«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» διαμηνύει ο κ. Κ. Καραμανλής στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και προειδοποιεί ότι εάν συνεχίσουν να αμφισβητούν τις επιλογές του, θα προσφύγει σε έκτακτο συνέδριο μόλις 6 μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ., αιφνιδιασμένος από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στο κόμμα του η απόφασή του να ορίσει υπευθύνους τομέων, αποφάσισε να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους διαφωνούντες. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν πληροφορήθηκε από τους συνεργάτες του ότι βουλευτές όλων των τάσεων σε πηγαδάκια στη Βουλή και σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους διαφωνούν με τις επιλογές του, σκέφθηκε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Τρεις ώρες αργότερα αποκάλυψε την τακτική την οποία θα ακολουθήσει σε δείπνο που παρέθεσε σε δημοσιογράφους. «Εγώ είμαι τόνισε ο αρχηγός, εγώ λαμβάνω τις αποφάσεις. Εάν συνεχιστούν οι αντιδράσεις, ας ζητήσουν έκτακτο συνέδριο».
Ο Κ. Καραμανλής απέδωσε την αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα σε προσωπικές πικρίες και φιλοδοξίες στελεχών, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ούτε διαφορετικές απόψεις για την αντιπολιτευτική τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί: «Όλο το θέμα αυτή την ώρα είναι γιατί έγινε τομεαραχης ο “α” και όχι ο “β”, άλλες διαφορές δεν υπάρχουν. Και στο κάτω κάτω πρόσθεσε πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι γκρινιάζουν. Ας περιμένουν πρώτα να δουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του σχήματος και μετά βλέπουν».
Ενδεικτική των απόψεων του κ. Κ. Καραμανλή είναι η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλου στην ΕΡΑ: «Οι αντιδράσεις είπε που σημειώνονται στον ορισμό τομεαρχών είναι λογικές και ανθρώπινες γιατί όταν είσαι αναγκασμένος να επιλέξεις ένα μικρό τμήμα ενός ευρύτερου συνόλου είναι λογικό κάποιοι να αισθάνονται μια προσωρινή, ανθρώπινη και κατανοητή δυσαρέσκεια».
Οι βουλευτές φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή τονίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να ενδώσει σε εκβιασμούς και η καθολική αποδοχή που διαθέτει από τη βάση του κόμματος τού επιτρέπει να κινηθεί με όποιον τρόπο νομίζει καλύτερο προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή του κόμματος. Έτσι στο εξής δεν θα επιτρέψει δημόσιες διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς που θα εμφανίζουν ένα κόμμα πολυδιασπασμένο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η πρώτη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να διαμηνύσει μέσω των συνεργατών του σε αρκετούς από τους δυσαρεστημένους ότι πρέπει να σταματήσουν τις μεμψιμοιρίες. Οι παρεμβάσεις αυτές του κ. Κ. Καραμανλή σε ορισμένους βουλευτές έπιασαν τόπο. Για παράδειγμα ο παλιός φίλος του κ. Α. Νάκος, που ήταν ενοχλημένος γιατί δεν συμπεριελήφθη στο νέο σχήμα, μιλώντας χθες στον Φλας, δήλωσε: «Το να γκρινιάζω δεν έχει κανένα νόημα γιατί το αποτέλεσμα της γκρίνιας πέφτει στο κεφάλι των οπαδών της παράταξης».
Παρά τις συστάσεις της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι και χθες πολλοί βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους συνέχιζαν να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους τομεράχες. Κάποιοι μάλιστα ζητούσαν την παρέμβαση του Μ. Έβερτ εάν συνεχισθεί η αναταραχή στο κόμμα.
Πάντως οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση και αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο ακόμη και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους στενούς τους φίλους.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “