Τη δέσμευση ότι στο τέλος του 2008 το επίδομα του ΕΚΑΣ θα φθάσει τα 230 ευρώ και η σύνταξη του ΟΓΑ τα 330 ευρώ αναλαμβάνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο υπουργός υπόσχεται ότι οι πολίτες το 2007 θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει αποφασιστεί και δηλώνει ότι έχουν δίκιο οι πολίτες να αγανακτούν για τους φόρους που πληρώνουν σήμερα.
O υπολογισμός της σύνταξης
Μαρία Φωτίου, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας
1. Ας υποθέσουμε ότι ένας νέος σήμερα προσεγγίζει τελικά το χρονικό όριο συνταξιοδότησής του. H σύνταξη που θα πάρει γιατί δεν υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχει καταβάλει όλα τα εργάσιμα χρόνια, αλλά υπολογίζεται βάσει των τελευταίων χρόνων εργασίας του;
Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι αναδιανεμητικό, αυτό σημαίνει ότι κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις τής προηγούμενης και οι δικές της συντάξεις θα πληρωθούν από την επόμενη. Ουσιαστικά εμείς πληρώνουμε των γονιών μας και περιμένουμε τα παιδιά μας να πληρώσουν τις δικές μας. Αν ήταν κεφαλαιοποιητικό, όπως σε κάποιες χώρες, οι συντάξεις θα ήταν χαμηλότερες και οι εισφορές υψηλότερες.
Tα έσοδα των αγροτών
Δημήτρης Ριζόπουλος, αγρότης:
2. Το κόστος παραγωγής (φυτοφάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο, ενοίκιο χωραφιών και πρώτες ύλες) αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ τα έσοδα μειώνονται. Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει ένας αγρότης;
H νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι σημαντικός παράγοντας για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να το κρατήσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο για αγροτική χρήση φορολογείται όπως το πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία
Αχιλλέας Αναγνώστου, φοιτητής του εξωτερικού
3. Δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού στους τομείς Υγείας και Παιδείας, ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων προς την κατεύθυνση αυτή;
Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες στην Παιδεία και την Υγεία. Για τον λόγο αυτό, στον προϋπολογισμό του 2006, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Οικονομία, οι δαπάνες για Εκπαίδευση προβλέπεται να αυξηθούν στο 11,8% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, από 10,8% που ήταν το 2004. Οι δε δαπάνες για Υγεία-Πρόνοια αναμένεται να αυξηθούν από 8,8% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού το 2004 σε 9,3% το 2006. Το θέμα της Υγείας και της Παιδείας όμως δεν είναι μόνο θέμα δαπανών αλλά και καλύτερης οργάνωσης του κράτους και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των συστημάτων Υγείας και Παιδείας. Το ύψος των δαπανών είναι μόνο μία παράμετρος. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα γίνουν τα συστήματα πιο αποτελεσματικά.
Το 5% για την Παιδεία
Μανώλης Αρχοντάκης, δάσκαλος ειδικής αγωγής
4. H N.Δ. είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι οι δαπάνες για την Παιδεία θα αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Από 3,58% που ήταν πέρυσι οι δαπάνες, γίνονται φέτος 3,57% του ΑΕΠ. Δύσκολα δηλαδή θα επιτευχθεί ο στόχος. Πώς λοιπόν η προεκλογική εξαγγελία και η υπόσχεση θα γίνουν πραγματικότητα και οι δαπάνες θα φτάσουν το 5%;
Επί του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού οι δαπάνες για την Παιδεία είναι αυξημένες στον προϋπολογισμό του 2006. Όμως η οικονομική κατάσταση του Δημοσίου που παραλάβαμε ήταν έξω από κάθε λογική. Τα μεγάλα προβλήματα είναι τα ελλείμματα και τα χρέη. Μόνο για τόκους πληρώνει το ελληνικό κράτος 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ κάθε Έλληνας.
Αν δεν είχαμε αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαμε αμέσως να φτάσουμε τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ και θα μας έμεναν και περιθώρια για άλλες κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες. Είμαι καθηγητής και πραγματικά καταλαβαίνω την αγωνία σας, κ. Αρχοντάκη.
O ΦΠΑ για τον εξοπλισμό ασφαλείας των μοτοσυκλετιστών
Γιώργος Τσιρογιάννης, μοτοσυκλετιστής
5. Θα καταργηθεί – και αν ναι, πότε – ο ΦΠΑ στον εξοπλισμό ασφαλείας των μοτοσυκλετιστών, όπως ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Με την ισχύουσα οδηγία της E.E. επιβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής. H κυβέρνηση έχει ζητήσει, μέσω των διαδικασιών της E.E., να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για τα κράνη από 19% σε 9%.
Οι χαμηλές συντάξεις
Θόδωρος Πετρίδης, συνταξιούχος IKA
6Οι 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν χαμηλές συντάξεις – από 400 έως 600 ευρώ – και τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Με αυτές τις συντάξεις οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Ο προϋπολογισμός του 2006 δεν προβλέπει κονδύλια για κοινωνικές παροχές. H κυβέρνηση τι θα κάνει, θα αφήσει τους συνταξιούχους να πεθάνουν;
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Δεν ζούμε σε διαφορετικό κόσμο, εξάλλου κάθε ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα συνταξιούχο και η δική μου δεν αποτελεί εξαίρεση. H κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Καταργήσαμε τον ΛΑΦΚΑ και επιστρέφονται τα αναδρομικά. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις ήταν καθαρά πάνω από τον πληθωρισμό, οι δε αυξήσεις το 2005 στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ ήταν διπλάσιες του πληθωρισμού και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και το 2006 προκειμένου ώς το τέλος του 2008 να φθάσουν τα 230 και τα 330 ευρώ αντίστοιχα.
H καταπολέμηση της ανεργίας
Άννα Υψηλάντη, άνεργη, μητέρα ενός παιδιού
7. Με ποιον τρόπο σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να καταφέρουμε να βρούμε ευκολότερα δουλειά;
H ανεργία είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και το γνωρίζουμε καλά αυτό. Ο τρόπος που μπορεί να καταπολεμηθεί είναι με τις επενδύσεις, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και γενικότερα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Έχουμε λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μεταρρυθμίσεις εκεί στοχεύουν. H φορολογική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η μείωση των ελλειμμάτων, ο επενδυτικός νόμος. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι με τον επενδυτικό νόμο έχουν δημιουργηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο περίπου 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας. H προσπάθεια που κάνουμε είναι πραγματικά μεγάλη και έχει αποτελέσματα, όμως ακόμα έχουμε μπροστά μας δρόμο. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις.
H μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων
Γιώργος Περδικάρης, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας
8. Κύριε υπουργέ, μιλάτε συνεχώς για μείωση του φορολογικού συντελεστή, όμως στην πράξη δεν το έχουμε δει ακόμη. Αντίθετα, διαπιστώνω ότι τα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών που εργαζόμαστε 10 και 12 ώρες για να πάρουμε έναν αξιοπρεπή μισθό των 3.000 – 4.000 ευρώ, στο τέλος τιμωρούμαστε γι’ αυτό πληρώνοντας υψηλό φόρο.
Έχετε απόλυτο δίκιο να αγανακτείτε για τον φόρο που πληρώνετε. Γι’ αυτό τον λόγο από το 2007 θα πληρώνουν οι πολίτες λιγότερους φόρους. Ήδη έχουμε αυξήσει κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο. Δρομολογούμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Προχωράμε από το 2007 σε περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου ορίου, σε έναν κεντρικό συντελεστή 25% από 30% και 40% που είναι σήμερα καθώς και σε έναν ανώτατο συντελεστή 35% για πραγματικά μεγάλα εισοδήματα.
Οι παροχές σε συνταξιούχους
Κώστας Αποστόλου, συνταξιούχος IKA
9. Μια που όπως υποστηρίζετε, κ. υπουργέ, βελτιώνεται η κατάσταση της Οικονομίας και από του χρόνου θα αρχίσουν οι παροχές, μήπως θα πρέπει να κάνετε αυτοκριτική για το επίδομα θέρμανσης που δεν δώσατε;
Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία θέλει τους πολιτικούς να είναι χρήσιμοι και όχι βραχυχρόνια ευχάριστοι. Με τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούμε κινούμε τα πράγματα προς τα μπρος, ξεπερνάμε τις συντηρητικές νοοτροπίες που κρατάγανε την κοινωνία καθηλωμένη. Με τις μεταρρυθμίσεις δημιουργούμε συνθήκες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ευημερίας. Μόνο μέσα σε μια υγιή Οικονομία μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών και αυτό επιδιώκουμε.
H αύξηση των αντικειμενικών Γιώργος Παπαδάκης, συνταξιούχος
10. Μας ταλαιπωρήσατε πολύ με τα σπρωξίματα στις Εφορίες για να προλάβουμε τις νέες αντικειμενικές. Παρά την ταλαιπωρία μου δεν πρόλαβα να κάνω γονική παροχή την περιουσία μου στα παιδιά. Οι ελαφρύνσεις που προαναγγείλατε στις πράξεις δωρεάς θα ισοσκελίσουν τουλάχιστον τη ζημία που θα έχω από την αύξηση αντικειμενικών και την αύξηση των εισφορών;
Δεν ξέρω ακριβώς για ποια ακίνητα μιλάτε για να μιλήσω με ποσά. Ωστόσο υλοποιήσαμε την προεκλογική μας δέσμευση και τετραπλασιάσαμε το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς από γονείς προς παιδιά και συζύγους. Ενώ ταυτόχρονα εξομοιώθηκαν φορολογικά τα εγγόνια με τα παιδιά που μέχρι σήμερα είχαν βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “