Η κρίση στη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι ο καθρέφτης των όσων συμβαίνουν από τις εκλογές και μετά στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μια φορά κι έναν καιρό οι φίλοι του Κώστα Καραμανλή ήταν όλοι μια παρέα. Πήγαιναν μαζί στις ταβέρνες και τα μπαρ, μετά τις πολύωρες συσκέψεις για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.
Οι «πρώτοι» της συντροφιάς ήταν οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Τουσιάκης. Με τον δεύτερο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε στενή φιλική σχέση από τότε που πολιτεύθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι ο «άνθρωπός» του στη Βόρεια Ελλάδα. Από τότε όμως που ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε να τον φέρει στην Αθήνα και να τον ορίσει αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κόμματος, εμφανίστηκαν και τα πρώτα σύννεφα στη Ρηγίλλης.
Οι κ.κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Τουσιάκης δεν κατάφεραν να συνυπάρξουν στο ίδιο κτίριο. Κάποιος έπρεπε να είναι το «αφεντικό» κι αυτόν τον ρόλο τον ήθελαν και οι δύο.
Στην πρώτη «μάχη», πέρυσι την άνοιξη, νίκησε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ήταν τότε το ισχυρό πρόσωπο στη Ρηγίλλης και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ύστερα από μία μικρή περίοδο ανακωχής όμως, ο κ. Γ. Τουσιάκης αναδιάταξε τις δυνάμεις του και «ξαναχτύπησε». Ο στόχος του αυτή τη φορά ήταν η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. «Στόχος εύκολος», λένε πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., μια που «είναι κοινό μυστικό στη Ρηγίλλης ότι η άλλοτε ισχυρή νεολαία του κόμματος είναι πλέον ανύπαρκτη σε πολιτική και κοινωνική δράση».
Όσο για τον πρόεδρό της, τον κ. Γ. Οικονόμου, εχθροί και φίλοι παραδέχονται πλέον ότι «μπορεί να είναι καλό παιδί αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ηγείται μιας τόσο μεγάλης Νεολαίας».
Το μεγάλο «όπλο» του κ. Γ. Οικονόμου ήταν η φιλική του σχέση με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Έτσι τώρα που ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. είναι εκτός Ρηγίλλης, οι «νεοβαρόνοι», όπως αποκαλούνται, βρήκαν την ευκαιρία. Πρόκειται για τους Γ. Τουσιάκη, Γ. Βλάχο, Μ. Βαρβιτσιώτη, Χρ. Ζώη, Ε. Στυλιανίδη και Α. Λυκουρέντζο, οι οποίοι, με την απομάκρυνση του Γ. Οικονόμου από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, ουσιαστικά επιδιώκουν να καταφέρουν ένα καίριο κτύπημα κατά του Άρη Σπηλιωτόπουλου ώστε να καταστεί σαφές στη βάση του κόμματος ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον το «πρόσωπο-κλειδί» στο περιβάλλον του προέδρου.
Η ομάδα αυτή εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή μεταχείριση που είχε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ και τον κατηγόρησαν ότι έχει καταστήσει τη Νεολαία «παραμάγαζο και τσιφλίκι του για την υλοποίηση των φιλοδοξιών του».
Και συγκεκριμένα λένε ότι ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. «κρατάει με δεκανίκια τον Γ. Οικονόμου στη θέση του ώστε να υφαρπάξει την ψήφο των περίπου 400 συνέδρων που θα στείλει η Νεολαία στο Συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Μάρτιο».
Μαγειρέματα
Άρης Σπηλιωτόπουλος. Το μεγάλο «όπλο» του Γιάννη Οικονόμου ήταν η φιλική του σχέση με τον πρώην εκπρόσωπο. Τώρα όμως που είναι εκτός Ρηγίλλης οι «νεοβαρόνοι» επιδιώκουν να καταφέρουν ένα καίριο κτύπημα, ώστε να καταστεί σαφές στη βάση του κόμματος ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον το «πρόσωπο-κλειδί» στο περιβάλλον του προέδρου |
Στις επικρίσεις που δέχεται ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος απαντά ότι «όσοι μιλούν για μαγειρέματα των συνέδρων που θα εκπροσωπήσουν την ΟΝΝΕΔ δεν γνωρίζουν τις εσωκομματικές διαδικασίες». Και εξηγεί ότι οι 200 σύνεδροι από την ΟΝΝΕΔ έχουν ήδη εκλεγεί από το προηγούμενο συνέδριο της Νεολαίας στην Πάτρα, οι 100 είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και οι υπόλοιποι είναι τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Όσο για τον κ. Γ. Οικονόμου, υποστηρίζει πως η επίθεση που δέχεται τώρα ο ίδιος «είναι επίθεση εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή» και διευκρινίζει ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο, όταν ήταν υποψήφιος βουλευτής, και η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Ο κ. Κ. Καραμανλής του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του μέχρι το Συνέδριο του ερχόμενου Μαρτίου, δηλαδή τέσσερις μήνες ακόμη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι θα ήταν «τρικυμία σε δακτυλήθρα» ο πόλεμος στην ΟΝΝΕΔ αν σ’ αυτόν δεν είχαν εμπλακεί τα περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.
Ο κ. Κ. Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Γ. Οικονόμου υπολειτουργούσε. Περίμενε όμως η διαδοχή στη Νεολαία να γίνει ομαλά, αφού την ερχόμενη άνοιξη ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ θα παραιτείτο για να πάει φαντάρος. Οι εξελίξεις όμως τον πρόλαβαν, καθώς 33 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νεολαίας κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του κ. Γ. Οικονόμου.
Η ενέργεια αυτή από τον κ. Κ. Καραμανλή ερμηνεύθηκε ως ευθεία βολή εναντίον του, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν επιθυμεί να του υπαγορεύουν άλλοι τις κινήσεις του και ο ίδιος να λειτουργεί υπό πίεση. Έτσι έδωσε εντολή να στηριχθεί στη σημερινή ψηφοφορία ο κ. Γ. Οικονόμου.
Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά. Οι διαφωνούντες και οι λεγόμενοι «νεοβαρόνοι» που τους στηρίζουν έχουν διευρύνει το μέτωπό τους καθώς συμμάχησαν και με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει σημαντικά ερείσματα στη Νεολαία. Η πρώην υπουργός, όπως λένε συνεργάτες της, τώρα αισθάνεται δικαιωμένη καθώς πρώτη είχε θέσει θέμα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και η στενή του ομάδα.
Πέντε συν μία τάσεις
Δεν είναι όμως μόνο οι φίλοι της κ. Μπακογιάννη που έχουν αυτή την άποψη. Πέντε ακόμη διαφορετικές τάσεις αυτή την ώρα συγκροτούν το μέτωπο των διαφωνούντων, τάσεις που αποτελούν παραφυάδες ηγετικών στελεχών του κόμματος.
Όλες προέρχονται από το λεγόμενο Καραμανλικό μπλοκ και έχουν ως κοινό τους παρονομαστή την αντίθεσή τους με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Η πρόβλεψη των διαφωνούντων είναι ότι η ψηφοφορία θα είναι οριακή και εξηγούν: «Έχουμε περισσότερες από 45 ψήφους αλλά είναι οι κρυφοί μας άσοι που θα φανούν την τελευταία στιγμή».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη κι αν παραμείνει στη θέση του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα, αφού δεν θα έχει καταφέρει να ελέγξει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νεολαίας, τα περισσότερα από τα οποία είναι δικοί του άνθρωποι.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “