Τον… χουβαρντά με τα λεφτά μας κάνει τώρα ο έκπτωτος μονάρχης.
Σε μια δακρύβρεχτη συνέντευξη από το Λονδίνο, με την οποία επιχείρησε να απευθυνθεί στο συναίσθημα, ανακοίνωσε ότι είναι «υπεράνω χρημάτων» και την αποζημίωση των 4,6 δισ. δραχμών θα τη δώσει «προίκα» σε ίδρυμα που σύντομα θα συστήσει στην Αθήνα, με το όνομα «Άννα Μαρία». Ένα ίδρυμα που παραπέμπει στη «φιλανθρωπική» δραστηριότητα της μητέρας του Φρειδερίκης, η οποία προίκιζε τις άπορες κορασίδες…
Ωστόσο, παρά την καλά προετοιμασμένη χθεσινή του εμφάνιση, ο Γλύξμπουργκ δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να κρύψει τις πραγματικές του θέσεις: μίλησε περιφρονητικά για τους Έλληνες πολιτικούς, χρησιμοποιώντας μια σειρά ειρωνικών σχολίων, ενώ έφθασε μέχρι του σημείου να αποδώσει στην κυβέρνηση «συμπεριφορά και νοοτροπία χούντας».
Ακόμη και για τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή και τηλεθεατή, πάντως, το συμπέρασμα που βγήκε από τη 45λεπτη συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο ήταν ότι ο έκπτωτος μονάρχης αναζητεί τώρα ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Παρ’ ότι διέψευσε τρεις φορές το ενδεχόμενο της ενεργούς συμμετοχής του στην πολιτική και την πιθανότητα να ιδρύσει δικό του πολιτικό φορέα, εντούτοις δεν μπόρεσε να κρύψει ότι θα επιθυμούσε διακαώς ανάμειξη στα κοινά. Και είναι ενδεικτική των προθέσεών του να κινηθεί στο εξής αυτόνομα η κατηγορηματική δήλωσή του ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν τον εκφράζει και καμία οργάνωση – ακόμη και οι φιλοβασιλικές – δεν τον εκπροσωπεί.
Για… δήμαρχος
Ο έκπτωτος μονάρχης επιχείρησε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι έχει πολιτικές βλέψεις αφηγούμενος με δήθεν αδιάφορο και χιουμοριστικό τρόπο μια ιστορία με τον πατέρα του. Σύμφωνα με την αφήγησή του, ενώ συνόδευε τον πατέρα του Παύλο σε βασιλική περιοδεία στην Ίο, μια ηλικιωμένη νησιώτισσα του φώναξε «Και σε ανώτερα. Και δήμαρχος!..». Και συνέχισε με διάθεση δήθεν αστεϊσμού, λέγοντας ότι «τη θέση του δημάρχου την έχει πιάσει η κυρία Μπακογιάννη!..».
Την ίδια στιγμή ωστόσο επανέλαβε ότι θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και ότι θα αναζητήσει τον τρόπο «να βοηθάει πάντα τη χώρα του και τους ανθρώπους της». Προχώρησε, μάλιστα, και σε πολιτική κρίση για το Κυπριακό κι επιχείρησε να εμφανίσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό και συναινετικό προφίλ, ευθυγραμμιζόμενος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Θα αγοράσει ένα… σπιτάκι
Για τον νέο ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει είναι επίσης ενδεικτική η ανακοίνωσή του ότι θα επιστρέψει στη χώρα μας, «αγοράζοντας ένα σπιτάκι», ακόμη και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χωρίς, πάντως, να θεωρεί απαραίτητο να δηλώσει ονοματεπώνυμο και να εγγραφεί σε δημοτολόγιο για να λάβει ελληνικό διαβατήριο, καθώς, όπως είπε, «μπορεί να έρθει και με ξένο διαβατήριο, από άλλη ευρωπαϊκή χώρα». «Η μισή ντροπή δική μου και η μισή δική τους…», κατέληξε για το ζήτημα του διαβατηρίου.
Οι προκλήσεις του Γλύξμπουργκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αμφισβήτησε ανοιχτά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, αποδίδοντας «πολιτική χροιά» στο σκεπτικό του, ενώ επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «του πήρε, με άδικο και βάρβαρο τρόπο, το σπίτι και τους τάφους των γονέων του», κατηγορώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό για «ενδόμυχη κακία» και «για τάση να μιλά διαρκώς για το παρελθόν».
Και με τη χθεσινή του εμφάνιση, πάντως, ο τέως δεν κατάφερε να κρύψει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον αιφνιδίασε και του ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια. «Μετανιώνω που δεν γύρισα την επομένη του δημοψηφίσματος του 1974», ανέφερε, παραδεχόμενος πλέον ότι «το θέμα της περιουσίας έχει λήξει οριστικά». Η σύγχυση που έχει προκαλέσει στην τέως βασιλική οικογένεια η απόφαση φάνηκε και από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που την επέκρινε, έκανε λόγο και για «μεγάλη νίκη». Ακόμη, ενώ επαναλάμβανε ότι ο στόχος του «δεν ήταν τα χρήματα», συμπλήρωσε: «Μακάρι τα λεφτά να ήταν περισσότερα για να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα στο ίδρυμα…».
Μέτρια και ασύντακτα τα ελληνικά του
Τα προηγούμενα χρόνια, κάθε φορά που έβγαινε στην τηλεόραση ο έκπτωτος μονάρχης απογοήτευε ακόμη και τους πιο ένθερμους υμνητές τους στέμματος. Ο λόγος του συνήθως δεν είχε συνοχή, τα ελληνικά του ήταν μέτρια και ασύντακτα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα λεγόμενά του είχαν γίνει ανέκδοτο (σ.σ.: όλοι θυμούνται «την αγάπη του για τα στρατά»…). Στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις του όμως – δύο την περασμένη εβδομάδα στο Mega και στον ΑΝΤ1, καθώς και στη χθεσινή – ο Γλύξμπουργκ ήταν φανερά δασκαλεμένος. Τα ελληνικά του ήταν βελτιωμένα – χωρίς, φυσικά, να αποφεύγει λάθη και ασυνταξίες – ενώ έδειχνε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος σε αυτά που είχε σχεδιάσει να πει. Ακόμη, οι κινήσεις των χεριών του, το βλέμμα και το χαμόγελο απέναντι στην κάμερα έδειχναν έναν άνθρωπο που καιρό τώρα δεχόταν συμβουλές ειδικών και προετοίμαζε αυτές τις εμφανίσεις του.
Σε αυτή τη διαπίστωση, σημείωνε χθες γνωστός επικοινωνιολόγος, καταλήγει κανείς και για έναν ακόμη λόγο: «Και με τις τρεις εμφανίσεις του ήθελε να περάσει συγκεκριμένο μήνυμα, γι’ αυτό επαναλάμβανε διαρκώς μία φράση με τον ίδιο τρόπο: “Είμαι Έλληνας, γεννήθηκα στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς και θέλω να ζήσω στον τόπο μου”…». Και πρόσθετε: «Το μήνυμα αυτό που ήθελε να περάσει στον ελληνικό λαό ήταν ενδεικτικό των προθέσεών του να αποκτήσει ρόλο στη χώρα μας, και το προκάλυμμα των φιλοδοξιών του αποτελεί το ίδρυμα που ανακοίνωσε ότι ιδρύει…».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “