H χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τη χώρα μας ήταν αυτή στη Σύνοδο Κορυφής που έληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο αρχιτέκτονας του ναυαγίου Τόνι Μπλερ, μαζί με τα ηνία της Ένωσης που παραλαμβάνει γι’ αυτό το εξάμηνο, θέλει να πάρει στα χέρια του και το ταμείο και να αναδιανείμει τα κοινοτικά κονδύλια, με πρώτα θύματα του αγρότες αλλά και το κράτος – πρόνοιας της Ευρώπης. Ο κ. Μπλερ δεν είναι μόνος του, έχει συμμάχους από τον πλούσιο Βορρά που επιθυμούν μια Ευρώπη στην οποία κύριος παρονομαστής δεν θα είναι η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή, αλλά η ενιαία ισχυρή αγορά.
KI ΕΝΩ η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομική δυσπραγία, «TA NEA» αποκαλύπτουν σήμερα τη ζούγκλα της μαύρης αγοράς εργασίας. Πολλοί επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της μεγάλης ανεργίας δίνουν δουλειά μόνο σε όσους δέχονται μισθό πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, με 6 ημέρες δουλειά και χωρίς επιπλέον αμοιβή όταν εργάζονται Κυριακές.
TA ΕΡΓΑΤΙΚΑ συνδικάτα πάντως ετοιμάζονται για «θερμό» απεργιακό καλοκαίρι με αφορμή την κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενώ η απεργία στις τράπεζες συνεχίζεται, η μεγάλη αντεπίθεση της ΓΣΕΕ αρχίζει την Παρασκευή με 24ωρη απεργία, με την οποία θα παραλύσουν στο σύνολό τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη μέσα στο καλοκαίρι – αν είναι δυνατόν ακόμη και πριν από τον Αύγουστο – να κλείσει με τον πρώτο κύκλο των διαρθρωτικών αλλαγών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, ώστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει τον νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων.
ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ μεταρρυθμίσεις και η κερδοσκοπία κερδοσκοπία. Για παράδειγμα, αυτό το τριήμερο της εξόδου οι βενζινοπώλες – μόλις είδαν νέα εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι – πήραν και τα… ρέστα των εκδρομέων: εκτίναξαν την αμόλυβδη βενζίνη στο ένα ευρώ το λίτρο στις εθνικές οδούς.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με τον σκληροπυρηνικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στον δεύτερο γύρο των ιρανικών προεδρικών εκλογών, ο πραγματιστής Χασεμί Ραφσαντζανί (φωτό). H δεύτερη θέση που «χάρισε» στον Αχμαντινετζάντ ο πρώτος εκλογικός γύρος προκάλεσε στο Ιράν μεγάλη έκπληξη και πυροδότησε εκτεταμένες καταγγελίες για νοθεία. Όπως όλα δείχνουν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, έχει βάλει στόχο να αποκτήσει τον απόλυτο και αδιαφιλονίκητο έλεγχο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “