Αφόρητη ένταση επικρατεί στη Ρηγίλλης λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που γνωρίζουν καλά τον κ. Γιώργο Σουφλιά εκτιμούν ότι ενδέχεται να αναλάβει δραματικές πρωτοβουλίες αν το βράδυ της Κυριακής η Ν.Δ. δεν επιτύχει τους στόχους της. Εκτιμούν μάλιστα πως σε περίπτωση που η ήττα του κ. Γιάννη Τζαννετάκου είναι συντριπτική και στην υπόλοιπη χώρα το κόμμα δεν ξεπεράσει τις 30 νομαρχίες, δεν θα διστάσει να θέσει την παραίτησή του από γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού στη διάθεση του κ. Κ. Καραμανλή.
Τους νομάρχες της Ν.Δ. που νίκησαν από τον α’ γύρο κάλεσε χθες στη Ρηγίλλης ο Κ. Καραμανλής για να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα όμως οι βουλευτές του ακονίζουν μαχαίρια για τη Δευτέρα
Με μια τέτοια θεαματική κίνηση παραίτησης, η οποία βεβαίως δεν θα γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο του κόμματος όπως εκτιμούν βουλευτές και στελέχη, είναι πιθανό να εκτονωθεί η ένταση η οποία διαπερνά όλη την κομματική πυραμίδα της Ν.Δ. Παράλληλα, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη, με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων των στελεχών στον προθάλαμο του γραφείου τού προέδρου τού κόμματος, ώστε ο ίδιος να μην υποστεί σημαντική βλάβη σε μια στιγμή που το κόμμα χρειάζεται ισχυρό αρχηγό για να διαχειριστεί την κρίση.
Οι ανησυχίες αυτές για ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Γ. Σουφλιά δεν είναι αβάσιμες: «Ο Γιώργος Σουφλιάς δεν θα διστάσει να γίνει το ανάχωμα. Πρώτον, για να προστατεύσει αυτή την ώρα τον πρόεδρο και, δεύτερον, για να δώσει την εντύπωση στη βάση ότι δεν διστάζει να αναλαμβάνει ευθύνες», λέει παλιός βουλευτής του κόμματος και υπενθυμίζει ότι ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού έχει δρομολογήσει την τακτική εδώ και έναν μήνα, όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Επίσης, δείγμα γραφής της στάσης που πρόκειται να τηρήσει αύριο έδωσε την περασμένη Κυριακή, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Έκανε δηλώσεις και μιλώντας σε πρώτο ενικό ανέλαβε την ευθύνη για το περίφημο σλόγκαν «στείλτε μήνυμα».
«Ανασχηματισμός». Ωστόσο, μια μεγάλη ομάδα βουλευτών ετοιμάζεται να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην ηγεσία, ζητώντας από τον πρόεδρο να προχωρήσει σε «ανασχηματισμό», με αλλαγή ρόλων και αρμοδιοτήτων των επιτελών του. Και για να συμβεί αυτό, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, πρέπει όλοι οι αξιωματούχοι της Ρηγίλλης, ανεξαρτήτως του βαθμού ευθύνης που έχει ο καθένας, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους προκειμένου να διευκολύνουν τον πρόεδρο να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς.
Αποφόρτιση. Οι βουλευτές πιστεύουν πως, αν οι επιτελείς της Ν.Δ. θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου, θα αποφορτιστεί τόσο η βάση του κόμματος όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία επικρατεί απογοήτευση και διάθεση ανταρσίας. «Μόνο μια τέτοια χειρονομία θα οδηγούσε σε εκτόνωση της έντασης», λένε οι βουλευτές και επισημαίνουν πως δεν είναι απαραίτητο να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις ο κ. Κ. Καραμανλής: «Και μόνον η πρόθεση αρκεί για να κατευνάσει τα πνεύματα, αφού θα φανεί πως η ηγετική ομάδα αναγνωρίζει τα λάθη της».
Θα αναζητήσουν «αποδιοπομπαίο» τράγο
Αν και το σενάριο των παραιτήσεων είναι το επικρατέστερο στη Ρηγίλλης, υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια τα οποία διακινούν οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος. Το ένα είναι το πολύ κακό και το άλλο το πολύ καλό.
Το πρώτο σενάριο είναι εκείνο που λέει ότι από τη Δευτέρα θα ξεσπάσει άγριος καβγάς στη Ρηγίλλης: Ο κ. Μητσοτάκης, που γνωρίζει καλά το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα, είπε, εμμέσως, πως η ώρα της κριτικής είναι τη Δευτέρα. Ενώ αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει με νόημα πως η υποψηφιότητα Τζαννετάκου θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Ορισμένοι βουλευτές, οι πιο σκληροί με την ηγεσία, που διακινούν αυτή την άποψη, κατηγορούν ευθέως την ηγετική ομάδα για ανεπάρκεια, και ζωγραφίζουν την κατάσταση με μαύρα χρώματα. Αυτοί εκτιμούν πως οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή – και συγκεκριμένα οι κ.κ. Σουφλιάς και Ρουσόπουλος, στους οποίους χρεώνεται κυρίως η αποτυχία Τζαννετάκου – θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν τις επικρίσεις «κατασκευάζοντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο»: «Είτε τον Γιάννη Λούλη, είτε κάποιο άλλο χαμηλόβαθμο στέλεχος. Είναι πιθανό δε να επιρρίψουν μέρος των ευθυνών και στον Αρχιεπίσκοπο για τη στάση του απέναντι στον κ. Τζαννετάκο». Επισημαίνουν μάλιστα, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι κινήσεις και αποφάσεις στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης, που θα ληφθούν με γνώμονα το προσωπικό τακτικό όφελος και ενδεχομένως να προκαλέσουν στρατηγικής σημασίας ζημιές στο κόμμα.
Οι αισιόδοξοι. Υπάρχει όμως και το καλό σενάριο, το οποίο συμμερίζονται οι πιο αισιόδοξοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και σε αυτό επενδύουν οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή. Λένε λοιπόν οι αισιόδοξοι βουλευτές πως αν η Ν.Δ. κερδίσει 30 νομαρχίες και πάνω, η κατάσταση θα εκτονωθεί ακόμα και αν χαθεί με μεγάλη διαφορά η Υπερνομαρχία. Πάντως και αυτοί οι βουλευτές θεωρούν αναγκαίες τις ανακατατάξεις στον τρόπο λειτουργίας της ηγετικής ομάδας, με ενεργοποίηση νέων προσώπων, που σήμερα δεν κατέχουν εσωκομματικά αξιώματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, πιθανότατα θα αποκτήσει ρόλο και αρμοδιότητες ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Μεγάλος αριθμός βουλευτών πάντως θα ζητήσει την ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ώστε να «αποφεύγονται στο μέλλον επιλογές που έρχονται σε αντίθεση με τα συναισθήματα της βάσης του κόμματος».
Ο Γιάννης Λούλης. Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθεί και πάλι ο Γιάννης Λούλης, ο οποίος για μία ακόμη φορά είναι το κόκκινο πανί για τους νεοδημοκράτες λόγω της επιρροής που έχει στον πρόεδρο του κόμματος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “