Ένας έμεινε έξω από το... «μαντρί»

Έπεσαν στο κενό οι πολύωρες προσπάθειες των μεσολαβητών που προσπαθούσαν ημέρες τώρα να πείσουν τον βουλευτή Πιερίας Νίκο Κάκκαλο να γυρίσει στο μαντρί.

«Αυτό θα είναι και για το καλό σου και για το καλό του κόμματος», του έλεγαν και του ξανάλεγαν. Η απάντηση του βουλευτή ήταν η ίδια και μονότονη: «Εγώ πονάω την παράταξη πιο πολύ από όλους, αλλά την Ν.Δ. έτσι που την κατάντησε ο Καραμανλής, ας την χαίρεται».

Χθες την ώρα που ο Αναστάσιος Παπαληγούρας και ο Πέτρος Τατούλης γύρισαν σιωπηλά στο κόμμα έχοντας «συνετιστεί» μετά την έκτιση της ετήσιας ποινής τους, ο Νίκος Κάκκαλος έκλεινε οριστικά την πόρτα της Ρηγίλλης πίσω του και εξαπέλυε την πιο σφοδρή επίθεση που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. Τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την παράταξη σε πιθανή διάλυση, ότι έχει γίνει ουρά της Αλέκας Παπαρήγα και μίλησε για καινοφανή λαϊκισμό, απειλές, ανθρωποθυσίες και διάθεση αντεκδίκησης.

«ΣΕ ΟΛΟΥΣ»

Ο βουλευτής Πιερίας παρ’ όλα αυτά λέει ότι θα επέστρεφε στο κόμμα με μία μόνο προϋπόθεση. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους που πίστεψαν τόσο σε μένα όσο και στις ιδέες της μεγάλης μας παράταξης, που με οδύνη παρακολουθούν να οδηγείται σε πιθανή διάσπαση, ανίκανη να αντιμετωπίσει το ημιδιαλυμενο ΠΑΣΟΚ, θα ανταποκρινόμουν σε ένα κάλεσμα της ηγεσίας της Ν.Δ. Εφόσον όμως αυτό απευθυνθεί σε όλους τους διαγραφέντες για τον ίδιο λόγο συνάδελφους». Και συνεχίζει ο βουλευτής με προσωπική επίθεση στον Κώστα Καραμανλή. «Ο αληθινός ηγέτης αναγνωρίζει τα λάθη του. Δεν επιβάλλεται με πειθαρχικά μέτρα, με πείσματα, με διάθεση αντεκδίκησης, με απειλές και ανθρωποθυσίες. Ο ηγέτης δεν συρρικνώνει. Ο ηγέτης έχει ήθος, σέβεται τους μεγαλυτέρους του και τιμά τους ίσους του».

Η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να αντιδράσει με ψυχραιμία. Οι περισσότεροι στην Ρηγίλλης πίστευαν ότι ο Νίκος Κάκκαλος δεν θα επιστρέψει στο κόμμα, όμως δεν ανέμειναν αυτή την αντίδραση. Το επίσημο σχόλιο της Ν.Δ. διά στόματος του Σταύρου Δήμα ήταν λακωνικό «Ο κ. Κάκκαλος επέλεξε να παραμείνει εκτός Ν.Δ.».

ΓΙΑ ΣΟΥΦΛΙΑ

Ανεπισήμως όμως κανείς δεν έκρυβε τη δυσφορία του, ενώ τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. «Για να πει αυτά ο Κάκκαλος, δεν θέλει να ξαναγυρίσει. Και αφού δεν θέλει πού θα πάει; Μήπως δεν είναι πια με τον Σουφλιά και περιμένει το κόμμα Αβραμόπουλου;». Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα βουλευτών στους διαδρόμους της Βουλής. Βουλευτών, που εκτιμούν ότι ο Γιώργος Σουφλιάς κάποια ημέρα θα γυρίσει στην Ρηγίλλης. Άλλοι όμως που εκφράζουν την άποψη ότι ο Θεσσαλός πολιτικός δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω, τόνιζαν ότι ίσως ο Νίκος Κάκκαλος εξέδωσε την ανακοίνωση σε συμφωνία μαζί του. Ο Γιώργος Σουφλιάς, όταν πληροφορήθηκε αυτά τα σχόλια, αργά το βράδυ δήλωσε ότι «ο κ. Κάκκαλος έχει αποδείξει πως έχει αρχές και τις σέβεται».

Όσο για τους κ.κ. Σ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο, με δηλώσεις επανέλαβαν ότι συνεχίζουν την πορεία τους μακριά από την Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “