Θρασύτατη παρέμβαση με στόχο να αποποιηθεί των ευθυνών του και να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της δημοκρατίας επιχείρησε χθες ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και των συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
ΣΗΜΕΡΑ θα υπάρξει αντίδραση και του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία ανανεμένεται να απαντά με έντονο τρόπο στους ισχυρισμούς του τέως.
Ο εκπτωτος μονάρχης στην τετρασέλιδη ανακοίνωση του γραφείου του, στην οποία αναφέρεται ως «βασιλεύς Κωνσταντίνος», απορρίπτει τα όσα αναγράφονται στον 9ο τόμο του Αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι σχεδίαζε παραξικόπημα το ’75 και το ’76. Κάνει λόγο για ανακρίβειες και ανοίκειες κρίσεις, όψιμες «αρχειακές αποκαλύψεις». Ισχυρίζεται ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνος που ήθελε να επιβληθεί δικτατορία στη χώρα, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «πρώην αρχηγό της ΕΡΕ» και «διατρίβοντα εις Παρισίους». Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το 1966 διά του αρχηγού του γραφείου του βασιλέως Δημήτρη Μπιτσίου κάλεσε τον διατρίβοντα εις Παρισίους κ. Καραμανλή να επιστρέψει διά να συμβάλει εις την ομαλή εξέλιξη των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων. Ο κ. Κ. Καραμανλής υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του τέως εδέχετο όμως να επανέλθει μόνον εφόσον ο βασιλεύς ανέθετε εις τας Ενόπλους Δυνάμεις να επιβάλουν δικτατορία».
Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υποστηρίζει ότι ουδέποτε θα επέτρεπε εκτροπή πολιτικών κυβερνήσεων ή στρατιωτική δικτατορία και ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν την κατάλυση της Δημοκρατιας όχι μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Γεώργιος Ράλλης, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. «Το 1967 αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ολίγον προ της απριλιανης παρέμβασης, ο τότε πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος ομού μετά του τότε υπουργού Αμύνης κυρίου Παναγή Παπαληγούρα και Δημοσίας Τάξεως Γεωργίου Ράλλη εζήτησαν από τον βασιλέα την εγκαθίδρυσιν δικτατορίας. Ο βασιλεύς ηρνήθη κατηγορηματικά να συζητήσει ακόμη όλες αυτές τις προτάσεις».
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Γ. Ράλλη στους ισχυρισμούς του έκπτωτου μονάρχη. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς και «πρόκειται είπε για πλαστογράφηση της Ιστορίας. Είναι ψευδέστατο και μιμείται ο πρώην βασιλιάς τους κονδυλοφόρους της δικτατορίας». Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του Γλύξμπουργκ ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει πραξικόπημα, είπε ότι «κάτι τέτοιο είναι απίθανο γιατί ο κ. Καραμανλής είναι βαθιά δημοκράτης». Για τη συνάντηση των τριών με τον Γλύξμπουργκ, ο κ. Ράλλης δήλωσε μιλώντας στον Φλας: «Του είπαμε ότι εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση και απειληθεί η ανατροπή του πολιτεύματος, όπως προβλέπει το άρθρο 91, η κυβέρνηση να εισηγηθεί άρση ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος. Δεν φθάσαμε στο σημείο να έχει διασαλευθεί, να υπάρχει σοβαρή διαταραχή της τάξεως και της ασφάλειας της χώρας και συνεπώς δεν του ζήτησε κανείς να υπογράψουμε βασιλικό διάταγμα. Αντι γι’ αυτό έγινε το παρξικόπημα των συνταγματαρχών». Αναφερόμενος ο τέως βασιλιάς στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το ’76 έστειλε στο Λονδίνο τον Γεώργιο Ράλλη να του πει να σταματήσει να υποκινεί τους λιγοστούς αξιωματικούς που ήθελαν την εκτροπή, ο έκπτωτος μονάρχης επιβεβαιώνει τη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό καθώς επίσης και ότι ο κ. Ράλλης του είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για εκτροπή της κυβέρνησης και δολοφονία του πρωθυπουργού, όχι όμως και ότι ο ίδιος συνδέεται μ’ αυτές τις απόπειρες. «Κατάπληκτος από τις αποκαλύψεις αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Γεωργίου Ράλλη, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος εφρόντισε να συναντήσει αμέσως τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Κάλαχαν, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε κατηγορηματικώς κάθε τέτοια φήμη αλλά του εγνώρισε ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν ελληνική προέλευση».
Γι’ αυτή τη συνάντηση, ο κ. Γ. Ράλλης, μιλώντας στο Mega, είπε ότι ο πρώην βασιλιάς αρνήθηκε ότι έχει ανάμειξη σε κινήσεις πραξικοπήματος και του είπε ότι θα διαμαρτυρηθει στη βασίλισσα εάν υπάρχει ανάμειξη της βρετανικής κυβέρνησης. Δεν του πρότεινε όμως να επισκεφθουν μαζί τον πρωθυπουργό Κάλαχαν. Του είπε να τον περιμένει στο σπίτι και θα επιστρέψει σε μια ώρα. Έτσι και έγινε.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “