«Να κατεβούν όλοι σύντομα στο γήπεδο γιατί όσο μένουν στον πάγκο θα αρχίσουν η κριτική, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες». Ο Στέφανος Μάνος δανείζεται όρους από το ποδόσφαιρο για να γίνει περισσότερο κατανοητή η προειδοποίησή του προς τον κ. Κ. Καραμανλή ότι εάν δεν αξιοποιήσει όλα τα στελέχη σε λίγο διάστημα η Ν.Δ. θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση με τις γνωστές εσωκομματικές συγκρούσεις. Και υπενθυμίζει ότι ο κ. Μ. Έβερτ δεν τον είχε ακούσει και… «είδαμε τα αποτελέσματα».
Πριν από δύο χρόνια ο Στέφανος Μάνος είχε επικρίνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τον κ. Μ. Έβερτ ότι δεν ξεκαθάριζε με «ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» και καθυστερούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του κόμματος ώστε να ξέρουν οι ψηφοφόροι εάν η Ν.Δ. έρθει στην εξουσία ποια πολιτική θα εφαρμόσει. Τώρα, πέντε μήνες μετά την εκλογή του νέου προέδρου, ο πρώην υπουργός επαναφέρει το ίδιο θέμα. «Δεν μπορούμε λέει να ψαρεύουμε εμείς σε θολά νερά. Πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια να ισορροπούμε συνεχώς μεταξύ, ας το πούμε, της παλαιάς Δεξιάς με ό,τι σημαίνει αυτό και μιας πιο εκσυγχρονιστικής ή φιλελεύθερης τάσης».
Ο Στέφανος Μάνος φέτος πήγε νωρίς διακοπές. Τώρα έχει επιστρέψει και εργάζεται πυρετωδώς. Πηγαίνει στο γραφείο του πρωί και απόγευμα, μελετά λεπτομερώς τα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, τηλεφωνεί σε υπουργούς και ζητεί διευκρινίσεις, και παίρνει μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής στο οποίο συμμετέχει. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του δεν χάνει ούτε στιγμή το χιούμορ του και «σφάζει με το βαμβάκι» πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Βρίσκει την ευκαιρία με την ερώτησή μας για την Κεντροαριστερά που προωθεί ο κ. Κ. Σημίτης να εκφράσει τη μεγάλη του ανησυχία για την πορεία της Ν.Δ.: «Αυτός ο κεντροαριστερός φορέας έχει μέλλον γιατί ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ που καλούνται να συμμετάσχουν δεν έχουν σήμερα αυτοτελή λόγο ύπαρξης από πλευράς ιδεολογίας και επομένως δεν έχουν λόγο να εμφανίζονται ως χωριστά κόμματα. Η Ν.Δ. έπρεπε να μπορεί να είναι αποτελεσματικός αντίπαλος αυτού του νέου φορέα εφόσον δημιουργηθεί. Για να μπορέσει όμως να το κάνει αυτό θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της να πάρει δηλαδή την πρωτοβουλία και σε ιδέες και σε θέσεις και να μην αφήνει σε πολλά ζητήματα να προηγείται από πλευράς θέσεων ο κ. Κ. Σημιτης». Ο κ. Σ. Μάνος φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος εάν οι απόψεις του δεν εισακουστούν το κόμμα να συρρικνωθεί, και εξηγεί ότι «αν η Ν.Δ. συνέχεια αφήνει τις πρωτοβουλίες στην αποσαφήνιση των θέσεών της και των ιδεών της στο ΠΑΣΟΚ είναι μοιραίο ότι θα συρρικνωθεί».
Ο πρώην υπουργός ωστόσο πιστεύει ότι η Ν.Δ. και πολύ περισσότερο η νέα της ηγεσία δεν έχει χάσει το τρένο: «Είναι βέβαιο λέει ότι η ελπίδα που δόθηκε τον Μάρτιο στον κόσμο εξακολουθεί να υπάρχει». Προτείνει να δημιουργηθεί το συντομότερο σκιώδης κυβέρνηση, δηλαδή μια ομάδα στελεχών που να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την κυβερνητική ομάδα. «Δεν είναι δυνατόν να τα κάνει όλα ο αρχηγός και οι άλλοι να είναι στον πάγκο και τις εξέδρες. Όταν οι άλλοι κάθονται στις εξέδρες αρχίζουν να κάνουν κριτική αν δεν υπάρχει μια ομαδική προσπάθεια».
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρεί ο κ. Σ. Μάνος και στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. «Όχι μόνο δεν προχώρησε αλλά και κάτι δειλές προσπάθειες που ξεκίνησαν έμειναν στον δρόμο εν ονόματι διάφορων σκοπιμοτήτων». Πάντως ο πρώην υπουργός δεν προβλέπει ότι εάν το κόμμα του υποστεί μία ακόμη ήττα στις ευρωεκλογές θα τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας. «Δεν κρίνονται οι αρχηγοί στις εκλογές. Έχει καθιερωθεί βεβαίως αυτό αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό».
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ χαμογελά όταν ακούει να μιλούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για αριστερό Μάαστριχτ. Χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα όσα λέγονται περί αριστερής στροφής στην Ευρώπη μετά την εκλογή των κ.κ. Μπλερ και Ζοσπέν και όταν ερωτάται εάν προβλέπει αλλαγές στους όρους σύγκλισης απαντά: «Πριν από λίγες ημέρες ένα περιοδικό έγραψε ότι “μπροστά στον Μπλερ ο Μάνος είναι μπολσεβίκος”. Εάν ισχύει αυτό καταλαβαίνετε πόσο αριστερά θα πάει η Ευρώπη» λέει με πολύ ικανοποίηση και προσθέτει:
«Δεν βλέπω, εάν εξαιρέσουμε ίσως τους Γάλλους, οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία κατ’ όνομα να είναι σοσιαλιστική και να ακολουθεί σοσιαλιστική πολιτική. Και παρατήρησα με μεγάλη ικανοποίηση τη δήλωση Παπαντωνίου, ο οποίος κάτι πρέπει να έχει μάθει με τόσα ταξίδια στην Ευρώπη, ότι μόνο η φιλελεύθερη πολιτική είναι προοδευτική και δημιουργεί θέσεις εργασίας». Ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο δρόμο συγκριτικά με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν τονίζει όμως «ότι απέχουμε παρά πολύ μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και το κακό είναι ότι ο προορισμός του είναι χρονικά προσδιορισμένος».
Με τη συμφωνία της Μαδρίτης δεν έχει αντιρρήσεις.
«Ξεκινώ λέει με καλή πίστη. Εάν είναι έτσι όπως τα λέει η κυβέρνηση, είναι μια θετική εξέλιξη, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Προτείνει όμως ένα τεστ ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι η συμφωνία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Να κάνουμε γεώτρηση στον δικό μας χώρο στο Αιγαίο,
σ’ αυτόν που δεν διεκδικεί η Τουρκία. Εκεί υπάρχουν πετρέλαια που αντιπροσωπεύουν ίσως το 25% των αναγκών μας».
Όσο για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κομματικού φορέα με στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων που εκφράζουν «σκληρές» θέσεις για τα εθνικά θέματα ο κ. Σ. Μάνος λέει ότι δεν μπορεί αυτήν την ώρα να δημιουργηθεί τέτοιο κόμμα, «απλώς θα υπάρχουν μέσα στα υπάρχοντα κόμματα διαφορετικές φωνές».
ΟΤΑΝ ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1994 ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Πάγκαλου για τον Δήμο Αθηναίων, στη Ν.Δ. επικράτησε πανικός. Κανείς δεν πίστευε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορούσε να νικήσει το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μόνον ο Στέφανος Μάνος είχε αντίθετη άποψη. Κάλεσε την ίδια ημέρα στο γραφείο τηλεοπτικά συνεργεία και δήλωσε ότι ο «Αβραμόπουλος θα συντρίψει τον Πάγκαλο». Τώρα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το έργο τού δημάρχου Αθηναίων: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν μπήκε τάξη στα οικονομικά του δήμου και έχω την αίσθηση ότι μάλλον επιδεινώθηκε η κατάσταση. Και ακόμη δεν έγινε καμία προσπάθεια να μπει τάξη στην κυκλοφορία της Αθήνας. Αν εξαιρέσουμε αυτήν τη λύση των παρκόμετρων, η οποία είναι αμφιλεγόμενη, δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε να αξιοποιηθεί ο υπόγειος χώρος της Αθήνας με την κατασκευή χώρων στάθμευσης που γίνονται με αυτοχρηματοδότηση χωρίς να δώσει χρήματα ο δήμος. Έτσι όπως πάμε η Αθήνα θα πεθάνει από ασφυξία και από ένα είδος αρτηριοσκλήρυνσης». Ο πρώην υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να μη στηρίξει και πάλι το κόμμα του την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου: «Δεν θα ήθελα τονίζει ο αρχηγός εν τη πανσοφία του να ορίζει τους διάφορους υποψηφίους. Και αν βέβαια θέλει ο κ. Αβραμόπουλος ξανά να είναι υποψήφιος, δικαίωμά του».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “