Είναι αυτονόητο ότι οι δημοτικές εκλογές είναι κλειδί για τις εσωκομματικές εξελίξεις κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., καθώς και για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα όμως είναι ένα κρίσιμο τεστ για τις προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις των κορυφαίων της πολιτικής σκηνής. Η αναμέτρηση του Οκτωβρίου θα κρίνει εάν ο κ. Κ. Σημίτης θα έχει αντίπαλο στο συνέδριο του Μαρτίου ή εάν θα εκλεγεί διά βοής. Θα ισχυροποιήσει ή θα αποδυναμώσει τον κ. Κ. Καραμανλή, αφού οι δημοτικές εκλογές θα είναι η πρώτη μάχη του με το ΠΑΣΟΚ. Θα δώσει το πράσινο φως στον κ. Στ. Μάνο να εξαγγείλει την ίδρυση του κόμματος και θα καθορίσει την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα του κ. Γ. Σουφλιά. Όσο για τον κ. Κ. Μητσοτάκη, μια ήττα του κόμματός του στις εκλογές θα τον επαναφέρει ενεργά στο εσωκομματικό προσκήνιο ύστερα από πολύμηνη απουσία.
Κώστας Καραμανλής
Οι δημοτικές εκλογές είναι η παρθενική του αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ. Εάν κερδίσει, ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθηση της πρώτης περιόδου και γίνεται ισχυρός αρχηγός τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Δικαιώνεται η απόφαση για διαγραφή των έξι στελεχών και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι για πολύ καιρό δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν δημοσίως.
Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. προβλέπουν ότι εάν εξασφαλίσει σχετική νίκη είναι βέβαιο ότι θα σφίξουν τα λουριά για τους διαφωνούντες. Τι θα θεωρήσει νίκη ο κ. Κ. Καραμανλής; Να κερδίσει τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά και από 11 νομαρχίες που έχει η Ν.Δ. σήμερα να φθάσει τις 20.
Ντόρα Μπακογιάννη
Για την πρώην υπουργό η τακτική της την επομένη των δημοτικών θα είναι απλή. Εάν η Ν.Δ. κερδίσει, θα μπορεί να λέει «κερδίσαμε», εάν χάσει, θα μπορεί να επικαλείται ότι «έχασε ο Καραμανλής αφού συρρίκνωσε το κόμμα μετά τις διαγραφές». Αυτή την ευχέρεια τής τη δίνει η τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Συνεργάζεται με την ηγετική ομάδα, δεν αφήνει αιχμές για τον κ. Κ. Καραμανλή.
Στις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις αντιθέτως τονίζει ότι το κόμμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Έτσι εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά δεν μπορεί η ηγεσία να την κατηγορήσει για υπονόμευση όπως συνέβη επί προεδρίας Έβερτ.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Εάν η Ν.Δ. κερδίσει, ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει είναι της σιωπής. Άλλωστε έχει δηλώσει, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής τον απομάκρυνε από τα κομματικά όργανα, ότι εάν το κόμμα δεν πάει καλά και οι εξελίξεις τον δικαιώσουν, τότε «ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε», λένε φίλοι του πρώην πρωθυπουργού και προσθέτουν ότι «για τον Μητσοτάκη ισχύει περισσότερο από κάθε άλλον ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο».
Στέφανος Μάνος
Η ήττα της Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές επιταχύνει τα σχέδιά του. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ανακοινώσει το συντομότερο την ίδρυση του κόμματός του. Ο ίδιος πάντως λέει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών δεν θα επηρεάσει τις επιλογές του οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί. «Εμείς θα είμαστε λέει το ρυμουλκό το οποίο θα οδηγήσει στο λιμάνι τα δύο μεγάλα πλοία».
Γιώργος Σουφλιάς
Το αποτέλεσμα των δημοτικών τον αφορά ενδεχομένως όσο και τον κ. Κ. Καραμανλή. Από αυτό θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. Εάν θα προχωρήσει δηλαδή στην ίδρυση δικού του πολιτικού φορέα ή θα περιμένει την ανατροπή του σημερινού προέδρου για να επιστρέψει στο κόμμα και γιατί όχι να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία. Ένα πράγμα αποκλείει: Να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. «Προτιμώ να πάω στο σπίτι μου», λέει όταν ερωτάται γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Θόδωρος Αναγνωστόπουλος
Είναι το πρόσωπο-κλειδί των δημοτικών εκλογών. Ο άνθρωπος που εισηγήθηκε και υλοποίησε την στήριξη υποψηφίων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Εάν το πείραμα πετύχει, ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ.
Κώστας Σημίτης
Σίγουρα από αυτή την αναμέτρηση δεν κρίνεται το πολιτικό του μέλλον. Δεν δίνει τον Οκτώβριο εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τον κ. Κ. Καραμανλή. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών θα είναι καθοριστικό για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Πριν από ένα χρόνο από το Ναύπλιο ο κ. Σημίτης έδωσε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα σ’ αυτή την αναμέτρηση και αυτό σημαίνει ότι εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, όπως ελπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, το κόστος θα είναι μεγάλο.
Θα έχει μεγάλη δυσκολία η κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο συνέδριο του Μαρτίου ο Κώστας Σημίτης θα βρει απέναντί του και άλλον διεκδικητή της ηγεσίας. Εάν βεβαίως το ΠΑΣΟΚ σημειώσει σχετική επιτυχία, ο κ. Κ. Σημίτης ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο στο κόμμα και την κοινωνία, εκλέγεται διά βοής στο συνέδριο και υλοποποιει χωρίς σοβαρές αντιδράσεις την πολιτική του.
Άκης Τσοχατζόπουλος
Μέχρι σήμερα έχει πετύχει κάτι σημαντικό στην εσωκομματική σκακιέρα. Όλοι οι δικοί του άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν είναι λίγοι βρίσκονται στο παιχνίδι, είναι δηλαδή υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι.
Παράλληλα όμως πέτυχε να μη χρεωθεί ο ίδιος αποφάσεις της ηγεσίας που αμφισβητούνται από εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κ. Σημίτη, όπως τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό σε ορισμένους δήμους. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής των εκλογών, τότε όλα καλά και για τον κ. Σημίτη και για τον κ. Τσοχατζόπουλο. Εάν όμως το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα δεχθεί πιέσεις να είναι εκ νέου αντίπαλος του κ. Σημίτη στο συνέδριο.
Πάντως ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έναν πρωθυπουργό που δεν έχει ηττηθεί σε εθνικές εκλογές δεν τον ανατρέπεις στο συνέδριο.
Χρήστος Παπουτσής
Είναι ο εκφραστής της «σκληρής» γραμμής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία προβλέπει ήττα του κόμματος. Είναι σίγουρο πως εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, ο επίτροπος θα δεχθεί πιέσεις από πολλούς να είναι ο αντίπαλος του κ. Κ. Σημίτη στο συνέδριο…
Αναστάσης Πεπονής
Είναι ηγετικό στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μια ενδεχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τη θέση του, αφού Θα δικαιωθεί σε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ η μέχρι τώρα στάση του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της ηγεσίας εάν το κόμμα του ηττηθεί. Είναι βέβαιο ότι στις εσωκομματικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση ο ρόλος του θα είναι πρωταγωνιστικός και σίγουρα θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Κώστας Σκανδαλίδης
Εάν το ΠΑΣΟΚ πάει καλά, ενισχύεται ο ρόλος του γραμματέα, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά πολλές δύσκολες περιπτώσεις, ενώ είναι επικεφαλής του κλιμακίου για τη στήριξη της κ. Μ. Δαμανάκη. Στην ήττα θα χρεωθεί το κόστος που θα έχει η ηγεσία στο σύνολό της.
Θόδωρος Τσουκάτος
Στη νίκη θα επιβαιώσει τον ρόλο του ως στρατηγός της Χαρ. Τρικούπη. Στην ήττα θα δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, αφού είναι το πρόσωπο-κλειδί. Ο ρόλος του όμως θα είναι και πάλι σημαντικός, αφού θα κληθεί να βγάλει στο δύσκολο πλέον συνέδριο τα κάστανα από τη φωτιά.
Αλέκα Παπαρήγα
Δύο πράγματα επιδιώκει από τις εκλογές του Οκτωβρίου η γραμματέας του ΚΚΕ. Το ένα είναι να δικαιωθεί η «σκληρή» γραμμή του κόμματος κι αυτό θα φανεί με τη συγκράτηση ή την ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ αλλά και την απώλεια δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερη επιδίωξη της κ. Παπαρήγα είναι η δικαίωση της συνεργασίας που έχει κάνει, σε τοπικό επίπεδο, με τη Ν.Δ., καθώς οι αντιδράσεις εντός του κόμματός της δεν έλειψαν.
Σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες της γραμματέως του ΚΚΕ, ενδέχεται να υπάρξουν «υπόγειες» πιέσεις στον Περισσό για «επανεξέταση» της «γραμμής».
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Εγώ αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, σε όσους προειδοποίησαν πως με τη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα οδεύει σε μια ήττα. Προειδοποιητικά καμπανάκια για τον κ. Κωνσταντόπουλο αποτελούν και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ελπίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών εκεί όπου το κόμμα κατεβαίνει αυτόνομα θα φανεί ότι το κόμμα συγκρατεί κι αυξάνει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις βουλευτικές του ’96. Ελπίζει ακόμη ότι με τις κατά περίπτωση συνεργασίες του θα «σκοράρει» περισσότερους δημάρχους και νομάρχες από ό,τι το ’94.
Σε περίπτωση που οι ελπίδες του δεν ευοδωθούν θα αντιμετωπίσει πιέσεις από δύο μέτωπα: α) από την τάση του Αριστερού Ρεύματος, που υποστηρίζει την ακόμη σκληρότερη αντιπολίτευση προς το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία μόνο με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, β) από το «εκσυγχρονιστικό» τμήμα του κόμματος, που υποστηρίζει πως η γραμμή Κωνσταντόπουλου απομονώνει τον ΣΥΝ από τον «δικό του» κόσμο.
Μαρία Δαμανάκη
Η υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας ελπίζει πως με ένα ισχυρό ποσοστό και, πάντως, «ανταγωνίσιμο» προς αυτό που είχε λάβει ο κ. Πάγκαλος θα αναδειχθεί εκ των πραγμάτων από τις προσωπικότητες – γέφυρες στον κεντροαριστερό χώρο.
Στην περίπτωση που η κ. Δαμανάκη έχει απώλειες ψήφων τόσο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και από τον χώρο του ΣΥΝ, θα υποχρεωθεί να περιοριστεί στο ρόλο της βουλευτού Β’ Αθηνών και, μάλιστα, ενός κόμματος στο οποίο οι απόψεις της είναι μειοψηφικές.
Δημήτρης Τσοβόλας
Ο μεγαλύτερος στόχος του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, μέσω της συνεργασίας σε πανελλαδική κλίμακα με «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ είναι να «ενσωματώσει» όσο γίνεται περισσότερα πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Η επιτυχία στις εκλογές είναι το έλασσον «και αναμενόμενο», όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΔΗΚΚΙ μπροστά στο μείζον «της διεύρυνσης μέσω των δημοτικών – νομαρχιακών εκλογών του οργανωτικού ιστού του κόμματος».
Στο ΔΗΚΚΙ θα θεωρούσαν επιτυχία τους την μη εκλογή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα οποία «χρεώνονται» μία σκληρή πολιτική εν όψει της ΟΝΕ. Αντιθέτως, στην περίπτωση κατά την οποία οι πλέον «σκληροί εκφραστές της συντηρητικής πολιτικής» κερδίσουν την πρώτη Κυριακή υψηλά ποσοστά, αυτό θα εκληφθεί ως αποτυχία για το ΔΗΚΚΙ.
Πάντως, ο κ. Τσοβόλας ελπίζει σε εκλογικά κέρδη, ακόμη και σε περιοχές όπου το ΔΗΚΚΙ δεν παρουσίασε καλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του ’96. Πιστεύει ότι «υπάρχει σημαντική μετατόπιση του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ το ’96 προς το κόμμα του».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “