Θεματοφύλακες της ενότητας της Ν.Δ. είναι από χθες οι «βαρόνοι» του κόμματος. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αχ. Καραμανλής, έπειτα από επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος, ανέλαβαν… υπηρεσία.
Οι Βαρόνοι. Οι Μ. Έβερτ, Τζ. Τζαννετάκης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Αχ. Καραμανλής ανταποκρίθηκαν στο τηλεφώνημα Καραμανλή και ανέλαβαν τον ρόλο του «πυροσβέστη»
Στόχος τους να κατευνάσουν τα πνεύματα και να συγκρατήσουν εκείνους τους βουλευτές και τα στελέχη της επιρροής τους τα οποία φαίνονταν έτοιμα να ασκήσουν κριτική στο επιτελείο της Ρηγίλλης στις επικείμενες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρόβα ενότητας και ομοψυχίας κορυφαίων στελεχών και συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Μια συνεδρίαση στην οποία δεν έλειψαν τα αλληλοκαρφώματα και οι αιχμές. Δεν υπήρξαν όμως οι έντονοι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις που είχαν προαναγγελθεί. Τα μέλη του οργάνου συγκρατήθηκαν τελικά, δεν εξέφρασαν στη συνεδρίαση αυτά που λένε εκτός Ρηγίλλης. Αντίθετα – με παγωμένα χαμόγελα οι περισσότεροι – συμμετείχαν στις θριαμβολογίες για νίκη του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
Το σύνθημα για πανηγυρικό κλίμα πάντως το έδωσαν οι «βαρόνοι», καθιστώντας έτσι σαφή τη δυναμική επανεμφάνισή τους σ’ αυτή την κρίσιμη φάση του κόμματος. «Να μην κάνουμε καμία κριτική, ο χάρτης είναι μπλε» είπε με έμφαση ο κ. Μ. Έβερτ και τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης: «Ήταν μεγάλη η νίκη μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αδίστακτο και θα ενισχύσει την ακροδεξιά. Αυτό φάνηκε και στο παρελθόν με τον Θεοτόκη. Πρέπει να πάρουμε μέτρα για τους αντάρτες που μας έκαναν ζημιά». Και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης συνέχισε στο ίδιο κλίμα: «Νικήσαμε, με κορυφαία την Ντόρα. Αλλά με αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης δεν παίρνουμε εκλογές». Την αυλαία έκλεισε ο κ. Αχ. Καραμανλής, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη για τα ΜΜΕ και συμπλήρωσε: «Κάποιος πρέπει τους βάλει φρένο».
Διαφώνησε η Ντόρα
Πάντως, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διαφώνησε με τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή για την επιβολή ποινών στους αντάρτες, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν λάθος και ότι όλα τα στελέχη χρειάζονται «μια αγκαλιά» τώρα που το κόμμα έρχεται στην εξουσία. Αμέσως μετά άρχισαν οι αιχμές. Πρώτα ο Ευ. Μεϊμαράκης στόχευσε τον κ. Γ. Σουφλιά, αλλά τα πυρά ήταν μάλλον άσφαιρα. «Το “στείλτε μήνυμα” δεν δούλεψε σωστά. Και η επιλογή ορισμένων προσώπων δεν ήταν σωστή» είπε. Αλλά και ο κ. Μ. Έβερτ στόχευσε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Γ. Σουφλιά όταν ανέφερε ότι «είχαμε πει να γίνουν μετρήσεις παντού, αλλά στην Υπερνομαρχία δεν έγιναν».
Ακολούθησαν αιχμές εναντίον του κ. Θ. Ρουσόπουλου: «Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει οργανωμένη στρατηγική. Πρέπει να γίνει ομάδα με ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτή την εικόνα στην Υπερνομαρχία», είπε η κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ενώ έμφαση στο ίδιο θέμα έδωσε και ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος: «Ενώ κυριαρχήσαμε, το ΠΑΣΟΚ κατίσχυσε στις εντυπώσεις. Το κόμμα χρειάζεται συλλογικότητα, πανστρατιά στελεχών, να αυξήσουμε την επικοινωνιακή ισχύ. Η επικοινωνία που εμφανίσαμε ήταν αδύναμη».
Αλλά και ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Πέρασε στην αντεπίθεση με αιχμές εναντίον του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά και βουλευτών που άσκησαν κριτική την προεκλογική περίοδο, ενώ υπερασπίστηκε τις επιλογές του λέγοντας: «Το σύνθημά μας “στείλτε μήνυμα” εξέφραζε τη στρατηγική μας. Δεν έθιγε κανέναν. Ήταν πολύ δυνατό επικοινωνιακά, γι’ αυτό κυριάρχησε απόλυτα».
Τον κ. Γ. Σουφλιά κάλυψε απόλυτα και ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος ταυτόχρονα κάλεσε το κόμμα σε διάταξη μάχης ενώ έκλεισε τη συνεδρίαση με μια διάθεση αυτοκριτικής. Είπε ότι «πρέπει να προσέχουμε όλοι και εγώ ώστε να αποφεύγονται συμπεριφορές που πληγώνουν σε ώρα μάχης. Αυτό δεν θα το επιτρέψω να συμβεί άλλη φορά».
Εισηγήσεις για ψαλίδι στις αρμοδιότητες Σουφλιά – Ρουσόπουλου
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Ν.Δ. φαίνεται να πέφτουν μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρά το ότι πολλοί βουλευτές επιμένουν ότι θα ασκήσουν με την πρώτη ευκαιρία κριτική στο κόμμα,. Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι αποκλείεται κάτω από συνθήκες πίεσης να λάβει αποφάσεις για αναδιοργάνωση του επιτελείου και προσθέτουν: «Είναι σίγουρο ότι ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να μετακινήσει από τις θέσεις τους ούτε τον κ. Γ. Σουφλιά ούτε τον κ. Θ. Ρουσόπουλο». Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής είναι να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες του Γιώργου Σουφλιά και του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Το σενάριο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου τομέα που θα ονομασθεί Γραμματεία Επικοινωνίας, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επόμενης εκλογικής καμπάνιας, των δημοσκοπήσεων, της χάραξης της πολιτικής γραμμής και των σχέσεων του κόμματος με τα ΜΜΕ.
Και μεταξύ τους κακό κλίμα
Τις αρμοδιότητες αυτές μέχρι τώρα τις έχουν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Ρουσόπουλος και σε ορισμένες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, γεγονός που εντείνει το κακό κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους. Οι βουλευτές και τα στελέχη που εισηγούνται αυτό το σχέδιο λένε ότι ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη γραμματεία θα ήταν ο κ. Γ. Βουλγαράκης λόγω των πολιτικών και επικοινωνιακών του δυνατοτήτων. Δεν αποκλείεται επίσης στο νέο σχήμα να αποκτήσει ρόλο ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Πάντως, κανείς αυτή την ώρα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο κ. Κ. Καραμανλής τελικά θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που να ανατρέπει το σημερινό καθεστώς στο επιτελείο του.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “