Ο Στέφανος Μάνος είναι έτοιμος να… εισβάλει με τον κόκκινο ταύρο στο υαλοπωλείο της πολιτικής και να ανατρέψει τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας.
Από την ημέρα που ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματός του περιοδεύει από χωρίου εις χωρίον με έναν κόκκινο ταύρο σε μια κονκάρδα στο στήθος και καλεί τους πολίτες να απαλλαγούν από την «αρρώστια του κομματισμού». «Ο κομματισμός», λέει, «δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές. Μόνο στις ομάδες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου επιλέγουμε τους καλύτερους προπονητές, κυρίως ξένους, για να μας κάνουν πρώτους. Στους άλλους τομείς επιλέγουμε κομματικούς τενεκέδες. Αυτό θέλω να το αλλάξω».
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων εμφανίζεται αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύει ότι το κόμμα του θα μπει στην Ευρωβουλή και προβλέπει ότι οι χαμένοι αυτής της αναμέτρησης θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα απογοητευθεί: «Οι ταύροι έχουν δύναμη και υπομονή. Θα ανασυνταχθούμε και θα ξαναπροσπαθήσουμε», λέει χαρακτηριστικά.
ΕΡ.: Το σήμα του κόμματός σας παραπέμπει στο… ταύρος εν υαλοπωλείω.
ΑΠ.: Παραπέμπει σε αυτό που ήμουν πάντοτε. Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τον κομματισμό και τη δημαγωγία, συγκρούστηκα με κατεστημένες νοοτροπίες για να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα.
ΕΡ.: Αλήθεια γιατί επιλέξατε τον ταύρο και μάλιστα σε κόκκινο χρώμα. Πολλή επιθετικότητα «βγάζουν» και το σήμα και το χρώμα.
ΑΠ.: Είμαι φιλελεύθερος και μισώ τα μονοπώλια. Μου αρέσει το κόκκινο και αποφάσισα να το μοιρασθώ τόσο με το ΚΚΕ όσο και με τον Ολυμπιακό. Ο ταύρος και το κόκκινο βγάζουν επιθετικότητα, την επιθετικότητα που χρειάζεται μια νέα πολιτική δύναμη για να συγκρουσθεί με το σημερινό κρατικοδίαιτο κομματικό σύστημα, που κρατάει την Ελλάδα τόσο χαμηλά.
ΕΡ.: Οι επαναστάσεις γίνονται και από τα… δεξιά;
ΑΠ.: Όποτε μου δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξω κάτι σε αυτήν τη χώρα τόλμησα, δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος, συγκρούσθηκα με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα. Σε κάθε αλλαγή που τόλμησα, είτε για την οικιστική νομοθεσία είτε για την προστασία του περιβάλλοντος ή την πολιτιστική μας κληρονομιά είτε για τον εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής οικονομίας, ανακάλυπτα πάντα ότι υπάρχουν Φιλελεύθεροι, οι οποίοι, είτε ψήφιζαν Αριστερά είτε Κέντρο είτε Δεξιά, ήταν έτοιμοι να στηρίξουν τις αλλαγές, όπως φυσικά υπήρχαν και υποστηρικτές του κατεστημένου απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι τον μεγαλύτερο πόλεμο σε κάθε αλλαγή που προσπαθούσα να κάνω τον είχα πάντα από τον σκληρό κομματικό πυρήνα, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡ.: Μέχρι σήμερα πάντως είχατε σωστά ή λάθος καταγραφεί μεταξύ των διαχειριστών του συστήματος και όχι μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν την ανατροπή κάποιων λειτουργιών του;
ΑΠ.: Η μόνη δύναμη που θέλει την πλήρη ανατροπή του συστήματος είναι το ΚΚΕ, έστω και αν τώρα δεν ξέρει και το ίδιο με τι να το αντικαταστήσει. Εγώ αυτό που θέλω είναι να πάψει να λειτουργεί το σύστημα με το ρουσφέτι, τον κομματισμό και τη δημαγωγία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτη σε αρκετούς τομείς. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην έχουμε τα καλύτερα σχολεία και Πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Την πιο ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία. Δεν την έχουμε γιατί παντού υπάρχει το κόμμα και ο κομματισμός, που δεν επιτρέπει να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές. Μόνο στις ομάδες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου επιλέγουμε τους καλύτερους προπονητές, κυρίως ξένους, για να μας κάνουν πρώτους. Στους άλλους τομείς επιλέγουμε κομματικούς τενεκέδες. Αυτό θέλω να το αλλάξω.
ΕΡ.: Ιδιαίτερα επιθετικός είναι και ο πολιτικός λόγος. Μιλάτε για καρεκλοκένταυρους και αναφωνείτε διαρκώς έξω τα κόμματα από παντού: από τα νοσοκομεία, από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις δημόσιες επιχειρήσεις, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτές τις καρέκλες καθίσατε και εσείς όμως επί σειρά ετών. Μήπως ο ανατρεπτικός πολιτικός σας λόγος είναι μια τεχνική για τη δημιουργία εντυπώσεων μέχρι και το δικό σας κόμμα να ενταχθεί στο σύστημα;
ΑΠ.: Πολλοί διαφωνούν μαζί μου, αλλά κανείς δεν μου έχει πει μέχρι σήμερα ότι του είπα ψέματα. Ότι τον κορόιδεψα. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι δύο φορές απέτυχα να εκλεγώ στο παρελθόν, διότι δεν θέλησα να συμβιβαστώ με το κομματικό σύστημα. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πάντα επέλεγα για τις διοικήσεις οργανισμών στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τον κομματικό σωλήνα, χωρίς να με ενδιαφέρει η πολιτική προέλευσή τους. Το παρελθόν μου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθώ και στο μέλλον.
ΕΡ.: Ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών;
ΑΠ.: Νομίζω ότι στο τέλος θα βγουν χαμένοι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Διότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Θα έχουμε μία από τα ίδια.
ΕΡ.: Προβλέπετε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την αναμέτρηση του Ιουνίου;
ΑΠ.: Εάν ψηφισθούν οι Φιλελεύθεροι θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις. Διότι η κοινωνία θα έχει στείλει ένα μήνυμα ενάντια στον κομματισμό και τη δημαγωγία. Εύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα απαιτήσει σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες εθνικές κυβερνήσεις.
ΕΡ.: Με τον κ. Σημίτη ή με τον κ. Καραμανλή θα μπορούσατε στο μέλλον να συνεργασθείτε σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό;
ΑΠ.: Εάν υπάρχει διάθεση για να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα θα ήμουν διατεθειμένος να συμμετάσχω σε μία κυβερνητική προσπάθεια με σαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν όχι, η κατάκτηση της καρέκλας δεν είναι για μένα αυτοσκοπός. Μπορούν να την έχουν και μόνοι τους. Δεν έχουν ανάγκη τη δική μας συμμετοχή.
ΕΡ.: Πολλοί προέβλεπαν ότι δεν θα τολμούσατε να προχωρήσετε στην ίδρυση δικού σας πολιτικού φορέα. Πιστεύετε ότι θα πιάσετε τον στόχο του 3% ώστε να εκλέξετε ευρωβουλευτή;
ΑΠ.: Συναντώ σε κάθε μέρος της Ελλάδας Έλληνες που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση. Αναζητούν κάτι καινούργιο. Θέλουν κάτι να αλλάξει. Σε αυτές τις εκλογές, τελικά, η μόνη χαμένη ψήφος είναι να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Γιατί όπως μας διαβεβαιώνουν, τόσο και ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Καραμανλής, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ενώ αν ψηφίσει κάποιος Φιλελεύθερους είναι μία ψήφος που έχει περιεχόμενο αλλαγής.
ΕΡ.: Εάν δεν συμβεί αυτό το κόμμα σας θα συνεχίσει την προσπάθειά του και στις εθνικές εκλογές;
ΑΠ.: Οι Ταύροι έχουν δύναμη και υπομονή. Θα ανασυνταχθούμε και θα ξαναπροσπαθήσουμε.
ΕΡ.: Σας λείπει η ομπρέλα και η ισχύς ενός μεγάλου κόμματος;
ΑΠ.: Νιώθω να μου έχει φύγει ένα μεγάλο βάρος. Μέσα στη Νέα Δημοκρατία έπρεπε να προσέχω το τι λέω. Να μην εκφράζω πολλές φορές όλα όσα πίστευα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λέω αυτά που πιστεύω και είμαι ελεύθερος.
ΕΡ.: Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή. Υπάρχει κάτι που δεν κάνουν σήμερα τα άλλα κόμματα;
ΑΠ.: Θα βλέπετε τους ή τον ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων να δίνει λόγο για τη δραστηριότητά του και να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της περιφέρειας και των πολιτών που εκπροσωπεί. Είμαστε το μόνο κόμμα που το δικαίωμα του αρχηγού να διορίζει τους ευρωβουλευτές το δώσαμε στους πολίτες και τις περιφέρειες. Ταυτόχρονα υποσχόμαστε ότι οι Φιλελεύθεροι θα ελέγχουν αυστηρά και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση την κακοδιαχείριση και τη σπάταλη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής διοίκησης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “