Νέα σύννεφα στις σχέσεις Καραμανλή – Μπακογιάννη εμφανίστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η πρώην υπουργός πρότεινε στον Κ. Καραμανλή να ζητήσει πρόωρες εκλογές και δέχθηκε πυρά ομαδόν από μέλη της ηγετικής ομάδας αλλά και τον εκπρόσωπο του κόμματος.
Ώρα 11.30 μ.μ. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλά στο κινητό στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Λίγο αργότερα θα δεχθεί τα πυρά του Άρη Σπηλιωτόπουλου
Η ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη στη συνεδρίαση, στην οποία απουσίαζαν για πρώτη φορά αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ, πήρε τον λόγο και ανέπτυξε λεπτομερώς τη θέση της γιατί η Ν.Δ. πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ξέρω ότι δημιουργώ σοκ. Αλλά αν η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες δεν έχει νωπή εντολή του λαού, θα είναι αποτυχημένη πολιτική».
Πρώτος την επέκρινε για τη θέση της αυτή ο Γ. Κεφαλογιάννης, ενώ με την άποψή της διαφώνησε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Δήμας λέγοντας «και να ζητάμε εκλογές και να μη ζητάμε, η πλειοψηφία κυβερνά και αυτή αποφασίζει είτε το ζητάμε είτε όχι». Εάν το θέμα έμενε εκεί, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έκφραση διαφορετικής άποψης ορισμένων κορυφαίων στελεχών στο θέμα των πρόωρων εκλογών.
Η ένταση προκλήθηκε όταν ο Α. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς αναξιόπιστη την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη: «Το να ζητάει κανείς συνεχώς εκλογές όταν είναι στην αντιπολίτευση και ξέρει ότι οι εκλογές δεν εξαρτώνται απ’ αυτόν νομίζω ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστος» είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το πότε θα γίνουν εκλογές δεν εξαρτάται από μας. Είναι καλοδεχούμενες όμως όποτε και να γίνουν. Η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα προσφέρει την αποτελεσματική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος».
Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του χαρακτήρισε εθνική υποβάθμιση και υποτίμηση την απόφαση να μην ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στην ΟΝΕ και επέρριψε ευθύνες για την εξέλιξη αυτή «στις εγκληματικές επιλογές της δεκαετίας του ’80 και στη χαμένη τριετία της κυβέρνησης Σημίτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε τους φόβους του για τις δυσμενείς επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα και την οικονομία: «Μένοντας έξω χάνουμε πολλά πράγματα. Χάνουμε, σε οικονομικό επίπεδο, το αίσθημα ασφάλειας που τόσο ανάγκη έχουν όλες οι χώρες και κατά μείζονα λόγο μια χώρα που είναι και εκτεθειμένη γεωπολιτικά αλλά και που οι γενικότερες επιδόσεις της στον οικονομικό τομέα σπάνια στην πρόσφατη ιστορία της δημιούργησαν το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους συναλλασσομένους».
Και συνέχισε κάνοντας μια δυσάρεστη πρόβλεψη: «Κινδυνεύει από νέες πιέσεις και πιθανή υποχρεωτική υποτίμηση το εθνικό νόμισμα.
Είναι βέβαιο ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, με την πιθανότητα να ανέβουν και άλλο».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “