Με οργή αντέδρασε ο κ. Γ. Παπαντωνίου στους υπαινιγμούς του κ. Μ. Έβερτ για δήθεν εμπλοκή της κόρης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που συνήψε το ελληνικό δημόσιο από ξένες τράπεζες λίγες ημέρες πριν από την υποτίμηση της δραχμής.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εθνικής Οικονομίας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. για «κακοήθεια, πρακτική της ΕΚΟΦ και σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων».
Ο κ. Μ. Έβερτ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλη, στην οποία αναφέρει ότι «εταιρείες LEHMANS BROTHERS & Ι. R MORRGAN ανέλαβαν τη μεσολάβηση και διαχείριση του δανείου του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που το ελληνικό δημόσιο συνήψε με ξένες τράπεζες λίγες ημέρες πριν από την υποτίμηση της δραχμής. Και προσθέτει: «Στην εταιρεία LEHNANS BROTHERS εργάζεται η Δάφνη Παπαντωνίου, κόρη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ερωτάται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ποια είναι η προμήθεια την οποία έλαβαν οι ως άνω εταιρείες για την μεσολάβηση διαχείριση δανείου».
«ΣΠΙΛΩΣΗ»
Ο κ. Γ. Παπαντωνίου αντέδρασε έντονα στους υπαινιγμούς του κ. Μ. Έβερτ λέγοντας ότι «η πρακτική της ΕΚΟΦ, της οποίας υπήρξε επίλεκτο στέλεχος, αναβιώνει και κυριαρχεί στην πολιτική του συμπεριφορά. Η σπίλωση των πολιτικών του αντίπαλων γίνεται κεντρικός άξονας της πολιτικής του». Ο κ. Γ. Παπαντωνίου, αφού επισημαίνει ότι «ο κ. Μ. Έβερτ υπέβαλε ερώτημα σχετικά με το δάνειο που συνήψε πρόσφατα η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές αναμιγνύοντας δόλια το όνομα της 25χρονης κόρης μου», τονίζει: «Αφορμή για τη βάσιμη όσο και κακοήθη διασύνδεση αποτέλεσε το γεγονός ότι η κόρη μου πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ εργάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο ως απλή υπάλληλος στην τράπεζα αυτή, που είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες».
Ο υπουργός αναφέρει ακόμη ότι «όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τις αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Χριστοδουλάκη η επιλογή των δυο τραπεζών που διαχειρίστηκαν το δάνειο έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος μετά από διαγωνισμό και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Χρέους. Οι όροι της ανάθεσης είναι απόλυτα σύμφωνοι με την διεθνή πρακτική και ιδιαίτερα συμφέροντος για το ελληνικό δημόσιο». Και καταλήγει: «Τα παραπάνω στοιχεία γνωρίζει καλώς ο κ. Έβερτ. Συκοφαντεί ωστόσο θρασύδειλα και αδίστακτα με δόλια αόριστο υπαινιγμό οχυρωμένος πίσω από την βουλευτική του ιδιότητα. Τον παραδίδω στην κοινή περιφρόνηση».
Ο κ. Μ. ΈΒερτ μιλώντας στον Σκάι είπε ότι ο κ. Γ. Παπαντωνίου έχει χάσει την ψυχραιμία του και τον κάλεσε να ζητήσει από την Βουλή την άρση της ασυλίας του και να πάνε στα δικαστήρια.
«ΝΑ ΦΥΓΕΙ»
Μιλτιάδης Έβερτ. Ζήτησε να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά Παπαντωνίου
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά, αφού επέκρινε την κυβέρνηση, ζήτησε να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του κ. Γ. Παπαντωνίου. Προανήγγειλε μάλιστα την ερώτηση που επρόκειτο να καταθέσει στη Βουλή τονίζοντας: «Θα κάνω μια ερώτηση σήμερα στη Βουλή για να αποδείξω έναν πρόσθετο λόγο γιατί πρέπει να φύγει αυτός ο κύριος». Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί το κόμμα του. Όταν ρωτήθηκε για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Ν.Δ. στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για τη διαρροή της πληροφορίας για την υποτίμηση απάντησε: «Βεβαίως, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ο αγώνας πρέπει να ενταθεί μέσα και έξω από τη Βουλή».
Πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν τη μεγάλη δυσφορία τους για την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μ. Έβερτ στη Βουλή και τόνιζαν ότι «είναι λαθεμένη ενέργεια να γίνονται επιθέσεις και μάλιστα με τέτοιους βαρείς υπαινιγμούς σε παιδιά πολιτικών χωρίς στοιχεία».
Επισήμως, πάντως, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή χαρακτήριζαν θετική την κίνηση του κ. Μ. Έβερτ, προφανώς διότι δεν επιθυμούσαν αυτή την ώρα να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο στην εσωκομματική αντιπαράθεση.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Ν. Αθανασάκη, ο οποίος, αφού κάλυψε πλήρως τον κ. Γ. Παπαντωνίου, κατηγόρησε τον κ. Μ. ΈΒερτ για «αήθεις υπαινικτικές αναφορές και αχαλίνωτη θρασύτητα». Επέκρινε επίσης την Ν.Δ. για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες για τη διαρροή της πληροφορίας ότι θα υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα. Αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μάρτυρες που πρότεινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσκομίσουν χρήσιμα στοιχεία, κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω ότι η Ν.Δ. εκτός από το συντάσσει μηνυτήριες αναφορές θα ασχοληθεί να συντάξει και καμιά πολιτική θέση».
Για το θέμα αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε: «Η επιλογή του ομίλου των τραπεζών και η εντολή ανάθεσης στην J.Ρ. Morgan και Lehman Brothers έγινε ύστερα από εισήγηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εισήγηση αυτή συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Χρέους της 16ης Οκτωβρίου 1997.
Η καταβολή προμήθειας ανέρχεται σε ποσοστό 0,375% επί του ποσού του δανείου και ήταν τελικά η μικρότερη σε σύγκριση με την προμήθεια που ζητήθηκε από τους άλλους ομίλου. Επίσης, ο ανωτέρω όμιλος τραπεζών κάλυψε το σύνολο των εξόδων έκδοσης του δανείου και μέχρι ποσού $1.000.000, έναντι των άλλων ομίλων που κάλυπταν ποσά εξόδων μόνο μέχρι το όριο των $310.000».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “