– Μακαριώτατε, δεν πήραμε την απόφαση στο πόδι. Κάναμε μετρήσεις από τις οποίες προέκυψε ότι ο κ. Τζαννετάκος είναι αποδεκτός από ψηφοφόρους και πέραν της Ν.Δ. Έτσι του δώσαμε το χρίσμα του υποψηφίου υπερνομάρχη.
– Σας κατανοώ, αλλά τους χριστιανούς τους μετρήσατε;
«Η αλλαγή υποψηφίου θα είναι μεγαλύτερο πλήγμα από την ήττα», λένε επιτελείς της Ρηγίλλης και καλούν τους βουλευτές και τα στελέχη τους να σταματήσουν αμέσως την κριτική, που «ζημιώνει ακόμη περισσότερο το κόμμα»
Με αυτόν τον διάλογο ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς η δεύτερη και τελευταία προσπάθεια του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκη να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο να δώσει… άφεση αμαρτιών στον κ. Γιάννη Τζαννετάκο και να τον δεχθεί με τιμές στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή σε κάποιον από τους ναούς στους οποίους πρόκειται να ιερουργήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Είχε προηγηθεί ένα τηλεφώνημα του εκπροσώπου Τύπου, με ίδιο αίτημα και την ίδια ανεπιτυχή κατάληξη, ενώ μετά τον κ. Ε. Μεϊμαράκη ακόμη τρία προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. πήραν την πρωτοβουλία μέσα στον Αύγουστο να τηλεφωνήσουν για τον ίδιο λόγο στον επικεφαλής της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο κ. Γ. Τζαννετάκος επιχείρησε να ρίξει την πρώτη γέφυρά του προς την Εκκλησία, η οποία έμεινε μετέωρη.
Εκκλησιάστηκε κατά την περιοδεία του στα Κύθηρα αλλά ουδείς συγκινήθηκε στον κλήρο. Αντίθετα, κάποιοι σκληροί αρχιερείς εξοργίστηκαν καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχει δηλώσει άθεος. Στην Αθήνα εκκλησιάστηκε ο υποψήφιος νομάρχης της Ν.Δ. κ. Βεζυργιάννης την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε εκκλησία στο Μοσχάτο όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει και εκείνος για τη συνάντηση του υποψήφιου υπερνομάρχη με τον επικεφαλής της Εκκλησίας. Μολονότι τον υποψήφιο νομάρχη της Αθήνας ο Αρχιεπίσκοπος τον εκτιμά, η απάντηση που του έδωσε όταν έθεσε το θέμα Τζαννετάκου τον άφησε ενεό, όπως λένε όσοι ήταν παρόντες.
Αγανάκτηση. Έτσι ο Μακαριώτατος και με αυτή την κίνηση κατέστησε σαφές με κάθε τρόπο ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση που είχε από την πρώτη στιγμή. Χαρακτηρίζει τον υποψήφιο υπερνομάρχη της Ν.Δ. «υβριστή του πνευματικού θεσμού της Εκκλησίας» με τον οποίο δεν επιθυμεί καμία επαφή.
Την ίδια ώρα στη Ρηγίλλης κάθε μέρα που περνά το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ. Διότι τα κακά μαντάτα δεν φθάνουν μόνο από την Εκκλησία αλλά και από τις κομματικές οργανώσεις. Βουλευτές του Λεκανοπεδίου αφηγούνται καθημερινά δεκάδες ιστορίες αγανακτισμένων ψηφοφόρων και τοπικών στελεχών, οι οποίοι διαμηνύουν στην ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να δώσει το χρίσμα σε άλλον υποψήφιο. Μάλιστα ορισμένα κορυφαία στελέχη υιοθετούν αυτή την άποψη και τη μεταφέρουν στη Ρηγίλλης. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. «Η αλλαγή υποψηφίου θα είναι μεγαλύτερο πλήγμα από την ήττα», λένε επιτελείς της Ρηγίλλης και καλούν τους βουλευτές και τα στελέχη τους να σταματήσουν αμέσως αυτή τη συζήτηση γιατί ζημιώνει ακόμη περισσότερο το κόμμα.
Παλιοί βουλευτές της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στο κόμμα, μιλούν για πλήρη έλλειψη στρατηγικής και εξηγούν: «Βγήκαμε μπροστά στο θέμα των ταυτοτήτων και ταυτιστήκαμε τότε πλήρως με την Εκκλησία με προφανή στόχο να εξασφαλίσουμε εκλογικά οφέλη. Από αυτή τη στάση χάσαμε ορισμένα στρώματα του πληθυσμού που είχαν αντίθετη άποψη με την Εκκλησία. Σταθμίσαμε όμως τότε, πως αυτοί που στο κόμμα μας συμφωνούσαν με τις επιλογές της Ιεραρχίας ήταν οι περισσότεροι και άρα έπρεπε να τους ικανοποιήσουμε. Τώρα, δυο χρόνια μετά, εξανεμίζουμε ό,τι κερδίσαμε τότε, ορίζοντας για υποψήφιό μας έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Εκκλησίας εκείνη την περίοδο. Αυτό σημαίνει πως είτε βρισκόμαστε σε σύγχυση είτε παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι».
Άλλοι βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αδυνατούν, όπως λένε, να κατανοήσουν γιατί το κόμμα μπήκε σ’ αυτή την περιπέτεια. «Εμείς δίνουμε πόρτα πόρτα τη μάχη του σταυρού, εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κόσμο και κάποτε πρέπει να πληροφορηθούμε με ποια κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κόμμα μας», λέει βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών, ο οποίος ήδη έχει διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι η μάχη της υπερνομαρχίας είναι χαμένη για τη Ν.Δ., τουλάχιστον όπως έχουν μέχρι σήμερα τα πράγματα.
Ο Σουφλιάς. Υπάρχουν πάντως και αισιόδοξες απόψεις στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς εκτιμά ότι η μάχη της υπερνομαρχίας θα κερδηθεί αρκεί να γίνει συστηματική δουλειά τόσο οργανωτικά όσο και επικοινωνιακά. Χθες έγινε στο γραφείο του κ. Γ. Σουφλιά η πρώτη σύσκεψη για την επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός με τη συμμετοχή των κ.κ. Γ. Τζαννετάκου, Θ. Βεζυργιάννη και Μαίρης Τζανάκη, ενώ ήταν παρών και ο κ. Γ. Λούλης.
Πάντως, όλοι τώρα είναι με τα μάτια στραμμένα στην εταιρεία δημοσκοπήσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θα δείξουν αν η μάχη της υπερνομαρχίας θα εξελιχθεί σε ντέρμπι με τη Φώφη Γεννηματά ή θα πρέπει να θεωρείται χαμένη για το κόμμα της Ν.Δ.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ «Όχι στους υβριστές»
Αλλά και υπόσχεση για «ίσες αποστάσεις» και «αποφυγή εμπλοκής» από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο…
Συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου επισημαίνουν ότι ο Μακαριώτατος θα τηρήσει ίσες αποστάσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα στις δημοτικές εκλογές διότι το χρέος της Εκκλησίας είναι να σέβεται τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές όλων των πιστών της. Επίσης σε καμία περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί να γίνει ο ρυθμιστής των δημοτικών εκλογών ούτε απαιτεί από τα κόμματα να τον ρωτούν πριν επιλέξουν υποψηφίους τους. Παράλληλα, λένε στην Αρχιεπισκοπή, η πόρτα του είναι ανοιχτή και είναι πρόθυμος να δεχθεί όποιον υποψήφιο θέλει να τον επισκεφθεί και να ανταλλάξει απόψεις μαζί του. Για παράδειγμα, όπως υπενθυμίζουν, δέχθηκε με χαρά την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και συνομίλησαν επί μακρόν για προβλήματα της Αθήνας και είναι έτοιμος να δεχθεί με την ίδια χαρά την κ. Φώφη Γεννηματά εφόσον εκείνη το ζητήσει. «Δεν προτίθεται όμως να συνομιλήσει με όσους εξύβρισαν κατ’ αυτόν τον τρόπο την Εκκλησία και προσέβαλαν τους πιστούς», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και καταλήγουν ότι το θέμα Τζαννετάκου θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “