Τρεις εβδομάδες πάλευε ο Κώστας Καραμανλής μέχρι να καταλήξει στην απόφασή του να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο. Για την ακρίβεια η πρώτη ιδέα έπεσε στο τραπέζι του γραφείου του προέδρου μια ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της θέσης του στη Βουλή ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου.
Σπηλιωτόπουλος, Μπακογιάννη, Παυλόπουλος. Οι πρώτοι που άκουσαν τη σκέψη του προέδρου της Ν.Δ. για έκτακτο συνέδριο και συμφώνησαν μαζί του |
Ήταν μια στιγμή δύσκολη για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Δεν ήξερε πώς θα αντιδράσει η βάση του κόμματος στην αιφνιδιαστική κίνησή του να μην προκαλέσει πρόωρες εκλογές και αναζητούσε μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των τοπικών στελεχών και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η πρώτη συζήτηση του προέδρου έγινε με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και αμέσως μετά ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε τη γνώμη της κ. Ντ. Μπακογιάννη και του κ. Π. Παυλόπουλου. Και τα τρία κορυφαία στελέχη δεν είχαν καμιά επιφύλαξη και του είπαν να προχωρήσει το συντομότερο. Η επόμενη κίνηση όπως γίνεται πάντα ήταν να ενημερωθούν οι «δημογέροντες» Αχ. Καραμανλής, Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης και αφού έγινε και αυτό, ήρθε η ώρα της Ραφήνας.
Η απόφαση
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του στην ηγεσία ως προς το εξής: Λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις σε συσκέψεις στην εξοχική του κατοικία. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έκανε το ίδιο στη Γλυφάδα, ο κ. Μ. Έβερτ στο Πικέρμι και τώρα ήρθε η ώρα της Ραφήνας. Εκεί λοιπόν εκλήθησαν το βράδυ της Πέμπτης οι κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος, Μ. Λιάπης, Σ. Δήμας και Δ. Σιούφας. Όλοι συμφώνησαν ενθουσιωδώς με το έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο και έτσι την επομένη έγινε η ανακοίνωσή του από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Το ερώτημα τώρα είναι, τι προσδοκά ο ο κ. Κ. Καραμανλής από αυτό το συνέδριο; Η απάντηση των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι «επιδιώκει τα πάντα και πρώτα απ΄ όλα την ενίσχυση του ρόλου του με την αναβάπτισή του στην “κολυμβήθρα” της κομματικής βάσης». Και εξηγούν: Πρώτον, όταν λέμε έκτακτο συνέδριο αυτό σημαίνει ότι δεν στήνονται κάλπες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και άλλων οργάνων. Άρα ο πρόεδρος δεν κρίνεται, μόνο χειροκροτείται κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα. Δεύτερον, όλοι οι συμμετέχοντες είναι χαλαροί αφού δεν τους απασχολεί το κυνήγι του σταυρού. Και το σπουδαιότερο είναι ότι τα κορυφαία στελέχη επί τρεις ήμερες θα έχουν όλο το χρόνο να καταθέτουν τις απόψεις τους και να συμφωνούν ή να διαφωνούν στα κρίσιμα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτονωθούν οι εντάσεις που υπάρχουν αλλά θα παραχθεί και πολιτική. «Θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις του κόμματος σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Αυτό θα είναι και η απάντηση σε όσους μας επικρίνουν ότι δεν έχουμε ιδέες και προγράμματα» λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Από αυτό το συνέδριο μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Μην ξεχνάτε ότι θα γίνουν έξι προσυνέδρια στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Άρα χιλιάδες τοπικά στελέχη θα μπαινοβγαίνουν καθημερινά στις οργανώσεις και θα έχουν αντικείμενο απασχόλησης». Πάντως, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, την αισιοδοξία του προέδρου για τα θετικά αποτελέσματα του συνεδρίου συμμερίζονται όλα τα κορυφαία στελέχη με πρώτη την κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, μιλώντας χθες στη Βέροια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο διότι, όπως είπε, θα αναδειχθούν οι θέσεις και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. όταν αναλάβει την εξουσία. Προέβλεψε μάλιστα ότι η Ν.Δ. θα γίνει κυβέρνηση και ο κ. Κ. Καραμανλής πρωθυπουργός.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “