Ναι μεν αλλά, ο Αβραμόπουλος

Ανέκρουσε πρύμναν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μετά τρεις μήνες κατά τους οποίους καλλιεργούσε το κλίμα ότι από στιγμή σε στιγμή προχωρεί στην ίδρυση κόμματος, τώρα παραπέμπει τις φιλοδοξίες του, αν όχι στις ελληνικές καλένδες, τουλάχιστον για μετά τις ευρωεκλογές.

Αν και ο ίδιος λέει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, είναι αρκετό να αντιπαραβάλει κανείς τι είχε πει τον Ιανουάριο και τι λέει σήμερα για το ρόλο των δύο μεγάλων κομμάτων για να βγάλει τα συμπεράσματά του: «Τα κόμματα έχουν κλείσει τον βιοϊστορικό τους κύκλο», είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου και αυτή η θέση του έδωσε το έναυσμα για την τροφοδότηση σεναρίων που ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να τα ενισχύει. Τώρα δηλώνει: «Θεωρώ ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να ανανεωθούν, να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστούν. Φθάνει να το θελήσουν και κυρίως αυτό να αποτελέσει πολιτική τους επιλογή».

Πανηγυρισμοί

Στη Ρηγίλλης έχουν αρχίσει οι πανηγυρισμοί. «Έκανε πίσω αφού διαπίστωσε ότι δεν του βγαίνουν τα πράγματα όπως τα είχε σχεδιάσει και τώρα ρίχνει γέφυρες για συνεργασία με τον Καραμανλή», λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και εκτιμούν ότι «η χθεσινή του συνέντευξη στον “Τυπο της Κυριακης” ήταν μια συμβολική κίνηση με την οποία ουσιαστικά απευθύνθηκε στη βάση του κόμματος προκειμένου να την καθησυχάσει ότι αυτή την ώρα δεν προχωρεί σε κόμμα».

Τι λέει για όλα αυτά ο ίδιος ο δήμαρχος; Οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως όσα λέγονται και γράφονται, ότι ο «δήμαρχος κάνει πίσω, είναι εκτός πραγματικότητας». Και προσθέτουν: «Για να κάνεις πίσω, πρέπει να έχεις κάνει μπροστά και στην περίπτωση του δημάρχου δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Κλειστά χαρτιά

Ο ίδιος δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα αυτό. Οι συνεργάτες του κ. Δ. Αβραμόπουλου υποστηρίζουν ότι είναι «αποκυήματα φαντασίας» οι πληροφορίες ότι ο δήμαρχος διαμήνυσε στον κ. Κ. Καραμανλή μέσω επώνυμων στελεχών του, με τα οποία είχε παρασκηνιακές συναντήσεις, ότι δεν θα κάνει τελικά κόμμα και μάλιστα επίκειται συνάντηση προέδρου της Ν.Δ. και δημάρχου ΑΘηναίων για να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις υπάρχουν. Η αντίδραση του κ. Δ. Αβραμόπουλου ήταν ιδιαίτερα έντονη και σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του επισήμανε: «Είναι γνωστό ότι από τη μέχρι στιγμής δημόσια παρουσία του ο δήμαρχος Αθηναίων είναι εχθρός του παρασκηνίου. Η δε πολιτεία του είναι πάντα διαφανής και επιβεβαιώνεται από υπεύθυνες και σαφείς θέσεις την ώρα που πρέπει».

Στις ΗΠΑ

Οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων, όταν ερωτώνται πιεστικά αν κλείνει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές το θέμα του κόμματος, αρνούνται να απαντήσουν, αφήνοντας και πάλι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ερμηνεύοντας πάντως κανείς με προσοχή τις ενδείξεις που υπάρχουν αυτή την ώρα, μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακοινωθεί ίδρυση κόμματος μέχρι τις ευρωεκλογές. Κάποιοι συνομιλητές του κ. Δ. Αβραμόπουλου επιμένουν ωστόσο ότι θα ιδρυθεί το νέο κόμμα και τώρα ο δήμαρχος κάνει μια κίνηση τακτικού ελιγμού για να επανακτήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Πάντως ο δήμαρχος προς το παρόν ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει τελικά μόνο 6 ημέρες και όχι 10, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί. Εκεί θα είναι τελετάρχης στις εκδηλώσεις της Ομογένειας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “