Σε πολύμηνη καραντίνα βάζει η Ν.Δ. τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρόεδρος του κόμματος και όλα τα κορυφαία στελέχη, με εξαίρεση τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Έβερτ, εμφανίζονται ανέτοιμοι να στρώσουν το κόκκινο χαλί για να υποδεχτούν στη Ρηγίλλης τον δήμαρχο Αθηναίων.
Στους δεκάδες λόγους που επικαλούνται οι επιτελείς της Ρηγίλλης για να αιτιολογήσουν τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν τους επόμενους μήνες απέναντι στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο προσθέτουν ακόμα έναν: τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε ο πρόεδρος του ΚΕΠ να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός του. «Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν στην Ουάσιγκτον και έκανε σημαντικές επαφές, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος να τον αιφνιδιάζει και να ανακοινώνει τις προθέσεις του σε εθνικό δίκτυο». Ο σημαντικότερος λόγος πάντως που καθορίζει την προσωρινά εχθρική συμπεριφορά της Ρηγίλλης απέναντι στο παλιό στέλεχος της Ν.Δ. είναι να ψαλιδίσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσής του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τον θέλουμε, όταν και αν γυρίσει στο κόμμα, να περάσει το κατώφλι της Ρηγίλλης χωρίς κανέναν όρο και να δώσει τη μάχη μαζί μας ως απλός στρατιώτης, χωρίς ρόλους και αξιώματα», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο άνθρωπος που επί δύο χρόνια επεχείρησε να διαλύσει το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Τώρα θέλει να γυρίσει επειδή το εγχείρημά του απέτυχε».
Όσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ., έχει και έναν προσωπικό λόγο να «ταλαιπωρήσει» τον δήμαρχο. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το φιάσκο της συνάντησής του με τον δήμαρχο στον Διόνυσο τις παραμονές των εθνικών εκλογών. Χθες, στην Ουάσιγκτον, όταν πληροφορήθηκε τη διάλυση του ΚΕΠ, αφού συνομίλησε πρώτα τηλεφωνικά με τους κ.κ. Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Σιούφα στην Αθήνα, έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να παραπέμπει το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής Αβραμόπουλου σε βάθος χρόνου.
Στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι καμία κίνηση δεν θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε θα πρέπει ο δήμαρχος Αθηναίων να έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη Ν.Δ.. Το πρώτο βήμα του δημάχρου αναμένουν όλοι ότι θα είναι η ανοικτή στήριξη της κ. Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας, όπως και η στήριξη άλλων υποψήφιων δημάρχων μεγάλων πόλεων.
Στη Ν.Δ. πάντως δεν συμφωνούν όλοι με τη σκληρή στάση που επιδεικνύει η ηγετική ομάδα απέναντι στον δήμαρχο. Εκτός από τον Μιλτιάδη Έβερτ, που πρωτοστατεί υπέρ της επιστροφής του δημάρχου, υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο προβεβλημένα στελέχη όπως ο δήμαρχος Αθηναίων. Και υπενθυμίζουν ότι αρκετοί από αυτούς που σήμερα τον λοιδορούν, μέχρι πρότινος τον αποκαλούσαν χρυσή εφεδρεία για την παράταξη: «Δεν ήταν ο μόνος σ’ αυτό το κόμμα που είχε τη φιλοδοξία να γίνει αρχηγός. Επεχείρησε να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα και απέτυχε. Ουδέποτε όμως εξύβρισε τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι βουλευτές και προσθέτουν: «Αυτήν την περίοδο, η υπεροψία των δημοσκοπήσεων έχει κάνει τους επιτελείς της Ρηγίλλης να χάσουν το μέτρο και ξεχνούν ότι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι οριακή και η παράταξη θα έχει ανάγκη τους πάντες και πολύ περισσότερο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο».
ΚΕΠ Σύγχυση αλλά και πικρία την επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα βρήκε το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών σε πλήρη σύγχυση. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχε έρθει πραγματικά το τέλος. Ιδιαίτερα στην επαρχία, αρκετοί ερμήνευσαν την αναστολή λειτουργίας του κόμματος σαν ένα ακόμα ιδιοφυή ελιγμό του δημάρχου Αθηναίων: «Με την αναστολή βγάζει το κόμμα από τις μετρήσεις, άρα σταματάει η ζημιά», εξηγούσαν και πρόσθεταν: «θα περιμένει να δει τις πολιτικές εξελίξεις και όταν έρθει η στιγμή θα βγούμε και πάλι στο προσκήνιο». Σε περιοχές της χώρας μάλιστα, όπου οι τοπικές οργανώσεις του ΚΕΠ δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, αποφάσισαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα γραφεία του κόμματος.
Στα υψηλά κλιμάκια του ΚΕΠ πάντως είχαν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και επικρατούσε πικρία. «Οι Ελεύθεροι Πολίτες έγιναν από χθες απελεύθεροι», σχολίαζε ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι περισσότεροι όμως σεβάστηκαν την παράδοση της «ευγενούς αντιπαράθεσης» και απέφυγαν τις κατηγορίες για τον κ. Αβραμόπουλο. Πάντως όσοι μίλησαν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, όπως η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, δεν έκρυβαν ότι αιφνιδιάστηκαν.
«Κατηγορώ»
Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις: Στελέχη του ΚΕΠ από τη Θεσσαλονίκη κατηγόρησαν τον κ. Αβραμόπουλο ότι χρησιμοποιεί τα οικονομικά ως πρόσχημα για τη συναλλαγή με τη Ν.Δ. Και με δημόσια δήλωσή του ο κ. Σταύρος Αφένδρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΠ, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΕΠ ότι αγνόησε επιδεικτικά τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και περιφρόνησε τα καταστατικά όργανα.
«Το στοιχειώδες πολιτικό ήθος επιβάλλει την άμεση σύγκληση των καταστατικών οργάνων του κόμματος», συνεχίζει ο κ. Αφένδρας, που επέρριψε στον κ. Αβραμόπουλο αδυναμία να εμπιστευτεί και να διευθύνει τα στελέχη του. Κανείς πάντως δεν σχολίασε τις επικρίσεις. Από προχθές άλλωστε, κανείς δεν αισθανόταν πλέον αρμόδιος να το κάνει. Το ΚΕΠ είχε περάσει στην ιστορία.
ΠΑΣΟΚ: Οικογενειακή υπόθεση της Δεξιάς
Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του εγχειρήματος Αβραμόπουλου, η χθεσινή αναγγελία της διάλυσής του όμως τους αιφνιδίασε. Χαρακτηρίζουν πάντως οικογενειακή υπόθεση της Δεξιάς το ενδεχόμενο επιστροφής Αβραμόπουλου στη Ν.Δ.. Σε ό,τι αφορά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει συσπειρωμένο το σύνολο της συντηρητικής παράταξης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Κώστας Λαλιώτης υπενθύμισε ότι και στις εκλογές του 2000 η Νέα Δημοκρατία είχε απόλυτη συσπείρωση των δυνάμεών της: «Και ο κ. Αβραμόπουλος είχε κάνει δηλώσεις υποστήριξης, και οι κ.κ. Σαμαράς, Μάνος και Ανδριανόπουλος μετείχαν ενεργά. Το 2000 ήταν και πάλι μαζί και έχασαν», πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η βραδεία και τεθλασμένη πορεία επιστροφής του κ. Αβραμόπουλου στην πολιτική του κοίτη αποσαφηνίζει το πολιτικό σκηνικό, δεν προσθέτει όμως τίποτε στη Ν.Δ.». Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πλήγμα για τον δημοκρατικό πλουραλισμό την αναστολή λειτουργίας ενός κόμματος, ενώ προειδοποίησε ότι ο δικομματισμός δεν επιτρέπει ούτε ανανέωση ούτε αναζωογόνηση της πολιτικής μας ζωής.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “