Η υποψηφιότητα Τζαννετάκου και οι σοβαροί κλυδωνισμοί που προκαλεί ήρθαν να προστεθούν στη βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από τον Ιούλιο στη Ρηγίλλης από την επιτυχία των διωκτικών αρχών στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Οι κάκιστες σχέσεις των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και ορισμένων συντονιστών και τομεαρχών που έχουν εξαπολυθεί εδώ και καιρό σε έναν ανελέητο εσωτερικό πόλεμο με επιθέσεις και διαβολές τού ενός εναντίον του άλλου, έχουν παγώσει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα παραγωγής πολιτικής αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης του κόμματος, στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα
Η λαθεμένη τακτική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η ηγετική ομάδα σ’ αυτό ζήτημα, σε συνδυασμό με τις ακραίες τοποθετήσεις του Β. Πολύδωρα, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο κόμμα. «Δεν φτάνει ότι αυτή η υπόθεση ανέκοψε τη δυναμική που είχαμε πριν από τη θερινή περίοδο, απομακρύνει και τους πολίτες του λεγόμενου μεσαίου χώρου, τους οποίους χρόνια τώρα επιχειρούμε να φέρουμε κοντά μας και πάντα την τελευταία στιγμή από κακούς χειρισμούς τους στέλνουμε και πάλι στον Κώστα Σημίτη».
Και ενώ στη Ν.Δ. δείχνουν να γνωρίζουν τι πραγματικά του συμβαίνει, για μία ακόμη φορά εμφανίζονται αδύναμοι να αντιδράσουν και να ανακτήσουν πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων. «Περιοριζόμαστε – λένε – στην πεπατημένη και περιμένουμε κάτι να πάει στραβά στην κυβέρνηση για να της επιτεθούμε, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες. Μόνο που αυτά δεν διαρκούν, γιατί οι εντυπώσεις που ενδεχομένως να κερδίζουμε είναι για ένα 24ωρο». Είναι προφανές ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στη Ρηγίλλης, πέραν των εσωτερικών εντάσεων που προκαλούν, φρενάρουν μια «δυνατή φθινοπωρινή επέλαση της Ν.Δ.», όπως λένε τα ίδια στελέχη, και παράλληλα την αποδυναμώνουν στην κρίσιμη αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών.
Έλλειμμα στελεχών. «Για να αλλάξει αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των στελεχών πρώτης γραμμής, τα οποία θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν πειστικά με το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των δημοτικών εκλογών και μάλιστα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μετά την επιτυχία των διωκτικών αρχών στην τρομοκρατία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης», λέει παλιός βουλευτής της και προσθέτει: «Παγιώνεται πλέον η εντύπωση στην κοινωνία ότι η Ν.Δ. έχει τεράστιο έλλειμμα σημαντικών στελεχών, ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη.
Έχουμε στελέχη και δεν μπορούμε τα αξιοποιήσουμε, επειδή δεν υπάρχει συντονισμός. Και βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και 6 μήνες στην ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης. Οι κάκιστες σχέσεις των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και ορισμένων συντονιστών και τομεαρχών που έχουν εξαπολυθεί εδώ και καιρό σε έναν ανελέητο εσωτερικό πόλεμο με επιθέσεις και διαβολές τού ενός εναντίον του άλλου, έχουν παγώσει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα παραγωγής πολιτικής αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης του κόμματος, στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα αναξιοποίητων στελεχών, όπως λένε στελέχη τής Ν.Δ., είναι ο. Γ. Βουλγαράκης αλλά και ο κ. Μ. Λιάπης, οι οποίοι μολονότι έχουν πολιτική εμπειρία και ικανότητες στις τηλεοπτικές συζητήσεις, μια που εκεί ουσιαστικά έχει μεταφερθεί το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, εντούτοις εδώ και πολύ καιρό το κόμμα τούς κρατά στον πάγκο.
Τομεάρχες. Για τον κ. Γ. Βουλγαράκη κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις για την πιθανή αξιοποίησή του, όμως παρέμειναν συζητήσεις. Όσο για κ. Μ. Λιάπη, μολονότι μετέχει στο όργανο πολιτικής ανάλυσης, στην ουσία δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση οργάνου ο κ. Μ. Λιάπης είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την επίσημη θέση, η οποία απαγορεύει στα στελέχη να αποφεύγουν κάθε αναφορά για την αριστερή ιδεολογική προέλευση της τρομοκρατίας, ώστε εν όψει δημοτικών εκλογών να μην υπάρξουν προβλήματα με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ. Ο κ. Μ. Λιάπης είχε πει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αιχμές εναντίον των αριστερών κομμάτων, αλλά το μόνο όπλο μας σε μια υπόθεση από την οποία η κυβέρνηση κερδίζει τις εντυπώσεις θα ήταν να καταδείξουμε ότι τέτοια φαινόμενα εξέθρεψαν οι θολές αριστερές αντιλήψεις μιας άλλης περιόδου. Και αυτή ακριβώς είναι η υπεροχή η δική μας». Ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο, όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, θα μπορούσε να μπει στην πρώτη γραμμή τώρα που τα θέματα της αγοράς βρίσκονται στην επικαιρότητα είναι ο βουλευτής και πρώην τομεάρχης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ως παλιός πρόεδρος του ΕΒΕΑ γνωρίζει το θέμα, αλλά και οι απόψεις του έχουν απήχηση στο κόσμο των επιχειρήσεων. Όμως και εκείνος βρίσκεται στο ψυγείο της Ρηγίλλης.
Αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό και αναμένουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος, μετά την επιστροφή του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου μεταβαίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κόμματος.
Ξέχασαν τους λογαριασμούς Τζαννετάκου με την Εκκλησία
Δεκαέξι όλοι κι όλοι πολίτες του Λεκανοπεδίου αποφάσισαν ότι ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος είναι ο κατάλληλος για υποψήφιος της Ν.Δ. στην υπερνομαρχία Αττικής. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα, αφού τον Ιούλιο η Ρηγίλλης από τη βιασύνη της να ανακοινώσει υποψήφιο ώστε να προλάβει το ΠΑΣΟΚ έκανε μόνο δύο φόκους γκρουπ των 8 ατόμων το καθένα, προκειμένου να αξιολογήσει την υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Και σαν να μην έφτανε η βιασύνη, η προχειρότητα και το μικρό δείγμα των ερωτηθέντων, οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή ξέχασαν στο ερωτηματολόγιο να βάλουν το πιο βασικό ερώτημα, το οποίο ήταν οι σχέσεις του υποψηφίου με την Εκκλησία. Τώρα, στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι και τα δύο αυτά λάθη ίσως αποβούν μοιραία σ’ αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση. Και θυμούνται με καθυστέρηση ότι η συνήθης πρακτική λέει ότι για μια περιοχή περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων χρειάζονται τουλάχιστον 10 φόκους γκρουπ των 8 έως 12 ατόμων, προκειμένου να υπάρχει σχετικά ακριβής εικόνα της τάσης των ψηφοφόρων. Όσο για την παράλειψη του ερωτήματος για τις σχέσεις του κ. Γιάννη Τζαννετάκου με την Εκκλησία, συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα θέμα που κανείς δεν το θυμήθηκε στη Ρηγίλλης και το αντιμετώπισαν ως πρόβλημα όταν είδαν την αντίδραση της Εκκλησίας μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “