Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια συστήνει το επιτελείο της Ρηγίλλης σε κάποιους βουλευτές που είναι έτοιμοι να διαφωνήσουν με το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.
Το θέμα χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, επικουρούμενος ουσιαστικά μόνο από δύο στελέχη – τον κ. Π. Μολυβιάτη και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γ. Βαληνάκη – με τα οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή την τελευταία εβδομάδα. Η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Κ. Καραμανλής – εκτός και αν υπάρξουν απρόοπτα – είναι να περιμένει αύριο το βράδυ να πάρει πρώτα θέση στο σχέδιο Ανάν η κυπριακή κυβέρνηση και στη συνέχεια να τοποθετηθεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να ζητήσει σε χαμηλούς τόνους να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η κυπριακή κυβέρνηση. Το ακριβές κλίμα έδωσε χθες ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Γ. Βαληνάκης. Μιλώντας στον Φλας είπε ότι «όχι, δεν θα πρέπει να πούμε εκ των προτέρων ούτε ναι ούτε όχι στο σχέδιο λύσης. Χρειάζεται να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στην Ελλάδα, για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια η Κύπρος».
Στη Ρηγίλλης ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως και αυτό το θέμα δώσει την ευκαιρία για εσωτερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. που θα είχαν ως αποτέλεσμα χάσει για μια ακόμη φορά το κόμμα την ευκαιρία να επιδείξει την μετριοπαθή στάση που ο κ. Καραμανλής επιθυμεί στο κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα. «Κατανοείτε τι θα συμβεί αν βγουν 5-6 βουλευτές που ανήκουν στη λεγόμενη λαϊκή πατριωτική Δεξιά και διαφωνήσουν με μια λύση την οποία έχει προκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση και την επομένη βγει ο κ. Κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές που συμφωνούν μαζί του και στηρίξουν τη λύση.
Τότε αντί να έχει το πρόβλημα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, θα το έχουμε εμείς», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο σπεύδει να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρχει μια λύση με την οποία συμφωνεί η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση και εμείς έχουμε επιφυλάξεις, ότι δεν θα τις καταθέσουμε. Και βέβαια θα τις καταθέσουμε, αλλά με τρόπο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο εθνικό μας ζήτημα».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “