«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Αυτό είναι το νέο σύνθημα στη Ρηγίλλης καθώς οι πάντες πλέον παραδέχονται στη Ν.Δ. ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προβλέπονται και η κυβέρνηση έχει μπροστά της ορίζοντα τουλάχιστον διετίας. Το πρόγραμμα με τους επτά στόχους της Ν.Δ. για το 2001 και το 2002 που κατήρτισε ο κ. Γ. Σουφλιάς και έδωσε στη δημοσιότητα δεν αφήνει σε κανέναν περιθώρια για παρερμηνείες: οι εκλογές και οι ελπίδες για νίκη είναι μακριά…
Έτσι τα κορυφαία στελέχη, οι επιτελείς του κόμματος και οι βουλευτές που είχαν πιστέψει στις αρχές του καλοκαιριού ότι «το ώριμο φρούτο του ΠΑΣΟΚ επιτέλους πέφτει από το δένδρο» συνειδητοποιούν με μεγάλη πίκρα ότι «τίποτα δεν κατακτάται χωρίς πολύ κόπο, και πολύ περισσότερο η εξουσία».
«Ο άνδρας μου ετοιμάζεται να κυβερνήσει τη χώρα και δεν μπορεί να ασχολείται τώρα με δευτερεύοντα ζητήματα», έλεγε το καλοκαίρι σύζυγος στελέχους της Ν.Δ. σε μια κοινωνική εκδήλωση, όταν κάποιος προφανώς αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που εκείνη θεωρούσε δευτερεύον. Και αυτό πράγματι ήταν το κλίμα στο περιβάλλον αρκετών που πίστευαν ότι προορίζονται οσονούπω για υπουργικό θώκο. Τότε ο αέρας που υπήρχε στα πανιά του κόμματος είχε… ψηλώσει τον νου των «καλαμοκαβαλάρηδων» της Ν.Δ. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αρκετοί δεν πατούσαν στο έδαφος. Μπαινόβγαιναν από σε δεξίωση σε δεξίωση και από δείπνο σε δείπνο και επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν γνωριμίες με παράγοντες της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε τότε ένας παλιός βουλευτής που διαθέτει καυστικό χιούμορ, «έχει αλλάξει ακόμη και ο τρόπος που μπαινοβγαίνουν στα πολυτελή αυτοκίνητά τους οι υποψήφιοι υπουργοί, όπως έχει αλλάξει και το ύφος των οδηγών-αστυνομικών που τους συνόδευαν ακόμη και όταν πήγαιναν για καφέ».
Και βεβαίως οι «καλαμοκαβαλάρηδες» δεν σταματούσαν εκεί. Μοίραζαν μεταξύ τους τα υπουργεία. Μάλιστα υπήρχαν ορισμένα χαρτοφυλάκια που είχαν ιδιαίτερη ζήτηση. Στις προτιμήσεις των περισσοτέρων ήταν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ενώ το Εργασίας και το Τύπου δεν είχαν φανατικούς… μνηστήρες.
Κανείς δεν γνωρίζει
Τώρα πια και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αλλάξει εντελώς από εκείνον της πρώτης ηγετικής του περιόδου. Κανένα στέλεχος της Ν.Δ. δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι «εγώ είμαι ο έμπιστος συνεργάτης του προέδρου και γνωρίζω τι θα γίνει στο ένα ή στο άλλο ζήτημα». Κανείς από τους επιτελείς του δεν γνωρίζει τα πάντα και σε κανέναν δεν εμπιστεύεται το σύνολο των σκέψεων και των προβληματισμών του σε θέματα μείζονος σημασίας. Πολλές φορές μάλιστα για να ελέγχει τις διαρροές λέει διαφορετικά πράγματα στον καθένα. Έτσι έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι επιτελείς του εντός και εκτός του κόμματός του. «Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί πόσο αντέχει ο καθένας στην ανηφόρα, διότι η προσπάθεια της Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές δεν είναι κούρσα ταχύτητας αλλά κούρσα αντοχής», λέει χαρακτηριστικά ιστορικό στέλεχος της Ρηγίλλης.
Τα φαινόμενα αλαζονείας και το «ψυγείο» του Καραμανλή
Τα φαινόμενα αλαζονείας και το ύφος πολλών στελεχών το καλοκαίρι είχαν ενοχλήσει πολύ τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος λόγω χαρακτήρα δεν αντιδρά την ώρα που βλέπει να γίνεται κάτι ούτε αποκαλύπτει εύκολα τα αισθήματα και τις σκέψεις για τους ανθρώπους. Εφαρμόζει, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, μια άλλη τακτική, η οποία συχνά αποδίδει. Βάζει στο ψυγείο όποιον θέλει να «τιμωρήσει». Και η διάρκεια της παραμονής κάποιου στελέχους στην κατάψυξη είναι ανάλογη του μηνύματος που θέλει να του περάσει. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο τουλάχιστον δύο στελέχη βρίσκονται στο ψυγείο του προέδρου και μάλιστα δυσκολεύονται να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. ή έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύουν τον τρόπο με τον οποίο διοικεί το κόμμα γνωρίζουν την απάντηση. Ο πρόεδρος της Ν. Δ λένε όταν τον Μάιο τα στελέχη του πανηγύριζαν ήταν προβληματισμένος και πίστευε ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος που έχει να διανύσει το κόμμα. Τότε του δόθηκε και η ευκαιρία να κρίνει και να εκτιμήσει χαρακτήρες και συμπεριφορές συνεργατών του. Έτσι τώρα που αρχίζουν πάλι οι ανηφόρες η κρίση θα είναι περισσότερο αυστηρή. Περιμένει από τα στελέχη και τους επιτελείς του συστηματική δουλειά και όχι μόνο δημόσιες σχέσεις. «Κρινόμαστε όλοι. Κορυφαία στελέχη, επιτελείς του προέδρου και βουλευτές. Και κρινόμαστε από το έργο που παράγει καθημερινά ο καθένας στον τομέα του», λέει παλαιό στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “