Πύρρειος νίκη για τον Κώστα Καραμανλή και «πονοκέφαλος» για τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο ήταν η απόρριψη της πρότασης μομφής μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ εναντίον του προέδρου της Οργάνωσης κ. Γιάννη Οικονόμου.
Κι αυτό γιατί το «μέτωπο» των Καραμανλικών έσπασε στα δύο, ενώ ο «εκλεκτός» του πρόεδρου του κόμματος κατάφερε να κρατήσει τη θέση του με οριακή πλειοψηφία. Από τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υπέρ του τάχθηκαν μόνον οι 54, τον καταψήφισαν οι 38, ενώ 5 έριξαν λευκό και 3 δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.
Μετά το αποτέλεσμα του Σαββάτου, μπορεί ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και άλλοι φίλοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στήριξαν τον κ. Γ. Οικονόμου, να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, ωστόσο οι «αντίπαλοι» χαμογελούν με νόημα και διαμηνύουν ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
Τι σημαίνει αυτό; Η διάσπαση του Καραμανλικού «μετώπου» στη Νεολαία σηματοδοτεί εξελίξεις και στο κόμμα, καθώς οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και από τις δύο πλευρές, μολονότι «σηκώνουν τη σημαία του Κώστα Καραμανλή» και βρίσκονται στον στενό πυρήνα του προέδρου της Ν.Δ., έχουν μεταξύ τους κάκιστες σχέσεις. Και κάτι ακόμη: τα 33 στελέχη της ΟΝΝΕΔ που κατέθεσαν την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Νεολαίας, για να διευρύνουν το μέτωπό τους, συμμάχησαν με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, γεγονός που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στον χώρο της Νεολαίας, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με όσους επιχείρησαν όπως λένε συνομιλητές του να αμφισβητήσουν τις επιλογές του. Δηλαδή, ενώ σκόπευε να προχωρήσει στην ομαλή αντικατάσταση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ τον ερχόμενο Μάρτιο μετά το Συνέδριο του κόμματος, αιφνιδιάστηκε με την τροπή που πήραν τα πράγματα. «Δέχθηκε πισώπλατο χτύπημα από στελέχη που δηλώνουν ότι είναι δικοί του άνθρωποι», λένε χαρακτηριστικά οι «νομιμόφρονες». Και αναμένουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. να τοποθετήσει στο «ψυγείο» τούς κ. κ. Γ. Τουσιάκη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Ε. Στυλιανίδη, Χρ. Ζώη και Γ. Βλάχο, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση των υπογραφών εναντίον του κ. Γ. Οικονόμου.
Πάντως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Τα στελέχη της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας μπορεί στους διαδρόμους της Ρηγίλλης να «έβγαζαν τα μαχαίρια» και να κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον, όμως, όταν ανέβαιναν στο βήμα απέφευγαν τις αιχμηρές τοποθετήσεις και στις ομιλίες τους υπήρχε ως κοινός παρανομαστής η αναφορά τους στον κ. Κώστα Καραμανλή και η πλήρης στήριξή του. Ταυτόχρονα όμως οι διαφωνούντες έσπευδαν να προσωποποιήσουν τη αντίθεσή τους με τον κ. Γιάννη Οικονόμου και στην αδυναμία του όπως έλεγαν να «σηκώσει την Οργάνωση».
Στην όλη διαδικασία, που κράτησε περίπου πέντε ώρες στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης, κρατήθηκαν όλοι οι τύποι, χωρίς αντεγκλήσεις και συνθήματα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και ακούστηκε μόνον ένα δειλό χειροκρότημα μόλις ο Γιάννης Οικονόμου συγκέντρωσε 51 ψήφους. Αργότερα ο κ. Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι με τη διαδικασία «αποδείχτηκε πως η ΟΝΝΕΔ δεν κατευθύνεται ούτε ποδηγετείται» και πως «η πορεία του Κώστα Καραμανλή προς το Συνέδριο δεν πρόκειται να υπονομευθεί». Αντίθετα, ένας από τους εκπροσώπους της άλλης πλευράς, ο Π. Κουσούρης, τόνισε πως «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τελεί υπό αμφισβήτηση μέχρι να… φύγει».
Την ίδια ώρα, ενόχληση στη Ρηγίλλης έχει προκαλέσει άρθρο του κ. Μιχάλη Λιάπη στο «Βήμα της Κυριακής», στο οποίο διατυπώνει πολλές επικρίσεις για τον τρόπο που λειτουργεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο εξάδελφος του κ. Κ. Καραμανλή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Ν.Δ. υπερτερεί των αντιπάλων της στο εκλογικό σώμα μόνον στους αποφοίτους του Δημοτικού και στους γέροντες!!!». Και προσθέτει: «Έχουμε ως κόμμα χάσει τα δυναμικότερα στοιχεία της κοινωνίας. Οι οργανώσεις μας έχουν καταντήσει “σφραγίδες”, ενώ ουδείς διαβάζει το πρόγραμμά μας, ουδείς δίνει πολιτικούς αγώνες στα καφενεία έξω από έναν στείρο αντιπολιτευτικό λόγο».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “