Σαραντάρηδες και ο Στ. Μάνος

Τα… πρώτα βιολιά του Κώστα Καραμανλή στη νέα επταμελή ορχήστρα της Ρηγίλλης θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αναδεικνύονται σε ηγετικούς ρόλους εκπρόσωποι της γενιάς των σαραντάρηδων και ο Στέφανος Μάνος.

ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ σχήμα στο οποίο κατέληξε ο κ. Καραμανλής ύστερα από τρίμηνη αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος είναι πολυτασικό. Συμμετέχουν δηλαδή βουλευτές που ήταν στο πλευρό του κ. Καραμανλή από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, καθώς και στελέχη που στήριξαν τις υποψηφιότητες των Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιά.

«ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ»

Όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 29 Αυγούστου, η Ντόρα Μπακογιάννη αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της παρακολούθησης των θεμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και στόχος της Ρηγίλλης είναι να αποτελέσει το αντίπαλον δέος τής Βάσως Παπανδρέου και να θεωρείται η «σιδηρά κυρία» του κόμματος. Το δεύτερο σημαντικό πόστο ­ της παρακολούθησης των θεμάτων των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο Πρ. Παυλόπουλος ενώ ο Κ. Καραμανλής κρατά για λογαριασμό του τον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας.

Το τρίτο ισχυρό πρόσωπο στη Ρηγίλλης θα είναι στο εξής ο βουλευτής Επικρατείας Γ. Αλογοσκούφης ο οποίος αναλαμβάνει τα θέματα των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα είναι η «σκιά» του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν στενός συνεργάτης του Μ. Έβερτ αλλά στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα Καραμανλή.

Στο νέο σχήμα δεν συμμετέχουν οι βαρόνοι του κόμματος. Οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης, οι οποίοι πρώτοι πρότειναν για υποψήφιο πρόεδρο τον Κ. Καραμανλή, δεν καταλαμβάνουν κομματικά αξιώματα όπως και ο Γ. Σουφλιάς. Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν κατάφερε να βρει κοινή γλώσσα συνεννόησης με τον Κ. Καραμανλή. Του πρότεινε να δημιουργήσει μόνο τρεις τομείς αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαφώνησε.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ

Αντίθετα, ο Σ. Μάνος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Κ. Καραμανλή. Αναλαμβάνει τον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων και θα έχει την παρακολούθηση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτόν τον τομέα είχε ζητήσει ο ίδιος από τον πρόεδρο του κόμματος με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να ταυτίζεται διαρκώς με τα οικονομικά υπουργεία.

Ο στενός φίλος τού Μ. Έβερτ βουλευτής Πειραιώς Β. Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει τον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ορίζεται υπεύθυνος του τομέα Υποδομών και θα παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών είναι στενός φίλος της Ντ. Μπακογιάννη, στήριξε την υποψηφιότητα Σουφλιά αλλά έχει φιλική σχέση με τον Κ. Καραμανλή. Αρχικά για τη θέση αυτή είχε ακουστεί στη Ρηγίλλης το όνομα του Γ. Βουλγαράκη.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, ένας από τους νέους βουλευτές που στήριξαν από την πρώτη στιγμή ενεργά την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, αναλαμβάνει τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι τομεάρχες θα έχουν πέραν των άλλων και καθήκοντα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όταν συζητούνται στη Βουλή θέματα της αρμοδιότητάς τους. Έτσι καταργούνται οι αναπληρωτές κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος και παραμένει μόνο ο επικεφαλής κ. Δ. Σιούφας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “