Βιάστηκε να υπογράψει ο κ. Κ. Καραμανλής υπέρ της σταυροφορίας του κ. Χριστόδουλου και έμεινε μόνος. Οι τομεάρχες του αποφεύγουν να περάσουν έξω από τους ναούς όπου έχουν ανοίξει τις λίστες ιερείς και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, για να σταθμίσουν αν τους εξυπηρετεί ή όχι να βάλουν την υπογραφή τους. Οι περισσότεροι βουλευτές σφυρίζουν αδιάφορα και μασούν τα λόγια τους όταν τους ρωτούν αν θα υπογράψουν και πότε. Και το χειρότερο για τον πρόεδρο της Ν.Δ.; Επώνυμα στελέχη του κόμματος διαφωνούν ανοιχτά με τους χειρισμούς του και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν πολιτική στήριξη στη «σταυροφορία» του Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα ο πρώτος που βγήκε να πει «εγώ δεν θα υπογράψω», ήταν ο επί χρόνια στενός φίλος και έμπιστος συνεργάτης του προέδρου ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ακολούθησε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία όμως από την πρώτη στιγμή είχε πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση. Τάχθηκε υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Στο ίδιο κλίμα είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αποστάσεις από την τακτική του κ. Κ. Καραμανλή και τους χειρισμούς των σκληρών της Εκκλησίας παίρνουν ο τομεάρχης και βουλευτής Επικρατείας κ. Γ. Παπαθανασίου και η βουλευτής κ. Έλσα Παπαδημητρίου. Πρόκειται για «τους εκσυγχρονιστές» της Ν.Δ., όπως τους αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι τους, όμως εκείνους δεν φαίνεται να τους ενοχλεί ο χαρακτηρισμός.
Από τους «σκληρούς»
Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος από την περίοδο που ήταν ακόμη εκπρόσωπος συμβούλευε τον κ. Κ. Καραμανλή να μην ταυτισθεί με τους χειρισμούς των « σκληρών» της ιεραρχίας. Την άποψή του αυτή την είχε διατυπώσει και στη συνεδρίαση των τομεαρχών μία εβδομάδα πριν από την αντικατάστασή του.
Ο πρώην εκπρόσωπος εκτιμά ότι από την ταύτιση της Ν.Δ. με την Εκκλησία ικανοποιούνται μεν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, απομακρύνονται όμως οι ψηφοφόροι του λεγόμενου μεσαίου χώρου, τους οποίους ο κ. Κ. Καραμανλής κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να προσεγγίσει στις πρόσφατες εκλογές. Η απάντηση όσων έχουν την αντίθετη άποψη είναι ότι αυτή την ώρα είναι υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ικανοποίηση της παραδοσιακής Δεξιάς. «Ναι, μα αν εμείς δεν δίναμε πολιτική ομπρέλα στην ιεραρχία δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα», λένε οι «εκσυγχρονιστές» και προσθέτουν ότι αρκετοί βουλευτές και στελέχη έχουν τις ίδιες απόψεις, όμως για ευνόητους λόγους δεν εκφράζονται δημοσίως.
Πάντως η εκτίμηση όσων διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση του Κ. Καραμανλή να υπογράψει είναι ότι σύντομα θα πολλαπλασιαστούν οι αντίθετες φωνές και επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι έκανε σημαντικά λάθη στο θέμα των ταυτοτήτων, αφού κινήθηκε με αυταρχισμό, αλαζονεία και περιφρόνηση προς την Εκκλησία, πολλά λάθη όμως κάνει και η ηγεσία της Εκκλησίας με τη σταυροφορία και τη συγκέντρωση υπογραφών για ένα θέμα χωρίς ουσία όπως είναι οι ταυτότητες. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την αγωνία τους μήπως στο άμεσο μέλλον ο κ. Κ. Καραμανλής μείνει εκτεθειμένος πολιτικά, καθώς δεν αποκλείουν κάποια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος να διαπραγματευθεί με τον κ. Σημίτη και να αποφασίσει να κλείσει το ζήτημα.
Η Ντόρα
Και ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής έχει εγκλωβιστεί στην τακτική της ταύτισης με την Εκκλησία, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αγοράζει χρόνο. Αποφεύγει να αποκαλύψει αν πρόκειται να υπογράψει ή όχι. Κατηγορεί όμως με δριμύτητα την κυβέρνηση όπου σταθεί και όπου βρεθεί για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στην Εκκλησία. Έτσι με τη στάση της αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η πρώην υπουργός πιστεύει ότι αυτή την ώρα το θέμα των ταυτοτήτων καθώς και το γενικότερο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους φεύγει από τον πυρήνα των πολιτικών θεμάτων. «Οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση λοιπόν όπως λέει δυσκολεύει τη δυνατότατα διαλόγου για εξεύρεση λύσης. Οι συνεργάτες εξηγούν ότι «επειδή ακριβώς δεν θέλει να πολιτικοποιήσει την πρωτοβουλία της Εκκλησίας για συγκέντρωση υπογραφών, δεν θα αποκαλύψει αν θα υπογράψει και πότε».
Αλλά και το επιτελείο των στενών συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή τηρεί στάση αναμονής. Οι κ.κ. Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης και Θ. Ρουσσόπουλος δεν έχουν ακόμη υπογράψει και αποφεύγουν να πουν τι πρόκειται να κάνουν. Έτσι μέχρι τώρα έμεινε μόνος ο πρόεδρος στις λίστες της Εκκλησίας, με μόνη συντροφιά τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη, Ν. Κατσαρό και Απ. Ανδεουλάκο, οι οποίοι προσήλθαν πρώτοι στις «κάλπες» της Εκκλησίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “