«Κερδίσαμε στις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές και όλοι πιστεύουν ότι χάσαμε», είπε με πολλή πίκρα βουλευτής της Ν.Δ. σε τηλεοπτική του συνέντευξη τρεις ημέρες μετά τις εκλογές. Ο βουλευτής εξέφραζε το σύνολο των συναδέλφων του.
Ο Κώστας Καραμανλής και οι επιτελείς του δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τον φιλικό τους Τύπο για την ορθότητα της επιλογής του Γιάννη Τζαννετάκου ως υποψήφιου υπερνομάρχη
Γιατί, πράγματι, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι στις εκλογές η ήττα τους ήταν κυρίως επικοινωνιακή! Και δεν εννοούν μόνο το πώς αντιμετωπίστηκε το τελικό αποτέλεσμα από τον Τύπο. Είναι και όσα προηγήθηκαν, με πιο ενδεικτικό παράδειγμα το τηλεοπτικό σποτ με το τζιπ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Ένα θέμα που πήρε τεράστιες διαστάσεις στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης, με τη Ρηγίλλης να παρακολουθεί αμήχανη χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Είχαν προηγηθεί επί δύο σχεδόν μήνες δημοσιεύματα-«φωτιά» για τον υποψήφιο υπερνομάρχη, όπως τα απεκάλεσε σε σύσκεψη στη Ρηγίλλης στέλεχος του κόμματος, καθώς οι επιτελείς της Ρηγίλλης δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τον φιλικό τους Τύπο για την ορθότητα της επιλογής τους.
Οι σχέσεις με την Εκκλησία. Όσο για το δύσκολο κεφάλαιο των σχέσεων της Ν.Δ. με την Εκκλησία που κυριάρχησε το καλοκαίρι, εκεί και αν η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να ελέγξει τίποτε. Αντίθετα καταδείχθηκε, όπως παραδέχονται στη Ν.Δ., «η επικοινωνιακή υπεροχή της Αρχιεπισκοπής έναντι της Ρηγίλλης». Οι συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου κατάφεραν να περάσουν τις θέσεις του στα περισσότερα ΜΜΕ, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή που προσπάθησε να αντιδράσει με ανεπιτυχείς διαρροές, οι οποίες μάλιστα ήταν και αντιφατικές μεταξύ τους. Ο ένας συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. άφηνε να διαρρεύσει ότι «βρέθηκε λύση και σύντομα ο κ. Χριστόδουλος θα ανταλλάξει χειραψία με τον κ. Τζαννετάκο», ενώ ο άλλος επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος.
Εξιλαστήρια θύματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, στη Ν. Δ αναζητούσαν τα εξιλαστήρια θύματα. Ωστόσο, αυτήν τη φορά φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε πιο δραστικές κινήσεις. «Με αυτά τα ΜΜΕ δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές. Είναι αδύνατον», είπε με έμφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Αχ. Καραμανλής, εκφράζοντας τον νέο προβληματισμό των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Καθαίρεση. Το επόμενο βήμα ήρθε σχεδόν φυσιολογικά: με πειθαρχικά μέτρα και με συνοπτικές διαδικασίες καθαιρέθηκε ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου». Με αυτή την κίνηση, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ., η Ρηγίλλης ήθελε να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι προφανής: Επιθυμούσε να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του «Ελεύθερου Τύπου» και να κλείσει ένα μέτωπο, καθώς ο απερχόμενος διευθυντής είχε αμφισβητήσει ανοιχτά πολλές από τις επιλογές του κόμματος. Ο δεύτερος ήταν να στείλει μήνυμα στον υπόλοιπο παραταξιακό Τύπο ότι, τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές, το κόμμα ζητεί πλήρη στήριξη και όχι κριτική στις αποφάσεις και τις επιλογές της ηγετικής ομάδας της Ρηγίλλης, όπως συνέβη με την υπόθεση Τζαννετάκου.
Η συντριβή του ’81. Δεν συμφωνούν όμως όλοι στη Ρηγίλλης με τη νέα τακτική για τα μέσα. «Εμείς έχουμε το σύνδρομο του καθρέφτη. Τι σημαίνει αυτό; Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αν δεν μας αρέσει η όψη μας τον σπάμε», λέει κορυφαίο στέλεχος, το οποίο διαφώνησε με τον τρόπο που καθαιρέθηκε ο Γιώργος Κύρτσος. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι οι καλές σχέσεις με τα μέσα δεν αρκούν για να πετύχει το κόμμα, όπως φάνηκε και τη δεκαετία του ’70, όταν η Ν.Δ. είχε την υποστήριξη των εφημερίδων της παράταξης, δεν απέφυγε όμως τη συντριβή στις εκλογές του ’81.
«Αν ένα κόμμα πηγαίνει καλά στην κοινωνία», σημειώνει το ίδιο στέλεχος, «τα ΜΜΕ δεν μπορούν παρά να το παρακολουθήσουν, διότι διαφορετικά θα χάσουν εκείνα την απήχησή τους στην κοινωνία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να έχεις “δικά σου” με την έννοια του απόλυτου ελέγχου ΜΜΕ, αλλά να έχεις πολιτικές θέσεις και απόψεις που να δημιουργούν γεγονός. Καμία εφημερίδα και κανένα κανάλι δεν μπορεί να προσπεράσει ή να αγνοήσει μια σημαντική πολιτική παρέμβαση γιατί δεν μπορεί να προσπεράσει και να αγνοήσει την μεγάλη είδηση».
Προτεραιότητα τα ΜΜΕ. Όπως και να έχουν τα πράγματα, στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα των μέσων ενημέρωσης και είναι αποφασισμένος να το πάρει πάνω του και να επιχειρήσει να οικοδομήσει ο ίδιος προσωπικά σχέσεις εμπιστοσύνης με τα ΜΜΕ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “