Το θέμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα θέσει επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές μας στα 60 ή και στα 70 χρόνια και μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό. Πάντως, η ευρωζώνη είναι μάλλον πιθανότερο να δεχθεί επιμήκυνση μέχρι τα 50 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου (διμερή-GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 17 χρόνια, ενώ τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου (από το EFSF) ύψους 133,6 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 30 χρόνια.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το Eurogroup θα αναθέσει στην ομάδα των τεχνοκρατών εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) να διαμορφώσει σενάρια που θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, ενώ ο ορίζοντας για τη λήψη αποφάσεων τοποθετείται μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει έτοιμες τις θέσεις της, οι οποίες κινούνται στους εξής άξονες:
Η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, ακόμη και αν χρειαστεί να αυξηθεί οριακά θα είναι ένα πολύ καλό σενάριο για την Ελλάδα. Σήμερα, στα διμερή δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο είναι περίπου 0,8% (τρίμηνο Euribor + 0,50%), αλλά αναμένεται να αυξηθεί κατά μία ή και δύο ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 3-5 χρόνια, λόγω της αύξησης του επιτοκίου του ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Θετικά θα μπορούσε να επιδράσει και η αύξηση της περιόδου χάριτος για τις πληρωμές τόκων κατά 10 ή και 20 χρόνια, ανάλογα με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων (17 χρόνια το πιθανότερο).
http://www.iefimerida.gr/node/153414#ixzz30ppz1owU