Δεν θέλει τώρα συνεργασία με την ακροδεξιά ο κ. Κ. Καραμανλής. Το δήλωσε ο ίδιος χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, ούτε τώρα, εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ούτε στο μέλλον.
Αναγκάστηκε να κόψει τις γέφυρες με την ακροδεξιά ο Κ. Καραμανλής μετά το ναυάγιο στο σκληρό, υπόγειο, παζάρι που έγινε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη
Η χθεσινή άρνηση του κ. Καραμανλή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσμα του ναυαγίου σε ένα σκληρό, υπόγειο παζάρι, που έγινε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ναυάγιο που οφειλόταν στα μαξιμαλιστικά αιτήματα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ: να αντιμετωπιστεί δηλαδή σε μια ενδεχόμενη συνεργασία ως ηγέτης κόμματος και όχι ως μεμονωμένος πολιτικός. Πίεζε μάλιστα να υπάρχει από τώρα μια δημόσια και επίσημη συνεργασία του κόμματός του με τη Ν.Δ. και με προοπτική και για τις βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσε αυτή την ώρα να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Στόχος του ήταν απλώς να πετύχει μια δήλωση στήριξης του κ. Τζαννετάκου για τον β’ γύρο. Όταν πείστηκε για τις προθέσεις του κ. Καρατζαφέρη, αποφάσισε να προχωρήσει σε ρήξη με την ακροδεξιά, για να περιορίσει τουλάχιστον τις απώλειες που φαίνεται να έχει από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Μιλώντας προς τους βουλευτές του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εκείνο στηρίζει την ακροδεξιά. «Στην απελπισμένη τους προσπάθεια να γαντζωθούν στην εξουσία έφθασαν ακόμη και στο σημείο να στηρίζουν κινήσεις των άκρων», είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και πρόσθεσε: «Και δεν μπορούν να την κρύψουν κατασκευάζοντας και εκτοξεύοντας φανταστικά σενάρια για συναλλαγή. Αυτοί που τα λένε, αυτοί συναλλάσσονται στα παρασκήνια και αυτοί έχουν στόχο να ενισχύσουν τα άκρα. Στόχος τους είναι να πλήξουν τη Ν.Δ. και να εξαφανίσουν την Αριστερά».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε επίσης δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της και κατέληξε λέγοντας: «Μπροστά στη γενικευμένη δυσφορία, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, τα φερέφωνα και οι διαπλεκόμενοι σύμμαχοί τους άρχισαν να προκαλούν, να συκοφαντούν, να σκάβουν χαρακώματα και να ψάχνουν φαντάσματα του παρελθόντος». Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος αφού κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι έχει μετατραπεί σε κεντρικό ομιλητή υποκαθιστώντας το σύνολο των νομαρχών, πρόσθεσε: «Ποιος πάει χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη φάνηκε στη συνάντηση τού κ. Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη».
Απαιτούσε να είναι ισότιμος συνομιλητής
Μετά τη διαπίστωση ότι ο Γ. Καρατζαφέρης διείσδυε στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και η υποψηφιότητα του Γ. Τζαννετάκου για την Υπερνομαρχία της Αθήνας δεν «περπατούσε», συζητήθηκε εκτεταμένα στο εσωτερικό του κόμματος να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη στήριξη του νεοδημοκράτη υποψηφίου από τον κ. Καρατζαφέρη στον β’ γύρο, έτσι ώστε να κερδηθεί η μάχη και να μετριασθούν οι εντυπώσεις από την ήδη διαγραφόμενη βαριά ήττα.
Προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν και τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ειδικά οι βουλευτές Αθήνας – Πειραιά, που μετέφεραν όσα διαπίστωναν στη βάση του κόμματος και με αναφορές στον Δ. Σιούφα και τον Β. Μεϊμαράκη ζητούσαν «να βρεθεί άκρη με τον Καρατζαφέρη».
Ρίχθηκαν διάφορες γέφυρες προς την πλευρά του προέδρου του ΛΑΟΣ, αλλά η σοβαρότερη προσπάθεια έγινε προ 20ημέρου, όταν ο κ. Καρατζαφέρης εκλήθη από τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως αναφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι για το καλό της παράταξης θα έπρεπε να αποσυρθεί από την εκλογική αναμέτρηση. Κάτι που όμως ο κ. Καρατζαφέρης δεν ήταν καθόλου διατεθειμένος να αποδεχθεί. Ακολούθησαν μεσολαβήσεις τριών βουλευτών που διατηρούν «επικοινωνία» και «καλή σχέση» με τον κ. Καρατζαφέρη, οι οποίοι του «εισηγήθηκαν» ως ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στην ηγεσία του κόμματος να στηρίξει, άνευ όρων, στον β’ γύρο τον κ. Τζαννετάκο. Η σθεναρή άρνηση του προέδρου του ΛΑΟΣ να προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση καλής θέλησης προς τον κ. Καραμανλή δεν είναι χωρίς εξήγηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έλαβε τη θέση αυτή επειδή δεν ικανοποιήθηκε το βασικό του αίτημα να είναι ισότιμος συνομιλητής με την ηγεσία της Ν.Δ. Επεδίωκε, λέγεται, οι συνομιλίες με τη Ν.Δ. να λάβουν πιο επίσημο χαρακτήρα και να μην είναι στο επίπεδο των βολιδοσκοπήσεων. Στόχος του ήταν και παραμένει να δεσμευθεί από τώρα η Ρηγίλλης για τη στάση που θα τηρήσει απέναντί του εν όψει των εθνικών εκλογών. Όπως αναφέρεται, ο κ. Καρατζαφέρης, στον οποίο αποδίδεται η φράση «εδώ έκαναν συμφωνία με το ανύπαρκτο κόμμα του Στ. Μάνου και του έδωσαν δύο έδρες, μ’ εμένα είναι το πρόβλημα;», επιδιώκει να συνεργαστεί με τη Ρηγίλλης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “