία νίκη απροετοίμαστος. Όπως λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, “η επιτυχία ή αποτυχία μιας κυβέρνησης δεν εξαρτάται μόνο από τους υπουργούς. Το κύριο βάρος πέφτει σε πρόσωπα τα οποία θα διοικούν τους οργανισμούς που ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη”. Αν όμως δεν έχουν βρεθεί εγκαίρως αυτά τα πρόσωπα, τότε ο κάθε υπουργός θα αρχίσει να διορίζει στις θέσεις-κλειδιά δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα συντηρούν την εκλογική του πελατεία με εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. “Αναζητούμε ανθρώπους από την αγορά. Νέους με καλές σπουδές που έχουν πετύχει και καταξιωθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο” λένε στελέχη της Ρηγίλλης και προσθέτουν: “Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να αγνοήσει τις κομματικές ταυτότητες. Όχι πως δεν θα προτιμηθούν άνθρωποι του δικού μας πολιτικού χώρου, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε πρόσωπα με ικανότητες στη διοίκηση ακόμη και αν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Άλλωστε, αν κερδίσουμε τις εκλογές, ουδείς πρόκειται να αμφισβητήσει τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή”.
Δείγμα γραφής των προθέσεών του προς την κατεύθυνση αυτή θα δώσει στις δημοτικές εκλογές όπου είναι έτοιμος να συνεργαστεί στην περιφέρεια με υποψηφίους των κομμάτων της Αριστεράς. “Αυτό είναι το πρώτο γενναίο άνοιγμα προς την άλλη πλευρά. Μέχρι σήμερα το λέει σε ομιλίες και συνεντεύξεις του ότι όλοι οι ικανοί θα χωρέσουν στην κυβέρνησή του, οι δημοτικές εκλογές όμως θα του δώσουν τη δυνατότητα να αποδείξει ότι το εννοεί” λέει χαρακτηριστικά ένας στενός του συνεργάτης.
Πάντως, μολονότι στη Ρηγίλλης δεν επιθυμούν άμεση προσφυγή στις κάλπες εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμοι σε έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό του κ. Κ. Σημίτη ή σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα σ΄ αυτό το θέμα είναι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Στόχος του είναι να αποφύγουν τα μεγάλα λάθη της προηγούμενης αναμέτρησης. Τότε που δεν κατάφεραν να μετακινήσουν περισσότερους από 70.000 ετεροδημότες μολονότι υπήρχαν τα χρήματα για την ενοικίαση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα στη Ρηγίλλης επεξεργάζονται διακριτικά τις λίστες και αναζητούν τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε Αθήνα και επαρχία. Όσο για την εκλογική καμπάνια, αυτός ο τομέας ανήκει στον πολιτικό σχεδιασμό, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Σουφλιάς. Και όσοι ξέρουν καλά τον Θεσσαλό πολιτικό γνωρίζουν ότι είναι τόσο συγκεντρωτικός στον τρόπο που λειτουργεί, ώστε είναι σίγουρο ότι δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στο έργο του άλλων αξιωματούχων της Ρηγίλλης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “