Μετά τους χαμηλούς τόνους και τη συναίνεση με την κυβέρνηση τα πρώτα εικοσιτετράωρα τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τον πρόεδρο και τους επιτελείς της Ν.Δ., οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως στρατηγική για τις προσεχείς ημέρες.
Γενική εκτίμηση στη Ρηγίλλης είναι ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει υποστεί ζημία. «Οι άνδρες της ΕΚΑΜ με τις ηρωικές τους προσπάθειες ουσιαστικά έσωσαν την εικόνα του κράτους και κατ΄ επέκταση της κυβέρνησης», λένε κορυφαία στελέχη και τονίζουν: «Τώρα όμως που τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από τα συντρίμμια και πήγαν στις σκηνές και τους καταυλισμούς, αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
Καταγγελίες
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι τις προσεχείς ημέρες να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Με κάθε ευκαιρία να καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδυναμία να συντονίσει τις υπηρεσίες του κράτους. «Τέτοιες ευκαιρίες θα μας δίνονται καθημερινά. Είναι προφανές ότι χιλιάδες πολίτες θα μείνουν για καιρό μέσα στις σκηνές. Όσο χειμωνιάζει τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Τα σπίτια που θέλουν επισκευές θα είναι πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται τώρα, ενώ η εγκληματικότητα στις σεισμόπληκτες περιοχές μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα της Αστυνομίας θα αυξηθεί». Αυτό εκτιμούν κορυφαία στελέχη και προτείνουν: Οι βουλευτές του κόμματος, με πρώτους τους προβεβλημένους, να είναι κάθε μέρα στους δρόμους. Να διαπιστώνουν τα προβλήματα, να βοηθούν με κάθε τρόπο την επίλυσή τους και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση όπου διαπιστώνουν αδράνεια και αδυναμία του μηχανισμού. Με αυτόν τον τρόπο λένε το όφελος θα είναι διπλό: πρώτον, οι σεισμόπληκτοι θα βλέπουν ότι η Ν.Δ. είναι παρούσα να ασχολείται με τη δύσκολη καθημερινότητά τους και, δεύτερον, θα δημοσιοποιούνται οι αδυναμίες της κυβέρνησης από τις καταγγελίες προς τα ΜΜΕ. Μάλιστα όταν το θέμα είναι σοβαρό, θα γίνεται η καταγγελία από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Και οι δήμοι
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν επίσης ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ρίξει τις ευθύνες, για τα όσα συμβαίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γεγονός ότι οι δήμοι και πολύ περισσότερο οι νομαρχίες έχουν σοβαρά οργανωτικά προβλήματα και έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, μηχανικών και άλλων, για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων αναγκών. Αλλά και για αυτό κατά την άποψή τους ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην εξουσία από το 1981.
Δεν έχουν όλα τα στελέχη όμως την ίδια άποψη. Υπάρχουν και βουλευτές, με πρώτη την κ. Ντ. Μπακογιάννη, οι οποίοι εκτιμούν ότι «η Ν.Δ. δεν πρέπει να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Η πρώην υπουργός, η οποία τελευταία όλο και περισσότερο παίρνει αποστάσεις από τις θέσεις της ηγετικής ομάδας, συμφωνεί ότι η Ν.Δ. πρέπει να είναι παντού παρούσα, για να παρακολουθεί την εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης. «Η κριτική μας όμως λέει δεν πρέπει να εντοπίζεται στο πακέτο των παροχών, αλλά στο αν υλοποιούνται και με ποιο ρυθμό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης».
Το «πακέτο»
Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος και δεν έχει καταλήξει ακόμη στην τακτική που θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες. Φέρεται να έχει ενοχληθεί με την υποδοχή της οποίας έτυχε από τα ΜΜΕ το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Δέχθηκε επικρίσεις για πλειοδοσία παροχών και όχι άδικα, αφού όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του στο κόμμα έσπευσε να «αυξήσει» τα ποσά των έκτακτων επιδομάτων προς δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “