«Πολιτικόν γραφείον Δημήτρη Αβραμόπουλου». Αυτή η φράση θα αναγράφεται στην πινακίδα που θα αναρτηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο νέο στρατηγείο του δημάρχου, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα στεγασθεί αρχικά η πολιτική λέσχη που ιδρύει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος με πυρήνες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια το νέο κόμμα. Τα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου θα γίνουν με αθόρυβο και διακριτικό τρόπο. «Δεν θα γίνει πανηγυρική δεξίωση ούτε θα υπάρξουν εξαγγελίες εκείνη την ημέρα», λέει ο δήμαρχος. Και προσθέτει: «Το εννοώ όταν λέω ότι θα εξαντλήσω την τετραετία στον δήμο και θα τιμήσω την ψήφο των Αθηναίων, όπως με τίμησαν και εκείνοι εκλέγοντάς με δήμαρχο με τόσο μεγάλη πλειοψηφία».
Αποφασισμένος
Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση του δικού του πολιτικού φορέα. «Ο αυθορμητισμός των πολιτών που ζητούν να εκφραστούν μέσα από κάτι καινούργιο στο πολιτικό μας σύστημα έγινε τώρα ώριμη προσδοκία», λέει χαρακτηριστικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πορεία του στον δρόμο που έχει χαράξει θα είναι αυτόνομη. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι γνωρίζουν καλά τον δήμαρχο Αθηναίων και συνομιλούν συχνά μαζί του εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση νέα πρόταση για συνεργασία με τη Ν.Δ. Ούτε σκοπεύει επίσης να εντάξει στο κόμμα του επώνυμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία αναζητούν ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη Ρηγίλλης. «Ο δήμαρχος θέλει δίπλα του, στην πρώτη φάση, νέα πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Στη δεύτερη φάση όμως, δηλαδή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με στελέχη όλων των βαθμίδων και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ», λένε χαρακτηριστικά φίλοι του κ. Δ. Αβραμόπουλου, οι οποίοι ταυτόχρονα εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ίδρυση του νέου κόμματος θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις προκηρυχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, δηλαδή το καλοκαίρι του 2002.
Αυτό το καλοκαίρι πάντως ήταν το καλύτερο του δημάρχου, όπως ο ίδιος λέει στους φίλους του. Συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ταξίδεψε από τα Ανώγεια της Κρήτης μέχρι την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Ανταποκρίθηκε σε πολλές προσκλήσεις δημάρχων και πολιτιστικών φορέων και κυρίως συνομίλησε πολύ με τους απλούς πολίτες έχοντας συχνά μαζί του τον μεγάλο του γιο Φίλιππο, με τον οποίο όπως λέει ο ίδιος κάνουν εξαιρετική παρέα. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος γνωρίζει ότι το δυνατό του σημείο είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Του αρέσει στους καφενέδες, στις ταβέρνες και τα φέρι μπόουτ να συνομιλεί με όποιον τον πλησιάζει. Έχει την ικανότητα να στέκεται το ίδιο καλά στην παρέα του ψαρά στη Λευκάδα και στο σαλόνι ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη. Ο ίδιος λέει ότι αυτή είναι η δύναμη και η προίκα που κληρονομεί ένας αυτοδημιούργητος από την πορεία του στη ζωή. «Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν τους χαρίστηκαν πράγματα, αλλά τα κατέκτησαν με πολύ κόπο και περνώντας από διάφορες δοκιμασίες». Και όταν αρχίζει στην ταβέρνα η κουβέντα για τους αυτοδημιούργητους αφήνει πάντα μια αιχμή για τους κληρονόμους της πολιτικής που προέρχονται από τα μεγάλα τζάκια, αλλά και για τα πολιτικά στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς χωρίς, όπως λέει, «να έχουν εργαστεί ποτέ και χωρίς να έχουν επαφή με την κοινωνία. Εγώ μπήκα στην πολιτική χωρίς να προέρχομαι ούτε από τζάκια ούτε από μηχανισμούς ανάδειξης προσωπικοτήτων ούτε από φυτώρια και θερμοκήπια πολιτικών κομμάτων. Προήλθα μέσα από την κοινωνία».
Κλειστή πόρτα
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει καμιά δυσκολία να πει ότι για εκείνον η πόρτα της Ρηγίλλης έχει κλείσει οριστικά. Η άρνησή του στην πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή να συνεργαστούν δεν ήταν μια τακτική κίνηση ελιγμού εκείνης της περιόδου, ήταν απόφασή του να μην περάσει το κατώφλι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «σε εκείνη την περίφημη συνάντηση στον “Διόνυσο” κανείς δεν με έσυρε από το αυτί για να πάω. Ήθελα να συναντηθούμε με τον κ. Κ. Καραμανλή. Δεν υπήρχε καμιά προσυνεννόηση και καμιά δέσμευση ούτε πριν καθήσουμε στο τραπέζι ούτε μετά. Εγώ υπήρξα απόλυτα συνεπής απέναντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. και μάλιστα πριν στείλω στα ΜΜΕ τη δήλωσή μου, με την οποία του προσέφερα στήριξη, την έστειλα και τη διάβασε πρώτος εκείνος».
Ο δήμαρχος Αθηναίων ενοχλείται αυτήν την περίοδο με δύο πράγματα, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του. Το πρώτο είναι ότι ακούει να λέγεται πως θα προχωρήσει σε κόμμα μαζί με την Εκκλησία. «Έχω πει πολλές φορές ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί», τονίζει και εξηγεί πως σέβεται την Εκκλησία, έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο όμως ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Χριστόδουλος θα ήθελαν να συγκροτήσουν από κοινού κόμμα. Το δεύτερο πράγμα που ενοχλεί το δήμαρχο όπως λέει είναι όταν κάποιοι μιλούν για λογαριασμό του. «Μόνον ο ίδιος μιλώ για τα σχέδια και τι αποφάσεις μου και σε κανέναν δεν έχω αναθέσει να ασκεί επικοινωνιακή πολιτική για λογαριασμό μου. Θα μιλήσω για τις επόμενες κινήσεις μου εγώ και όταν κρίνω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος».
Όσο για τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης ότι ο Αβραμόπουλος δεν πρόκειται να προχωρήσει τελικά στην ίδρυση κόμματος, ο δήμαρχος κάθε φορά που το ακούει χαμογελά. Και χαμογελά ακόμη περισσότεροι όταν ακούει ότι κανένας βουλευτής της Ν.Δ. δεν επικοινωνεί πλέον μαζί του.
Τα σχέδια του δημάρχου για την επόμενη διετία, όπως προκύπτουν από τις συνομιλίες του με πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο πολιτικό φορέα
1. Μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των πυρήνων σε όλη τη χώρα. Αυτοί οι πυρήνες θα αποτελέσουν τη μαγιά για τον νέο πολιτικό φορέα.
2. Τον Οκτώβριο θα εγκαινιάσει το νέο πολιτικό γραφείο του. Ο ίδιος διευκρινίζει γελώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι στο Κολωνάκι. Εκεί θα συναντά τα στελέχη του από όλη την Ελλάδα και θα οργανώνει το κόμμα.
3. Τη διετία που θα παραμείνει στον δήμο θα εντατικοποιήσει τους ρυθμούς του, ώστε να αφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έργο στην πόλη. «Το έργο μας είναι η δύναμή μας», λέει ο ίδιος και διευκρινίζει ότι ποτέ δεν κατάλαβε τι εννοούν όσοι μιλούν για έργα βιτρίνας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “