Πριν από ενάμιση μήνα η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του και του είπε: «Πρέπει να σκεφθούμε από τώρα τι θα κάνουμε εάν τελικά ο Αβραμόπουλος δεν θελήσει να είναι πάλι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. την κοίταξε, χαμογέλασε και της είπε: «Ντόρα, εγώ δεν έχω να σκεφθώ τίποτα. Έχω έτοιμη τη λύση. Εάν δεν θέλει ο Αβραμόπουλος θα είσαι υποψήφια εσύ».
Από την επομένη στην Ρηγίλλης άρχισε το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Θα είναι και πάλι ο Αβραμόπουλος υποψήφιος; Και αν δεν είναι, ποιος θα είναι; Να είναι η Ντόρα. Και γιατί η Ντόρα και όχι ο Παυλόπουλος; Και γιατί ο Παυλόπουλος και όχι ο Μάνος; Η αγωνία των στελεχών της Ν.Δ. γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν δημοσιεύονται πληροφορίες ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μελετά σοβαρά να εγκαταλείψει τον Δήμο, ενώ ο ίδιος με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού, δηλαδή σχεδόν σε 1Ο μήνες.
ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ
Η αλήθεια είναι ότι «ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος», λένε όσοι γνωρίζουν καλά τις σκέψεις του δημάρχου, και προσθέτουν με νόημα: «Πολύ δύσκολα θα πει όχι στην πρόκληση να είναι πάλι δήμαρχος». Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν το ανακοινώνει ώστε να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων προτιμά να κρατά το θέμα σε εκκρεμότητα για δύο λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι να δημιουργήσει αδιέξοδα τόσο στην Ρηγίλλης όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη στην επιλογή υποψηφίων. Δηλαδη, από την Ν.Δ. να πέφτουν στο τραπέζι ονόματα και να καίγονται και στο ΠΑΣΟΚ να αλλάζουν τη στρατηγική τους κάθε τρεις και λίγο, αφού δεν θα είναι σίγουροι ποιον θα έχει να αντιμετωπίσει ο δικός τους υποψήφιος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλει να αποφύγει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Γιατί εάν πει αυτή την ώρα ότι θα είναι υποψήφιος, από την επομένη θα αρχίσουν οι επιθέσεις και για ένα χρόνο θα βρίσκεται σε θέση άμυνας. Αυτό όμως, έτσι κι αλλιώς, δεν θα το αποφύγει αφού όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη από το φθνινοπωρο θα δεχθεί κατά μέτωπο επίθεση από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τα οικονομικά τού Δήμου.
ΓΕΦΥΡΕΣ
Επιθυμία του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι να μπορέσει να κατέλθει ως υπερκομματικός υποψήφιος σ’ αυτή την αναμέτρηση και όχι ως αιχμή του δόρατος της Ν.Δ. Στο Συνέδριο της Χαλκιδικης, τον Απρίλιο του 1994, είχε πει με έμφαση στην ομιλία του πως «έκλεισε ο βιολογικός κύκλος των σχημάτων που προέκυψαν μετά την μεταπολίτευση». Κανείς φυσικά τότε δεν είχε δώσει σημασία στα λεγόμενα τα νέου βουλευτή. Κανείς επίσης δεν είχε παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε στις κρίσιμες εκλογές του 1993, στις οποίες εξελέγη τρίτος βουλευτής της Α’ Αθηνών. Δεν αντιπαρατέθηκε με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν χτύπησε τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν υιοθέτησε κανένα σύνθημα της Ρηγίλλης. Αντίθετα, έριχνε πάντα γέφυρες και έκανε συνεχή ανοίγματα στο αντίπαλο κόμμα. Με τις κινήσεις του αυτές έβαζε τα θεμέλια για να χτίσει το διακομματικό του προφίλ, μη ξέροντας τότε πως η τύχη σε λίγο τού ετοίμαζε το υψηλό αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων για να συνεχίσει με άνεση την προσπάθειά του.
«ΙΣΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
Την νύχτα της εκλογής του, τον Οκτώβριο του 1994, ο Μιλτιάδης ΈΒερτ τον περίμενε στην Ρηγίλλης να πανηγυρίσουν μαζί. Εκείνος αρνήθηκε να μετάσχει στην κομματική φιέστα και δήλωσε ότι θέλει να είναι «δήμαρχος όλων των Αθηναίων». Την επομένη αιφνιδίασε και πάλι την ηγεσία όταν παραιτήθηκε από την κομματική του ιδιότητα. Λίγους μήνες αργότερα, εξόργισε τα στελέχη της Ν.Δ. που τον έβλεπαν να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τον Κώστα Λαλιώτη και να συνεργάζεται με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος λέει πάντα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ότι ακολουθεί την τακτική των «ίσων προσεγγίσεων» όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ., αλλά και τον Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ και την «Άνοιξη». Και χαρακτηρίζει τον εαυτό του «πολιτικό ήπιων τόνων, συναινετικό και θετικό».
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ;
Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στην Ρηγίλλης και την Χαριλάου Τρικούπη από αυτήν τη στρατηγική είναι «πού το πάει ο Αβραμόπουλος;». Φίλοι και συνεργάτες του λένε ότι οι φιλοδοξίες του έχουν δύο στάδια. Το πρώτο, είναι να εκλεγεί δήμαρχος με μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώνοντας το ποσοστό που εμφανίζει και στις δημοσκοπήσεις, το οποίο ορισμένες φορές έχει ξεπεράσει το 8Ο% Για να το πετύχει όμως αυτό θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο, πράγμα απίθανο. Θα μπορούσε όμως όπως λένε οι φίλοι τού κ. Δ. Αβραμόπουλου το κυβερνών κόμμα να εγκαταλείψει τη μάχη στην Αθήνα. Δηλαδή, να ορίσει έναν υποψήφιο χαμηλών τόνων και να αποφύγει τις προσωπικές επιθέσεις στον δήμαρχο. Με ποιο αντάλλαγμα; Να αποφύγει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τις επικρίσεις σε υπουργούς και παράλληλα να βοηθήσει με τον τρόπο του τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία, με τους οποίους σήμερα διατηρεί άριστες σχέσεις. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να μη στηρίξει τους δημάρχους της Καλύμνου και της Καστοριάς, οι οποίοι τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη.
ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ο δεύτερος και μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να περάσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Το ερώτημα είναι σε πιο ρόλο. Η προοπτική να είναι ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. δεν τον συγκινεί ιδιαίτερα.
Οι φίλοι λένε πως ήταν στο χέρι του να είναι σήμερα πρόεδρος της Ν.Δ. εάν είχε αποδεχθεί την πρόταση ιστορικών στελεχών να αποτελέσει την τρίτη λύση. Μια πρόταση, η οποία στη συνέχεια έγινε στον κ. Κ. Καραμανλή.
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ. με πρόσχημα την δέσμευσή του, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ο λόγος που απέφυγε να διεκδικήσει την ηγεσία ασφαλώς και δεν ήταν η δέσμευσή του αυτή. Γνώριζε πολύ καλά ότι από την επομένη θα άρχιζε ο πόλεμος φθοράς του, αφού στο κόμμα δεν διέθετε κανένα έρεισμα αυτή την ώρα, σε αντίθεση με τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε κληρονομήσει έναν μηχανισμό και τον συντήρησε σωστά.
ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτικοί φίλοι τού κ. Δ. Αβραμόπουλου κάνουν την πρόβλεψη ότι η μεγάλη του φιλοδοξία είναι κάποια στιγμή να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Ο ίδιος μιλάει συχνά για άνοιγμα στον χώρο του «πολιτικού μέσου, εκεί που πολλοί θα ήθελαν να συναντηθούν ύστερα από καιρό».
Παράλληλα, δίνει το ιδεολογικό του στίγμα. «Είμαι, λέει, καθαρόαιμος κεντροδεξιός φιλεύθερος που φιλοδοξεί να προσεγγίσει και να βαδίσει μαζί με ένα μεγάλο μέρος της Κεντροαριστεράς». Όσοι επίσης γνωρίζουν καλά τον δήμαρχο Αθηναίων, σίγουρα τον έχουν ακούσει κάποια στιγμή να τους λέει κλείνοντας το μάτι: «Κάποια ημέρα θα φτιάξουμε το κόμμα των αυτοδημιούργητων».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “