Κάθε παρένθεση περικλείεται από δύο αγκύλες. Αλλά η θεωρία της «νεοδημοκρατικής παρένθεσης», που τόσο γοήτευσε τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι διαθέτει μόνο… δεξιά αγκύλη!
Ά. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Β. Παπανδρέου. Στηλίτευσαν δημοσίως το «κλίμα ηττοπάθειας» που συμβολίζει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»
Εν ολίγοις, έπειτα από τον πρώτο ενθουσιασμό στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, αρχίζει να κυριαρχεί πλέον η άποψη σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το 2005 με αφορμή την προεδρική εκλογή στην πραγματικότητα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνον τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος, σε περίπτωση που είναι τότε πρωθυπουργός, θα μπορέσει πιο άνετα να ξεπεράσει τις φιλοδοξίες των «προεδροποιήσιμων» του κόμματός του και να προτείνει πρόσωπο που δεν θα μπορεί να μην υπερψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ!
Ως πολιτικό σενάριο, η «νεοδημοκρατική παρένθεση» άρχισε να αναπτύσσεται αμέσως μετά τη γνωστή πρόσκληση Λαλιώτη στα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς και στο ΚΕΠ του κ. Δ. Αβραμόπουλου για τη διαμόρφωση των όρων στις συμμαχικές κυβερνήσεις του μέλλοντος με βάση και έναν αναλογικό εκλογικό νόμο τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση.
Το σενάριο. Με βάση το σενάριο, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει για περισσότερους από κάποιους μήνες: το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την προεδρική εκλογή και θα μπορούσε να επανέλθει στην κυβέρνηση με τη συμμαχία όλων ή μερικών από τα υπόλοιπα κόμματα.
Όπως είναι γνωστό, οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε αλλαγή και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσει να υπερκεράσει τους σχετικούς περιορισμούς που ετέθησαν με το αναθεωρημένο Σύνταγμα.
Επομένως, ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, αυτός θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Εκεί, λοιπόν, άρχιζε να ξετυλίγεται – πάντοτε επί χάρτου – το σενάριο: εκλογές το 2005 και επιβεβαίωση της «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».
Δεν ανησύχησαν. Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα με την προβολή των σχετικών σεναρίων. Για την ακρίβεια, δεν ανησύχησε ιδιαίτερα ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος, ακόμα κι αν δεν υπήρχε το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», θα έπρεπε να… το εφεύρει. Γιατί; Επειδή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αν το κόμμα του επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, θα έχει να αντιμετωπίσει εν όψει της προεδρικής εκλογής τις φιλοδοξίες μιας σειράς κορυφαίων στελεχών του κόμματός του από τον κ. Κ. Μητσοτάκη ώς τον κ. Γ. Σουφλιά και από τον κ. Μ. Έβερτ ώς τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη – οι πάντες θα μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους ως τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου!
Είναι φανερό ότι σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Κ. Καραμανλής θα ευχαριστούσε έναν και θα δυσαρεστούσε πολλούς, άρα, δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μία τέτοια περιπέτεια.
Αντίθετα, η προβολή του κινδύνου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα ήταν το καλύτερο επιχείρημα γι’ αυτόν, ώστε να μπορέσει να προτείνει ένα πρόσωπο του χώρου της ευρύτερης κεντροαριστεράς – ακόμα και τον ίδιον τον κ. Κ. Σημίτη, αν εν τω μεταξύ έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!
Θα τους εξέθετε. Σε μία τέτοια περίπτωση, η με όποια δικαιολογία άρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει ένα τέτοιο πρόσωπο μόνο και μόνο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα άφηνε εκτεθειμένο το σημερινό κυβερνών κόμμα στην κοινή γνώμη, η οποία παγίως δεν επιθυμεί πρόωρα ραντεβού με την κάλπη. Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση της «δεξιάς παρένθεσης» αντιμετωπίζεται πλέον από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως ένας ακόμα «ζωτικός μύθος», χωρίς την επίκληση του οποίου θεωρείται δύσκολη η διατήρηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν και πάλι να παίρνουν ιδιαίτερα αρνητική τροπή για το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Ά. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπανδρέου και κ. Βάσω Παπανδρέου, στηλίτευσαν δημοσίως το «κλίμα ηττοπάθειας» που συμβολίζεται στο σενάριο της «παρένθεσης». Το οποίο, μάλλον, θα καταχωρηθεί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ ως… παρένθεση!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “