Όταν ο καθρέφτης μας είναι ο άλλος

Μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή και τα δυνατά συναισθήματα επιχειρεί το τέταρτο βιβλίο της Δάφνης Καλογεροπούλου με τίτλο «Κοίταξέ με να δω ποια είμαι», που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στον Ιανό. Για το βιβλίο, που πραγματεύεται την άνθιση ενός δυνατού έρωτα στο πλαίσιο μιας ομαδικής ψυχοθεραπείας, μίλησαν η ίδια η συγγραφέας, αλλά και οι: Κλώντια Καρύδη, VicePresident, PublicAffairs, TheAmericanCollegeofGreece,η Μαίρη Κανελοπούλου, κλινική νευροψυχολόγος, και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης. Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα galantrio (Μαρίνα Κολοβού – βιολοντσέλο, Πέτρος Μπούρας – πιάνο, Δήμητρα Τριανταφύλλου – βιολί).

Η Κλώντια Καρύδη μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την προσωπικότητα της συγγραφέως, σημειώνοντας ότι είναι ένα ιδιαίτερα συγκροτημένο άτομο και χαρακτηρίζοντάς την ήρεμη δύναμη. «Αποπνέει σιγουριά και δυναμισμό. Υπόσχεται λίγα και κάνει περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Καλογεροπούλου ως συγγραφέα, η κυρία Καρύδη αναφέρθηκε στην ωριμότητα της γραφής, σημειώνοντας ότι οι λέξεις της έχουν δύναμη και κρύβουν πολλαπλά νοήματα. Το δυνατό σημείο της γραφής της, ωστόσο, είναι ότι «ο καθένας νιώθει ότι τα κείμενα είναι προσωπικά», έχει την αίσθηση ότι απευθύνονται στον ίδιο.

Στην σχέση δασκάλου-μαθητή που τη συνδέει με τη συγγραφέα, αλλά και στα νοήματα του βιβλίου εστίασε η Μαίρη Κανελοπούλου. «Ήταν φοιτήτριά μου στον τομέα της ψυχολογίας. Εξαιρετική. Θα μπορούσα να πω για τη διεισδυτική της ματιά, το πάθος για τη γνώση». Αντ’ αυτού, προτίμησε να εστιάσει στο κουράγιο της να γράψει για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων και τις επιθυμίες τους.

Η κυρία Κανελοπούλου σημείωσε ότι το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι είναι κατασκεύασμα του πολιτισμού, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Το βιβλίο θέτει επιτακτικά ερωτήματα, όπως : υπάρχει ωφέλιμη ομοφυλοφιλία ή επιζήμια ομοφυλοφιλία; Και επιχειρεί να ανοίξει ένα παράθυρο στις καταπιεσμένες επιθυμίες. « Τελικά ο άλλος είναι και η κόλαση και ο παράδεισος» . «Διαβάστε το βιβλίο και ονειρευτείτε την ελευθερία. Το βιβλίο είναι για το δικαίωμα του καθένα να είναι ο εαυτός του» , κατέληξε η κυρία Κανελοπούλου.

Η παρουσίαση έκλεισε με μια πιο προσωπική προσέγγιση, αυτή του δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη, ο οποίος αφηγήθηκε τη δική του περιπέτεια ανάγνωσης του βιβλίου, αλλά και την αντιφατική σχέση του με την ψυχοθεραπεία.

«Οι μεγάλοι έρωτες και η λογοτεχνία είναι τα δύο δυνατά χόμπι μου. Τα αποτυπώνει και τα δύο το βιβλίο», σημείωσε. «Αν ο έρωτας είναι ομοφυλόφιλος δεν με ενδιαφέρει».

Το βιβλίο του έδωσε το έναυσμα να αναθεωρήσει τη σχέση του με την ψυχοθεραπεία. «Για χρόνια θεωρούσα την ψυχοθεραπεία χόμπυ των πλουσίων. Έσφαλλα και, ως αποτέλεσμα , δεν έχω λύσει το ενοχικό μου». «Όλοι παιδευόμαστε με τις ενοχές μας», παραδέχτηκε. «Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας μου έχουν γραφτεί και αρνητικά σχόλια. Δεν με αφορούσαν ποτέ. Κατέρρεα όμως κάθε φορά που μια λευκαδίτικη εφημερίδα έγραφε κάτι κακό για μένα».

Όσο για τη σχέση του με τα βιβλία; «Γράφω 35 χρόνια και δεν έχω γράψει βιβλίο. Διαβάζω βιβλία με μανία από τα 12 μου που έφυγα από το σπίτι μου. Ήταν για μένα παρηγοριά. Γι΄ αυτό θαυμάζω όσους γράφουν».

Η προσωπική του εκτίμησή ήταν ότι η Δάφνη Καλογεροπούλου θα γίνει μεγάλη συγγραφέας. « Έχει τα κλειδιά του τρόπου της γραφής. Και κάνω μία πρόβλεψη: το επόμενο βιβλίο δεν θα έχει να κάνει με την ψυχολογία. Θα είναι λογοτεχνικό». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κύριος Πολίτης ευχήθηκε το βιβλίο «καλοτάξιδο».

Την παρουσίαση έκλεισε το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ευχαριστώντας όλους όσους τη στήριξαν. Όπως είπε, με το βιβλίο αυτό εκπληρώθηκε για εκείνην ένα όνειρο.

Το βιβλίο «Κοίταξέ με να δω ποια είμαι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

βιβλίοΚαλογεροπούλουπαρουσίαση