Γέφυρες στον Συνασπισμό και στο ΔΗΚΚΙ ρίχνει η ηγεσία της Ν.Δ. προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Στόχος του κ. Κ. Καραμανλή είναι να αποτρέψει μια πιθανή συμφωνία ενός από τα δύο αυτά κόμματα με το ΠΑΣΟΚ ώστε να καταστεί αδύνατη η εκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου στην πρώτη ψηφοφορία.
«Εάν εκλεγεί ο Πρόεδρος που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο των βουλευτών των δύο μικρών κομμάτων, αυτό θα θέσει τη Ν.Δ. στο περιθώριο των εξελίξεων», τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και προτείνουν να αρχίσουν παρασκηνιακές διερευνητικές επαφές με τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ το συντομότερο δυνατόν.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, όπως είναι γνωστό απαιτείται η ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών των δύο εκ των τριών μικρών κομμάτων της Βουλής. Κατά την εκτίμηση της Ρηγίλλης, το ΚΚΕ είναι μάλλον απίθανο να δώσει τη συγκατάθεσή του για την παράταση του βίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τους απασχολεί όμως η στάση που θα τηρήσουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Ο προβληματισμός την τελευταία εβδομάδα έγινε ανησυχία καθώς τα δύο αυτά κόμματα τηρούν στάση αναμονής μετά τη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία του κ. Κ. Σημίτη. Μόνο ο Συνασπισμός περιορίζεται όπως λένε να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι πρόωρα ανοίγει το θέμα. «Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε σχεδιασμούς για τον Μάρτιο του 2000 χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν τα δύο αυτά κόμματα», υποστηρίζει παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος.
Δεν θα δεχθεί
Οι θερινές αναζητήσεις της Ρηγίλλης για τη στάση που θα τηρήσουν τα δύο μικρά κόμματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εκτίμηση πολιτικών παραγόντων που γνωρίζουν τις πάγιες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι ο κ. Κ. Στεφανόπουλος δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος μόνο του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε όμως να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ενός ακόμη κόμματος, όπως συνέβη στην προηγούμενη εκλογή του. Η Ρηγίλλης σε μια τέτοια περίπτωση δεν ανησυχεί, αφού με μόνο δύο κόμματα δεν υπάρχει ο αριθμός των βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία. Έτσι, επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και με το ΔΗΚΚΙ και με τον ΣΥΝ, ώστε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να είναι βέβαιη. «Η Ν.Δ. το φθινόπωρο πρέπει να γνωρίζει αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι, διαφορετικά μπορεί να οδηγηθεί σε λάθη που θα της κοστίσουν ακριβά», τονίζουν χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης. Στην περίπτωση που διαφανεί ότι ο κ. Κ. Στεφανόπουλος εκλέγεται στην πρώτη ψηφοφορία, τότε όπως πιστεύουν αρκετά στελέχη «ενδεχομένως θα έπρεπε και η Ν.Δ. να τον ψηφίσει αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος. Διαφορετικά, η Ν.Δ. θα πάρει το κόστος της καταψήφισης ενός ικανού Προέδρου με υψηλή δημοτικότητα ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τα σπλάχνα της».
Δύο επιλογές
Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ για τον Πρόεδρο, τότε ο κ. Κ. Καραμανλής έχει πλέον δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να προτείνει για Πρόεδρο, όπως αρκετοί τού εισηγούνται, ένα πρόσωπο εκτός των κομματικών τειχών της Ν.Δ. «Με αυτό το πρόσωπο θα εμβολίσουμε τον λεγόμενο μεσαίο χώρο», λένε χαρακτηριστικά και τα ονόματα που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι είναι του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει πει ακόμη τη γνώμη του για κανένα από αυτά τα δύο πρόσωπα ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του.
Η δεύτερη επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. είναι να δηλώσει ότι μετά τις εθνικές εκλογές η Ν.Δ. θα ψηφίσει για Πρόεδρο τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Αυτή η άποψη αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη βάση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην κορυφή του κόμματος. Ο κ. Γ. Ράλλης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επανεκλογής του κ. Κ. Στεφανόπουλου και ο κ. Μ. Έβερτ εμμέσως. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πιο σημαντικό για την εσωκομματική ηρεμία της Ν.Δ. Με αυτή την τακτική θεωρείται πιθανό ότι θα συμφωνήσει και ο κ. Κ. Μητσοτάκης αφού δεν θα τον έχει απορρίψει ο κ. Κ. Καραμανλής προκειμένου να επιλέξει για την Προεδρία κάποιο άλλο κομματικό ή μη κομματικό στέλεχος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “