ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην αρχική του απόφαση να καθαιρέσει από τα κομματικά όργανα όλους τους αντάρτες υποψήφιους των δημοτικών εκλογών και όσους τους στηρίζουν. Χθες βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Μιλτιάδη Έβερτ και την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και δυο στενούς του συνεργάτες, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Σταύρο Δήμα, οι οποίοι τον πίεσαν και το πέτυχαν να ρίξει νερό στο κρασί του και να εγκαταλείψει τις απειλές για γενικευμένες πειθαρχικές διώξεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιούλιο, είχε προειδοποιήσει με έντονο τρόπο τους αντάρτες ότι θα χάσουν τα κομματικά τους αξιώματα εάν δεν υπακούσουν στην κομματική γραμμή. Το διάστημα που μεσολάβησε και μέχρι προχθές το βράδυ η Ρηγίλλης καλλιεργούσε συστηματικά το κλίμα ότι ο πρόεδρος δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Έτσι χθες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Άγγ. Μπρατάκος ζήτησε από το όργανα εξουσιοδότηση για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων μετά τις δημοτικές. Η αντίδραση του κ. Μ. Έβερτ αιφνιδίασε τον κ. Κ. Καραμανλή. Πρώτα ρώτησε τον κ. Άγγ. Μπρατάκο πόσοι είναι οι αντάρτες και οι συνοδοιπόροι τους και όταν εκείνος τού απάντησε ότι δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία, ο πρώην πρόεδρος εξερράγη: «Και μας ζητάτε εξουσιοδότηση για να χειριστείτε εν λευκώ ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζετε το μέγεθος του;». Ο κ. Μ. Έβερτ είπε ακόμη ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές οι αντάρτες ήταν περισσότεροι και εκείνος δεν διέγραψε κανέναν και ζήτησε η κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά και να μην αντιμετωπισθούν όλοι οι «αντάρτες με τον ίδιο τρόπο, γιατί το κόμμα δεν πρέπει να απομακρύνει αξιόλογα τοπικά στελέχη.
Την ίδια ώρα η κ. Ντ. Μπακογιάννη παρέδωσε μια επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία ανέλυε τις απόψεις της για την κρίσιμη αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Αφού ξεκαθάριζε ότι τάσσεται εναντίον των διαγραφών, ζητούσε να πολιτικοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές με το σύνθημα ότι κάθε ψήφος σε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ είναι έγκριση της πολιτικής της κυβέρνησης. Η πρώην υπουργός έθεσε επίσης θέμα επικοινωνιακής πολιτικής λέγοντας ότι στο θέμα της Ιονικής η κυβέρνηση «επετέθη επικοινωνιακά από όλα τα ΜΜΕ και η Ν.Δ. ήταν απούσα».
Αλλά και οι κ.κ. Στ. Δήμας και Γ. Κεφαλογιάννης διαφώνησαν με την πρόταση για λήψη πειθαρχικών αδιακρίτως και συμφώνησαν με την άποψη ότι οι προσωπικές αντιθέσεις στις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλες, αλλά το κόμμα χρειάζεται όλα τα στελέχη του.
Τελικά, ελήφθη μια μεσοβέζικη απόφαση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι βουλευτές-σύνδεσμοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη των εκλογών κατά νομό θα εισηγηθούν για κάθε αντάρτη χωριστά στο κόμμα και μετά τις εκλογές θα ληφθεί απόφαση εάν πρέπει η όχι να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό. Στενοί συνεργάτες κ. Κ. Καραμανλή ωστόσο διευκρίνιζαν ότι αυτή η απόφαση είναι περισσότερο αυστηρή και ας φαίνεται επιεικέστερη και πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα «πέσουν κεφάλια».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “