Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης, Μουράτ Μουτλού, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό, τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε) και το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ) και τόνισε πως «αναφέρονται υλικές ζημιές στην Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και στην Ίμβρο, κυρίως στα Αγρίδια (Τεπέκιοϊ)».
Ο ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το Σάββατο στις 12:25 μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης, προκάλεσε ζημιές και σε παλαιά σπίτια και κτίρια των χωριών της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των Ελλήνων κατοίκων του νησιού.
Ωστόσο, οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες. Στα Αγρίδια σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και σε ορισμένα έχουν καταρρεύσει σκεπές, τοίχοι και καμινάδες, ενώ ζημιές υπέστη και η εκκλησία. Το ίδιο σκηνικό κυριαρχεί και στο Γλυκύ, όπου κατέρρευσε ο νάρθηκας της εκκλησίας του Ευαγγελισμού.
Στη Λήμνο, μία αγγλίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν κατέρρευσε ψευδοροφή στο αεροδρόμιο της Λήμνου από τον ισχυρό σεισμό.
Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησε για την πατρίδα της ενώ στο χωριό Κορνός της Λήμνου, μία μητέρα μαζί με το παιδί της τραυματίστηκαν επίσης ελαφρά στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο από την ισχυρή σεισμική δόνηση που «ταρακούνησε» τη μισή Ελλάδα και τα ανατολικά παράλια της Τουρκίας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Ο δήμαρχος της Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ανέφερε ότι στο νησί επεκράτησε πανικός επειδή ο σεισμός είχε μεγάλη ένταση και διάρκεια. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του νησιού αλλά σύντομα η βλάβη αποκαταστάθηκε.
Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα τουρικά παράλια, αλλά και στην Αττική.
Περίπου 10 λεπτά αργότερα, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Β.Αιγαίου συνεχίστηκε με δονήσεις της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μικροζημιές
Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και διαπιστώθηκε ότι δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.
Καταγράφηκαν μικροζημιές σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και μια μάντρα κοντά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, καθώς και μικροζημιές στο εσωτερικό κατοικιών.
Πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση κτιρίων, ενώ το αεροδρόμιο της Λήμνου λειτουργεί κανονικά.
Σε ετοιμότητα
Μετά από επικοινωνία του Πρωθυπουργού Ανώνη.Σαμαρά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχαλάκης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε: «Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5124102/seismikh-donhsh-egine-aisthhth-sthn-athhna/