Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Γιάννης Τζαννετάκος, ο Θάνος Βεζυργιάννης και η Μαίρη Τσανάκη κάθησαν γύρω από το τραπέζι συσκέψεων του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος αναζητώντας το κεντρικό σύνθημα της εκλογικής καμπάνιας.
Η αφίσα με το «στείλτε μήνυμα», το οποίο οι επικοινωνιολόγοι χαρακτηρίζουν λάθος σύνθημα
Και ενώ οι ιδέες έδιναν και έπαιρναν, ο Γιώργος Σουφλιάς είπε στην ομήγυρη: «Στην εκλογή νομαρχών συνήθως οι ψηφοφόροι στέλνουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Σκεφθείτε μήπως αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμά μας». Όπερ και εγένετο. Ο κ. Γιάννης Λούλης και όσοι άλλοι έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή στήριξη του κ. Γ. Τζαννετάκου κατέληξαν στην απόφαση ότι το « στείλτε μήνυμα» θα πρέπει να είναι το σύνθημα της καμπάνιας για την Υπερνομαρχία.
Κανείς όμως από το επιτελείο δεν γνώριζε αυτό που γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, από τα εγχειρίδια της πολιτικής επικοινωνίας. Ότι δηλαδή το σύνθημα αυτό εδώ και μια τριακονταετία έχει χαρακτηρισθεί ως σύνθημα των «λούζερ», δηλαδή των χαμένων και είναι απαγορευτικό για τις εκλογικές καμπάνιες. Και αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1972 στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ από τον ακροδεξιό υποψήφιο Τζορτζ Γουάλας, ο οποίος ηττήθηκε κατά κράτος. Ο εν λόγω υποψήφιος, που ξεκίνησε την καριέρα του από την Αλαμπάμα του Νότου, ήταν γνωστός για τις σκληρές ρατσιστικές του απόψεις. Δεν είχε όμως το αναγκαίο πολιτικό εκτόπισμα να διεκδικήσει την προεδρία. Προκειμένου λοιπόν να καλύψει το έλλειμμα ηγετικής προσωπικότητας έριξε το κέντρο βάρους της καμπάνιας του στο περίφημο σύνθημα, καλώντας τους πολίτες να στείλουν μήνυμα εναντίον της ενσωμάτωσης των μαύρων και των ξένων στην αμερικανική κοινωνία. Ένα σύνθημα δηλαδή αποκλειστικά «αρνητικό». Οι πολίτες βεβαίως έστειλαν το αντίθετο μήνυμα και από τότε αυτό το σλόγκαν έχει γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα των επικοινωνιολόγων.
Είναι βέβαιον ότι αν αυτή η ιστορία ήταν γνωστή στη Ρηγίλλης, ακόμη και για συμβολικούς λόγους οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς δεν θα επέτρεπαν να είναι κεντρικό σύνθημα του κόμματος και έτσι θα είχαν αποφύγει τουλάχιστον μια από τις πολλές περιπέτειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όπως οι ίδιοι βουλευτές λένε, την επομένη των εκλογών αν το ποσοστό του κ. Γιάννη Τζαννετάκου είναι κάτω από το 35%. Όπως είναι γνωστό, αυτό το σύνθημα διχάζει τη Ν.Δ. και πολλά στελέχη διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή και μίλησαν για «λάθος μήνυμα».
Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό σημείο τριβής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που βρίσκεται σε πρωτοφανή αναταραχή, ενώ ομάδες βουλευτών ετοιμάζονται να ασκήσουν έντονη κριτική στους επιτελείς της Ρηγίλλης σε δύο επίπεδα. Πρώτον, θα αμφισβητήσουν την ικανότητά τους και συμβουλεύουν τον πρόεδρο ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Και δεύτερον, θα τους κατηγορήσουν ότι με τη λαθεμένη επιλογή του υποψηφίου για την Υπερνομαρχία βοήθησαν τη δημιουργία ενός ακροδεξιού μετώπου υπό τον Γ. Καρατζαφέρη, το οποίο θα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα σοβαρά προβλήματα στο κόμμα.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως η επόμενη ημέρα των εκλογών για τη Ν.Δ. θα είναι δύσκολη παρότι θα πάει καλά στους μεγάλους δήμους και σε αρκετές νομαρχίες της χώρας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “