Βαλκάνια: Οι πλημμύρες παρασέρνουν νάρκες που δεν έχουν εκραγεί - Εκκληση για βοήθεια

Στους 44 οι νεκροί – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Έκκληση για βοήθεια απηύθυναν Σερβία και Βοσνία, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι 7.800 είναι κάτοικοι του δήμου Ομπρένοβατς, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε.

Οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες στην περιοχή τα τελευταία 120 χρόνια. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 44.

Στο Ομπρένοβατς (κοντά στο Βελιγράδι) ανασύρθηκαν 12 σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 16 νεκρούς, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Στη Βοσνία, οι αρχές κάνουν λόγο για 27 νεκρούς, ενώ στην Κροατία ανακοινώθηκε την Κυριακή ένας νεκρός.

Τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ο κίνδυνος όμως παραμένει, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Ορυχεία πλημμύρισαν, χωράφια καλύφθηκαν με νερό, γέφυρες παρασύρθηκαν, ενώ σχεδόν 100.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα μόνο στη Σερβία, την ώρα που γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να προστατευθούν οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αστυνομικοί, στρατιώτες και εργάτες προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά, προκειμένου να μη φτάσουν στο σταθμό Νίκολα Τέσλα.

Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα νερά έχουν παρασύρει ορισμένες από τις 100.000 νάρκες που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένες στην περιοχή, ενώ παρέσυραν και τις προειδοποιητικές πινακίδες σε κάποια ναρκοπέδια.

Η κατάσταση είναι η ίδια στη Βοσνία. «Η κατάσταση είναι καταστροφική» δήλωσε ο Αντίλ Οσμάνοβιτς, υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα βόρεια της χώρας, όπου σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν καλυφθεί από τα νερά.

Μεγάλη κινητοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία να αντιμετωπίσει τις δαπανηρές συνέπειες των πλημμυρών, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Βελιγράδι Μάικλ Ντάβενπορτ.

Ο επικεφαλής της ΕΕ στη Σερβία ανέφερε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα συντονισμού των δράσεων των κρατών μελών της Ένωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο κ. Ντάβενπορτ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο των εθνικών υπηρεσιών διάσωσης της Σερβίας και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Στις επιχειρήσεις αρωγής συμμετέχει και η Ρωσία. Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους.

Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, αντλίες νερού και γεννήτριες έχουν φθάσει από τη Ρωσία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως επίσης και οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Για την επιχείρηση διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Εν τω μεταξύ, αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Μπρίντιζι και μετέφερε γεννήτριες και αντλίες, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο αεροπλάνο με τρόφιμα και νερό.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=597431

Βαλκάνιαέκκλησηνάρκεςνεκροίπλημμύρες