Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε θέση μάχης για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, στη Ν.Δ. επικρατεί αμηχανία και ένταση. Βουλευτές και στελέχη αναζητούν εναγωνίως την κομματική γραμμή, αλλά ουδείς στη Ρηγίλλης είναι σε θέση να τους πληροφορήσει, ενώ ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε αδράνεια. Έτσι προσπαθούν να μαντέψουν πίσω από τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών τι πράγματι σχεδιάζει ο κ. Κ. Καραμανλής για το θέμα της εκλογής Προέδρου και εάν θα πρέπει να προετοιμάζονται ή όχι για εκλογές.
Μέσα σ΄ αυτή την αναστάτωση ήρθαν να προστεθούν και οι φήμες περί αιφνιδιαστικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο, γεγονός που μεγάλωσε την αγωνία και την ανασφάλειά τους. Στο περιστύλιο και στο καφενείο της Βουλής σχημάτιζαν χθες πηγαδάκια και αντήλλασσαν απόψεις, ενώ ταυτοχρόνως ρωτούσαν τους συναδέλφους τους στο ΠΑΣΟΚ αν γνωρίζουν τι πραγματικά θα συμβεί.
Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ανοίξει τα χαρτιά του πριν από το τέλος Ιανουαρίου. «Άλλωστε τώρα και να ήθελε να κάνει διαφορετικά, έχει δεσμευθεί ότι θα μιλήσει τότε και είναι δύσκολο να το αλλάξει», επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτουν ότι «ήταν ατυχής η δέσμευσή του αυτή στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης».
Πάντως οι συνομιλητές και οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι να κλιμακώσει μέρα την ημέρα την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση ώστε μετά τις γιορτές το πολιτικό κλίμα να είναι οξυμένο και να μην επιτρέπει άλλη εξέλιξη πέραν εκείνης της προσφυγής στις κάλπες. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, ο κ. Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να πει: «Τιμούμε τον κ. Στεφανόπουλο, αλλά αυτή την ώρα δεν προέχουν τα πρόσωπα αλλά η απαλλαγή της χώρας από μια κυβέρνηση που τη ζημιώνει».
Ο δεύτερος δρόμος θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης του κ. Μ. Έβερτ ενδεχομένως με κάποιες παραλλαγές. Δηλαδή η Ν.Δ. να ψηφίσει Στεφανόπουλο και παράλληλα να δεσμευθεί ο κ. Σημίτης ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί τη «μαγική» συνταγή με την οποία θα έχει και την πίτα σωστή αλλά και τον σκύλο χορτάτο.
Δηλαδή και να ψηφίσει Στεφανόπουλο, τον οποίο θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του, αλλά και να εμφανισθεί ότι επιδιώκει πρόωρες εκλογές. Μέχρι σήμερα η συνταγή δεν έχει βρεθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μήπως κάποια απρόοπτη εξέλιξη τού δώσει τη λύση.
Την αμηχανία της Ν.Δ., όπως ήταν επόμενο, βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα ο κ. Ε. Βενιζέλος μιλώντας στον Φλας δήλωσε: «Η πρόταση του κ. Μ. Έβερτ είναι κάπως καλύτερη από την απόλυτη αμηχανία του κ. Κ. Καραμανλή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι συμφωνούμε». Αντιθέτως, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης δεν βρήκε λογική την πρόταση Έβερτ. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ά. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λόγους τακτικής δεν συμφωνούν αυτή την ώρα με την επανεκλογή Στεφανόπουλου. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν στάση.
Υπέρ της επανεκλογής Στεφανόπουλου τάχθηκε και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων κ. Στ. Μάνος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του σημερινού Προέδρου και άφησε πολλές αιχμές εναντίον ηγεσίας και στελεχών της Ν.Δ. για την τακτική που τηρούν. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι ιδεολογικές αναζητήσεις της Ν.Δ. Η κριτική της κ. Ντ. Μπακογιάννη ότι η Ν.Δ. «έχει πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας» προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι στη Ν.Δ. που έσπευσαν να πουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αντέδρασε στα όσα είπε η πρώην υπουργός επειδή βρίσκεται στη φάση που ρίχνει γέφυρες προς κάθε κατεύθυνση και δεν επιθυμεί συγκρούσεις. Χθες το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως κάλεσε στο γραφείο του τον γραμματέα της ΔΑΚΕ κ. Γ. Μανώλη που ήταν η πέτρα του σκανδάλου και του ζήτησε εξηγήσεις για τις συμμαχίες του με συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστεράς σε θέσεις αντίθετες με τη γραμμή του κόμματος. Ο κ. Γ. Μανώλης εξήγησε ότι πρόκειται για συνήθη συνδικαλιστική πρακτική με στόχο την απομόνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως λένε οι συνεργάτες του, προειδοποίησε τον συνδικαλιστή, ο οποίος είναι πολιτικός του φίλος, ότι την επόμενη φορά θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “