Μόλις ο κ. Κ. Καραμανλής τελείωσε την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ένα στέλεχος του κόμματός του βγήκε στον διάδρομο και είπε γελώντας στους δημοσιογράφους. «Ρε παιδιά, σαν τον Αβραμόπουλο δεν τα είπε σήμερα ο πρόεδρος». Το αστείο δεν ήταν μακριά από την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα είχε υιοθετήσει στην ομιλία του τον νέο πολιτικό του λόγο, ο οποίος πράγματι σε ορισμένα σημεία παρέπεμπε σε ομιλίες του δημάρχου.
Θέλει εμβολισμό
Ο λόγος που υποχρεώνει τον κ. Κ. Καραμανλή σε αυτήν τη στροφή είναι προφανής: κινείται με φουλ τις μηχανές προς την κατάκτηση του λεγόμενου μεσαίου χώρου. «Πώς έγινε αυτό ξαφνικά;» ρωτήσαμε τους επιτελείς της Ρηγίλλης. Και η απάντηση ήταν η εξής: «Δεν ήταν ξαφνικό. Καιρό τώρα είχε αυτό τον προσανατολισμό ο πρόεδρος. Αναγκάστηκε όμως να προχωρήσει σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση μετά τις τέσσερις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προέκυπτε ότι οι λεγόμενοι κεντρώοι στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να εγκρίνουν τις επιλογές της κυβέρνησης». Σ΄ αυτή την πολιτική του εμβολισμού του μεσαίου χώρου εντάσσεται και η πίεση του κ. Κ. Καραμανλή προς τον δήμαρχο Αθηναίων να εγκαταλείψει όσο πιο σύντομα γίνεται τον δήμο και να προσχωρήσει στη Ν.Δ.
Ο δήμαρχος
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός είναι ο λόγος και με κάθε ευκαιρία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει: «Είμαι ο κατ’ εξοχήν πολιτικός όπως λένε οι δημοσκοπήσεις που απευθύνομαι στον μεσαίο χώρο. Επομένως πράγματι θα βοηθούσε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το κόμμα. Όμως εγώ ακόμη δεν έχω πάρει τις τελικές μου αποφάσεις». Αυτό φαίνεται ότι θα επαναλάβει και στον κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο θα συμφάγει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη.
Δεν θα πει ναι
« Όσο και αν τον πιέσει ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα ακούσει σήμερα το τελικό ” ναι”», λένε οι φίλοι του δημάρχου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να τον πείσει να παραστεί, τουλάχιστον, στο προσυνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η θέση του δημάρχου μέχρι χθες το βράδυ για το θέμα αυτό ήταν η εξής: «Θα πάω στο συνέδριο ως δήμαρχος της πόλης, αλλά όχι στο προσυνέδριο γιατί αυτό είναι μια καθαρά κομματική διαδικασία».
Επιτελείς της Ρηγίλλης, ωστόσο, πολύ θα ήθελαν να δουν το απόγευμα της Κυριακής τον δήμαρχο να χαιρετά από το βήμα τους συνέδρους πλάι πλάι με τον κ. Κ. Καραμανλή. «Θα σειστεί το στάδιο από τα χειροκροτήματα αν γίνει αυτό λένε», και μάλλον έχουν δίκιο. Τα κεντρώα ανοίγματα του κ. Κ. Καραμανλή, πάντως, του δημιουργούν προβλήματα με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σε δύο επίπεδα.
Οι «σκληροί»
Το πρώτο πρόβλημα είναι με τους λεγόμενους «σκληρούς» που βρίσκονται εντός του κόμματος. Τα στελέχη αυτά με πρώτο τον κ. Απ. Ανδεουλάκο, ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη στη βάση δεν ενοχλούνται, όπως λένε, με το άνοιγμα προς το κέντρο «διότι το κόμμα πρέπει να γίνει πολυσυλλεκτικό προκειμένου να πάρει τις εκλογές». Εξοργίζονται όμως και δεν το κρύβουν όπως λένε όταν κάθε φορά που το κόμμα αλλάζει πολιτική εκείνοι βρίσκονται στο στόχαστρο και αντιμετωπίζονται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι. « Όταν δεχόμαστε τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πρόκειται στο εξής να μένω σιωπηλός», λέει ο κ. Απ. Ανδεουλάκος. Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών άστραψε και βρόντηξε με δήλωσή του εναντίον του κ. Γ. Λούλη για τα όσα έγραψε στη σελίδα του στο Ίντερνετ εναντίον των «ακραίων» στελεχών του κόμματος. «Είναι τουλάχιστον άηθες ο κινούμενος στο παρασκήνιο κ. Λούλης, κουβαλώντας τα απωθημένα των ανεκπλήρωτων προσωπικών του φιλοδοξιών, να χαρακτηρίζει ως περιθωριακούς και πολιτικά παθογενείς δημόσιους άνδρες περιβεβλημένους τη λαϊκή εντολή και επιδοκιμασία».
Οι ακροδεξιοί
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πιθανόν να προκύψει από τη συνεργασία των εξωκοινοβουλευτικών ακροδεξιών κινήσεων, οι οποίες συνασπίζονται εν όψει εκλογών υπό την ονομασία Εθνικό Μέτωπο. Όπως εκτιμούν παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη, ακόμη και αν δεν φθάσει το 1% το ποσοστό που θα πάρει αυτός ο συνασπισμός, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη Ν.Δ. σε μια αναμέτρηση που θα είναι ντέρμπι. Και καταλήγουν: «Τα ανοίγματα προς το κέντρο πρέπει να συνοδεύονται με κινήσεις προς την ακραία δεξιά πτέρυγα, η οποία, είτε μας αρέσει είτε όχι, στήριξε πάντα την παράταξη στις δύσκολες στιγμές της».
Ο Δ. Ρέππας
Την ίδια ώρα με επικριτικά σχόλια υποδέχθηκε ο υπουργός Τύπου την ανακοίνωση για τη συνάντηση Καραμανλή – Αβραμόπουλου. «Η Ν.Δ. επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να αλλάξει κατά καιρούς το προσωπείο της προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ξεγελάσει τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Ρέππας.
Στελέχη της κυβέρνησης προβλέπουν ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι έτοιμος να διαβεί το κατώφλι της Ρηγίλλης και εκτιμούν ότι «κατέληξε σ΄ αυτή την απόφαση επειδή πιστεύει πως η Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές και έτσι εκείνος θα είναι ο διάδοχος του κ. Κ. Καραμανλή». Ακόμη τα ίδια στελέχη λένε ότι ο δήμαρχος βολιδοσκοπήθηκε εάν επιθυμεί να αναλάβει την προεδρία του 2004. Και τον κατηγορούν ότι «αρνήθηκε να αναλάβει αυτήν τη σημαντική θέση φοβούμενος πως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα πουν πως “εξαγοράστηκε” από την κυβέρνηση».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “