Το ιερατείο των σκληρών

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, σε αυτή εδώ τη στήλη γράφαμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο κέντρα εξουσίας. Το πρώτο είναι αυτό που βλέπουμε: το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Το δεύτερο και πιο ισχυρό διαχρονικά είναι το κομματικό ιερατείο. Τα επώνυμα στελέχη του που αποτελούν πάντα την αιχμή του δόρατος είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι δύο τελευταίοι είναι κομάντος ειδικών αποστολών. Διαμορφώνουν την ατζέντα στο κόμμα και την κοινωνία και κάνουν αντιπερισπασμούς, ανοίγοντας άσχετα θέματα, από τα θρησκευτικά στα σχολεία μέχρι ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ώστε να στρέφεται αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία.

ΠΡΙΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ το μελάνι στα κυριακάτικα φύλλα το πρωί της Δευτέρας, ο Π. Σκουρλέτης βγήκε στο ραδιόφωνο, στον Νίκο Χατζηνικολάου, και έριξε στο τραπέζι το νέο όπλο που θα χρησιμοποιήσει το κόμμα του για να εκβιάσει τη Ν.Δ. να στριμώξει ξανά στην γωνία ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Βασίλη Λεβέντη. Είπε, λοιπόν, ο υπουργός ότι τα μέτρα που έρχονται για να κλείσει η αξιολόγηση, επειδή δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, πρέπει να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, να επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2015. Την επόμενη πήρε τη σκυτάλη ο Ν. Φίλης -το βαρύ πυροβολικό- και επανέλαβε το ίδιο στην εφημερίδα «Ειδήσεις».

ΜΑ, ΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ είναι ανώδυνα, όπως διακήρυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για κάθε ευρώ που θα πληρώσουν οι Ελληνες θα υπάρχει και ένα ευρώ στα αντίμετρα που θα τους ανακουφίζει, τότε γιατί δεν παίρνει τη δόξα από μόνη της η κυβερνητική πλειοψηφία και θέλει να τη μοιραστεί με τη Ν.Δ., που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις και με το ΠΑΣΟΚ που ανακάμπτει; Η απάντηση είναι προφανής. Τα μέτρα είναι βαριά, ασήκωτα και αδυνατεί να τα πάρει στους ώμους του μόνος του ο πρωθυπουργός.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κομματικά γραφεία βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και έχουν ζαλιστεί. Ακόμη κι αν αποτυπώνουν τη φωτογραφία της στιγμής, ακόμη κι αν οι πολίτες είναι έξω φρενών τώρα και κάποιοι θέλουν να τιμωρήσουν μόνο δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν η διαφορά με τη Ν.Δ. δεν είναι της τάξης του 15, 16, 17 %, σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φύγει μπροστά και βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ λοιπόν -και σωστά- το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου ότι δεν μπορεί να αφήσει μέχρι τις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ, που παίρνει κεφάλι, να αλωνίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί συντριβή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπάρχουν δημοσκόποι που εκφράζουν την άποψη πως, αν όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές ψηφιστούν, η σημερινή πλειοψηφία κινδυνεύει να κατακρημνιστεί σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ 2012, δηλαδή κοντά στο 13%. Αρα, λοιπόν, ποιος είναι ο λογικός αντιπερισπασμός για ένα κόμμα που γνωρίζει καλά πώς παίζεται το κομματικό παιχνίδι και πώς στήνονται οι πολιτικές ίντριγκες; Να φορτώσει μέρος του βάρους σε εκείνους που τώρα μόνο κερδίζουν, ώστε να πάθει ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτό που έπαθε ο Αντώνης Σαμαράς με την κυβέρνηση Παπαδήμου και έφτασε η Ν.Δ. στο ιστορικό χαμηλό του 17 %.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ είναι εξαιρετικός. Μόνο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπροστά του το πάθημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο προκάτοχός του, παρότι έπραξε το σωστό εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, υπέστη ανήκεστο βλάβη, που τον οδήγησε στο να χάσει την ηγεσία. Τι προσάπτουν νεοδημοκράτες στο ιστορικό στέλεχος της παράταξης; Οτι στήριξε στην εξουσία την κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς όρους και εγγυήσεις. Του λένε με απλά λόγια πως θα έπρεπε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, να σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, με συμφωνημένη δημοσίως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕ όλα αυτά, μετά να ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο. Τώρα, εάν μπορούσαν τότε, μέσα στην τρέλα και εκείνων των ημερών, να γίνουν όλα αυτά, θα το απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος όταν η σκόνη θα έχει καθίσει. Το σίγουρο είναι ότι το ίδιο έργο δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέρει πως, αν υποχωρήσει κατά κεραία από την σκληρή γραμμή, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα θα έχει χάσει αυγά και πασχάλια. Το θέμα, ωστόσο, δεν έχει κλείσει εδώ για την κυβέρνηση. Είναι σκληροί παίκτες για να ρίξουν λευκή πετσέτα. Γι’ αυτό πριν ή μετά το Πάσχα, που φαίνεται ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, η αντιπολίτευση σίγουρα θα έρθει αντιμέτωπη με νέο αιφνιδιασμό. Εχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Δυστυχώς, δεν θα πλήξουμε.

To άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017.

ΒούτσηςΝΔΠΑΣΟΚΣκουρλέτηςΣΥΡΙΖΑΦίλης