Η «επανάσταση» των βαρώνων εναντίον φίλων και συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή, τους οποίους κατηγόρησαν για «ηλικιακό ρατσισμό», επισκίασε την προσωρινή εκεχειρία στη Ν.Δ. που πέτυχαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την Κυριακή ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Χαιρετά τον εξάδελφο, αλλά συμφώνησε με τον πρόεδρο να μην τον υπονομεύει |
Έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απεφεύχθη αυτό που ανέμεναν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος. Δηλαδή η μετωπική σύγκρουση του προέδρου της Ν.Δ. με την πρώην υπουργό, η οποία ενδεχομένως θα δρομολογούσε την τελική ρήξη στο συνέδριο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν ανέβηκε στο βήμα η Ντόρα Μπακογιάνη στην αίθουσα επικράτησε απόλυτη ησυχία. Οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την αγωνία τους και τη χειροκρότησαν με ανακούφιση όταν την άκουσαν να λέει: «Εγώ δεν αμφισβητώ την ηγεσία, διότι πιστεύω πως αν σπάσει το τιμόνι βυθίζεται το πλοίο. Δεν πριονίζω την καρέκλα κανενός». Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η πρώην υπουργός εγκατέλειψε τις θέσεις της. Κάθε άλλο. Τις επανέλαβε με σαφήνεια. Ο τρόπος όμως που μίλησε, μαρτυρούσε ότι επιθυμεί αυτήν την ώρα εκτόνωση της έντασης. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του φρόντισε να μην την προκαλέσει. Η πιο σημαντική αιχμή που άφησε εναντίον της ήταν ότι δεν πρόκειται να παζαρέψει το καταστατικό του κόμματος. «Δρομολογούμε σήμερα ανοιχτό και ελεύθερο διάλογο. Ανοιχτή είναι η πρόσκληση για ιδέες και προτάσεις. Και να σας πω κάτι ακόμη. Όσο πιο τολμηρές είναι τόσο το καλύτερο. Όροι και προϋποθέσεις δεν τίθενται από κανέναν. Εισηγήσεις για εκτροπές και καταστρατηγήσεις δεν γίνονται δεκτές. Οι κανόνες είναι δεδομένοι και οι διαδικασίες από το καταστατικό μας. Νερό στο κρασί των αρχών και των κανόνων που μας δεσμεύουν δεν χωράει. Τέτοια παζάρια δεν γίνονται».
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πήρε τον λόγο στις 4 το απόγευμα παρατείνοντας έτσι την αγωνία των βουλευτών, επιχείρησε να καθησυχάσει όσους προέβλεπαν ότι είναι έτοιμη να προκαλέσει γενική σύρραξη. Ευθύς εξ αρχής τόνισε πως επιθυμεί η Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές, ότι δεν υπονομεύει τον κ. κ. Καραμανλή και πως ο στόχος της είναι να κερδίσει η Ν.Δ. στις εκλογές. Όσο για τις προτάσεις που διατυπώνει κατά καιρούς, είπε ότι στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του κόμματος. «Όταν πρότεινα να εκλέγεται ο πρόεδρος από το συνέδριο, κάτι που τώρα αποδέχονται οι περισσότεροι, αυτό ήταν η επανάσταση του αυτονόητου». Τέλος, κάλεσε για μια ακόμη φορά την ηγεσία να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος αλλά και του συνεδρίου ώστε να μπουν όσοι πράγματι επιθυμούν να αγωνιστούν για τη Ν.Δ. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο κόμμα Αβραμόπουλου τονίζοντας: «Από εμάς εξαρτάται αν θα υπάρξει αυτό το κόμμα». Την ίδια άποψη είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης.
Η παράσταση ωστόσο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Ν.Δ. χθες είχε πολλούς πρωταγωνιστές. Οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης άστραψαν και βρόντηξαν εναντίον των συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή, φωτογραφίζοντας κυρίως τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.
«Εκείνο όμως που εμένα προσωπικά με κάνει να απορώ είναι ότι σε όλες τις εποχές δυστυχώς και σήμερα εκτοξεύονται άτομα χωρίς πολιτική δραστηριότητα, χωρίς κομματικές περγαμηνές, χωρίς αγώνες, απλώς και μόνο διότι συμβαίνει να είναι ευνοούμενοι της εκάστοτε ηγεσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης. Και αφού μίλησε για την κακομεταχείριση που έχει υποστεί από εκείνους οι οποίοι χαλκεύουν εναντίον του δημοσιεύματα, πρόσθεσε: «Είναι αυτοί που εφηύραν τη θεωρία του ηλικιακού ρατσισμού. Είναι οι ίδιοι που κόλλησαν σ’ εμένα και σε άλλους συναδέλφους μου τον τίτλο του βαρόνου». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος πήρε τον λόγο λίγο αργότερα και με το ίδιο έντονο ύφος χαρακτήρισε τους φίλους του κ. Κ. Καραμανλή «νεοσσούς και ανίδεους», κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που καταχωρούν τις απόψεις αυτές και πρόσθεσε: «Στο κάτω κάτω ο ηλικιακός ρατσισμός θίγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Στο μόνο σημείο που διαφώνησαν μεταξύ τους οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης ήταν στο ποιος πρότεινε πρώτος για πρόεδρο τον κ. Κ. Καραμανλή. Οι δύο βαρόνοι όμως δεν ήταν οι μόνοι που επιτέθηκαν στον πρώην εκπρόσωπο. Ο βουλευτής κ. Γ. Βλάχος, επίσης παλιός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, τον κατηγόρησε ότι « θα είχε κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές, αν εκείνος δεν είχε δηλώσει ότι το κόμμα προηγείται δύο μοναδες». Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος με οργισμένο ύφος διέκοψε τον συνομιλητή φωνάζοντας: «Ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα για δημιουργία εντυπώσεων». Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, όπως λένε οι συνεργάτες του, απέφυγε να απαντήσει στα ιστορικά στελέχη σε ένδειξη σεβασμού, αφού δεν ανέφεραν το όνομά του. Επέλεξε όμως να απαντήσει με έντονο ύφος στον κ. Γ. Βλάχο ώστε να καταστήσει σαφές πως όταν δεν μιλάει δεν το κάνει επειδή αισθάνεται αδύναμος, αλλά διότι ξέρει πότε να παίρνει τον λόγο. Αργότερα, ο κ. Γ. Βλάχος δέχθηκε τα πυρά του κ. Γ. Γιακουμάτου, ο οποίος τον κατηγόρησε χωρίς να τον κατονομάσει ότι εκμεταλλεύθηκε τη θέση του ως γραμματέας οργανωτικού του κόμματος για να εκλεγεί βουλευτής.
Δεν ήταν όμως αυτές οι μοναδικές αντιπαραθέσεις. Οι περισσότεροι από τους 40 βουλευτές που μίλησαν, άφησαν αιχμές είτε προς τον κ. Κ. Καραμανλή είτε προς την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η μία πλευρά επέκρινε την άλλη για την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το κόμμα. Για παράδειγμα οι κ.κ. Λυκουρέζος και Τζαμτζής άφησαν αιχμές εναντίον τής κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Θ. Κασσίμης επέκρινε με δριμύτητα όσους επιτίθενται στον κ. Κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του τομέαρχη, καλώντας και τα άλλα μέλη του οργάνου να παραιτηθούν και στο τέλος να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα αν μπορεί ή όχι ο πρόεδρος του κόμματος να ορίζει τους τομεάρχες, ενώ ο κ. Τζ. Τζαννετάκης χειροκροτήθηκε όταν κάλεσε τον κ. Γ. Σουφλιά να επιστρέψει.
Πάντως το γεγονός ότι απεφεύχθη η μετωπική σύγκρουση Καραμανλή – Μπακογιάννη αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν καλό. Οι περισσότεροι βουλευτές εξέφραζαν, εντός και εκτός αιθούσης, τη μεγάλη αγωνία τους για την πορεία του κόμματος και πως σύντομα ο πρόεδρος πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να απορροφηθούν οι μεγάλοι κραδασμοί πριν από το συνέδριο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “