ΟΤΑΝ στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε δεκάδες συνεδριάσεις κυβερνητικών και κομματικών οργάνων σχεδίαζαν βήμα προς βήμα τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, στη Ρηγίλλης… «κρατούσαν ομπρέλες και δεν καταλάβαιναν τη βροχή» όπως λέει με πολύ απογοήτευση ένα παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος.
Τότε ήταν η εποχή των πολύωρων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για το συνέδριο του Μαρτίου. Ο κ. Γ. Σουφλιάς με τη βοήθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη επιχειρούσε να ενισχύσει τη θέση του και ο κ. Μ. Έβερτ οργάνωνε την άμυνά του. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, ακόμη δεν είχε περάσει από το μυαλό του ότι σε λίγους μήνες θα ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Μάρτιο το εσωκομματικό πεδίο ξεκαθάρισε αλλά ο κ. Κ. Καραμανλής μόλις ανέλαβε είχε άλλες προτεραιότητες και σκέφθηκε ότι ο «Καποδίστριας» μπορεί να περιμένει. Έτσι πέρασε ο καιρός και χάθηκαν για τη Ν.Δ. τουλάχιστον έξι πολύτιμοι μήνες. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τη νέα ηγεσία ο κ. Καραμανλής τάχθηκε εναντίον των αναγκαστικών συνενώσεων διαφωνώντας με τον κ. Γ. Σουφλιά ο οποίος έχει την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις πρέπει να είναι αναγκαστικές.
ΑΡΓΑ
Οι πρώτες παρεμβάσεις άρχισαν το καλοκαίρι με τη συγκρότηση της επιτροπής για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο. Ήταν όμως αργά. Ήδη οι περισσότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. ήταν εκτός γραμμής. Συζητούσαν με την κυβέρνηση όχι εάν θα συνενωθούν οι δήμοι και οι κοινότητές τους αυτό το θεωρούσαν δεδομένο αλλά με ποιον τρόπο θα γίνουν οι συνενώσεις αυτές. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο κατάλαβαν στη Ρηγίλλης το μέγεθος του προβλήματος, όταν διαπίστωσαν ότι οι συνενώσεις πέραν των άλλων μάλλον ωφελούν εκλογικά το
ΠΑΣΟΚ. Ύστερα από δύο εβδομάδες νευρικότητας και πανικού τώρα έχει σημάνει συναγερμός. Επικεφαλής της προσπάθειας να πεισθεί κατόπιν εορτής η κοινή γνώμη ότι ο «Καποδίστριας» βλάπτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ετέθη ο κ. Π. Παυλόπουλος ο οποίος γνωρίζει καλά το θέμα. Ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου υπό τη νέα του ιδιότητα, «τομεάρχης» της Ν.Δ. αρμόδιος για θέματα Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Εσωτερικών, ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να γίνει όπως εξηγεί κατανοητή στην κοινή γνώμη η διαφορετική άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο», «αντιδημοκρατικό», «αναποτελεσματικό» και «αντισυνταγματικό».
ΑΝΑΓΚΗ
Η Ν.Δ. πιστεύει στην ανάγκη συνένωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο που η συνένωση αυτή εντελώς κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει αναγκαστικά προκειμένου περί πολύ μικρών κοινοτήτων που δεν έχουν καμία προοπτική επιβίωσης. Ο κανόνας πρέπει να είναι οι εκούσιες συνενώσεις ύστερα από τοπικά δημοψηφίσματα.
Πάντως στη Ρηγίλλης οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πιστεύουν ότι η μάχη αυτή για τη Ν.Δ. έχει πλέον χαθεί αφού οι αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες είναι λίγες. Στο διάστημα που απομένει όμως θα πέσουν αρκετοί πυροβολισμοί… για την τιμή των όπλων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “