Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δέχθηκε πρόσκληση για δείπνο από τον κ. Κ. Καραμανλή στο σπίτι του στη Ραφήνα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος έφθασε νωρίς και τον υποδέχθηκαν εγκάρδια ο πρόεδρος και η σύζυγός του Νατάσα. Η νύχτα ήταν μακρά. Οι δύο παλιοί φίλοι μίλησαν για όλους και για όλα. Έκαναν μια λεπτομερή ανασκόπηση της πενταετούς κοινής πορείας τους και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα οι δρόμοι τους να χωρίσουν.
Η συζήτηση ήταν περισσότερο φιλική από κάθε άλλη φορά, όμως και αρκετά μελαγχολική. Η συγκυρία ανάγκαζε και τους δύο να σταματήσουν πια να συνεργάζονται στενά.
Όσοι ξέρουν καλά πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης λένε πως αν η Ν.Δ. είχε κερδίσει τελικά τις εκλογές και ήταν μια νίκη που χάθηκε στο νήμα ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, χωρίς αμφιβολία, θα ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Καραμανλή. Θα ήταν για όλους ο άνθρωπος που με την επικοινωνιακή στρατηγική του κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία. Και όλα αυτά δεν είναι υποθέσεις.
Πριν από τις εκλογές
Το τελευταίο 15ήμερο πριν από τις εκλογές, τότε που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται, εντός και εκτός Ρηγίλλης εκτυλίσσονταν σκηνές που άφηναν εμβρόντητους παλιούς βουλευτές του κόμματος. Επώνυμα στελέχη, παράγοντες της πολιτικής και της οικονομικής ζωής έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα 5λεπτο ραντεβού με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο για να τους έχει στον νου του την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Οι φίλοι τού μέχρι χθες εκπροσώπου λένε ότι «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούσαν λίγες μέρες αργότερα την κεφαλή του επί πίνακι». Ακόμη και αν δεν είναι τα ίδια πρόσωπα, πάντως το σίγουρο είναι ότι από την επομένη των εκλογών είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάστασή του.
Οι συμβουλές
Πολλοί φίλοι του τον είχαν συμβουλέψει να παραιτηθεί αμέσως δηλώνοντας ότι «και με τη δική μου βοήθεια έφθασε το κόμμα στο 43%. Σας ευχαριστώ όλους και επιθυμώ να παραμείνω ένας απλός βουλευτής. Και από αυτή τη θέση να βοηθήσω το κόμμα».
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν ήταν αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έλεγε όμως ότι αυτό θα το κάνει μόνο αν του το ζητήσει ο πρόεδρος, διότι δεν ήθελε να τον εγκαταλείψει στην κρίσιμη στιγμή της ήττας. Και είναι αλήθεια ότι τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήθελε να ακούει κουβέντα για παραίτησή του.
Τον θεωρούσε «επιτυχημένο», «έξυπνο» και «αφοσιωμένο συνεργάτη» και με κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι «η επιλογή μου στο πρόσωπο του Άρη δικαιώθηκε». Δυο φορές μάλιστα το είχε πει σε συνεντεύξεις του στα «ΝΕΑ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από πολιτική απειρία όμως, δεν υπολόγισε την επερχόμενη θύελλα. Η πίκρα της βάσης και η δυσαρέσκεια των στελεχών αναζητούσε όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εξιλαστήριο θύμα για την ήττα. Τον Καραμανλή δεν μπορούσαν να τον χτυπήσουν διότι δεν ήταν δυνατόν με το 43% που πήρε το κόμμα του να τον αμφισβητήσει κανείς.
«Ο εύκολος στόχος ήταν ο Άρης και έγινε σάκος του μποξ», λέει ένας παλιός βουλευτής και προσθέτει: «Σε όλα αυτά να προσθέσει κανείς ότι όλοι ήθελαν την παρέα του αλλά κανείς δεν είδε με καλό μάτι ούτε για μια στιγμή την εκτίναξή του στην πολιτική και τον ισχυρό του ρόλο στο κόμμα, αφού είχε φθάσει μια στιγμή που ήταν επί της ουσίας ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.».
Ο χορός των επιθέσεων άνοιξε με τη συνέντευξη του κ. Γ. Καρατζαφέρη και συνεχίστηκε με την περίφημη φωτογράφιση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου σε μηνιαίο περιοδικό. Τότε πρόεδρος και εκπρόσωπος κατάλαβαν τι θα ακολουθήσει.
Η παραίτηση
Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος στις 12 Ιουνίου υπέβαλε την παραίτησή του για να διευκολύνει τον κ. Καραμανλή αλλά ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή.
«Θα τον κατηγορούσαν ότι πουλάει τον φίλο και συνεργάτη του στη δύσκολη στιγμή και αυτό ο Καραμανλής δεν θα μπορούσε να το αντέξει διότι είναι έξω από τον χαρακτήρα του».
Αυτά και άλλα πολλά θυμήθηκαν οι φίλοι στο δείπνο της Ραφήνας.
Ύστερα η συζήτηση στράφηκε για τον νέο ρόλο του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα αν θα μπορούσε αυτή την ώρα να αναλάβει υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού. ‘Επειτα από πολλή συζήτηση κατέληξαν στην απόφαση ότι καλύτερα θα ήταν για ένα διάστημα να περιορισθεί στα βουλευτικά του καθήκοντα ώστε να φύγουν από πάνω του οι προβολείς της δημοσιότητας.
Κανείς δεν αμφιβάλλει πάντως ότι στο μέλλον ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. θα αξιοποιηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος. Άλλωστε αυτό ζητεί και ο κ. Μ. Έβερτ με δήλωσή του, με την οποία χαρακτήρισε την παραίτηση του εκπροσώπου της Ν.Δ. ως πράξη πολιτικής γενναιότητος.
Το δείπνο
Το δείπνο στη Ραφήνα τέλειωσε με αμοιβαίες υποσχέσεις ότι η φιλική τους σχέση θα συνεχιστεί και ο κ. Άρης Σπηλιωτοπουλος από τη θέση του βουλευτή και από όποια άλλη θέση βρεθεί στο μέλλον θα στηρίζει τον κ. Κ. Καραμανλή αλλά και τον νέο εκπρόσωπο.
Πλέον όμως ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος θα έχει τη δυνατότητα να εκφράζει και τις δικές του θέσεις και να διαφοροποιείται από άλλα στελέχη στα θέματα που το κρίνει σκόπιμο. Και ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στους νέους αφού πρωτίστως σε εκείνους όπως λέει – επιθυμεί να απευθύνεται.
Πού πάει…
Το νέο γραφείο του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου θα είναι στην οδό Καρνεάδου. Τώρα, το επόμενο βήμα είναι να βρει την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος τις προσεχείς εκλογές Θα επιλέξει μεταξύ της Α’ και της Β’ περιφέρειας Αθηνών και της Αχαΐας. Το πιθανότερο είναι να είναι υποψήφιος στη Β’ περιφέρεια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η δημοσιογραφία άνοιξε την πόρτα της πολιτικής
Θοδωρής Ρουσόπουλος |
Αιφνιδιασμό, έκπληξη και πολλές συζητήσεις προκάλεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η απόφαση του Θοδωρή Ρουσόπουλου να κλείσει την πόρτα μιας επιτυχημένης θητείας στη δημοσιογραφία και να ανοίξει την πόρτα της πολιτικής.
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι κατά κοινή ομολογία συμπαθής στον χώρο της δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε επί 19 έτη, αλλά και αγαπητός στους πολιτικούς όλων των κομμάτων με τους οποίους συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια ως πολιτικός συντάκτης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος μίλησε με καλά λόγια για τον νέο εκπρόσωπο της Ν.Δ. τονίζοντας:«Ελπίζω η φιλική μας σχέση να βοηθήσει τη συνεργασία μας». Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μ. Έβερτ, δήλωσε ότι «ο νέος εκπρόσωπος Τύπου είναι μεγάλη επιτυχία για την παράταξή μας και η προσφορά του μέχρι σήμερα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι σημαντική από οποιαδήποτε θέση υπηρέτησε». Πολύ θετικά επίσης ήταν τα σχόλια βουλευτών της Ν.Δ. και δημοσιογράφων εφημερίδων της παράταξης. Η μόνη αιχμή που ακούστηκε είναι ότι δεν προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.
Η απάντηση ήρθε από τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Ν.Δ. δεν ανήκουν μόνο όσοι έχουν κομματική ταυτότητα, αλλά όσοι συμφωνούν με τις ιδέες και τις απόψεις της».
Ο νέος εκπρόσωπος της Ν.Δ. γεννήθηκε στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας στις 13 Σεπτεμβρίου του 1963. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1981 έως χθες εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Πρώτα στην «Ελευθεροτυπία» και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ύστερα στο Mega, στο Star, στη νέα «Μεσημβρινή» και στην «Καθημερινή» ως πολιτικός συντάκτης και πολιτικός αναλυτής, ενώ κατέλαβε και στελεχιακές θέσεις. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση και έχει αποσπάσει βραβεία για τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και έχουν έναν τετράχρονο γιο, τον Βασίλη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “