Συνελήφθη ο ηγέτης του IRA για δολοφονία

Τον ηγέτη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), Τζέρι Άνταμς, συνέλαβε η αστυνομία χθες προκειμένου να ανακριθεί για την απαγωγή και δολοφονία της 38χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ το 1972 στο Μπέλφαστ, κίνηση που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε δήλωσή του που κυκλοφόρησε λίγο πριν από την ανάκριση, ο 65χρονος Άνταμς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας, ενώ το κόμμα του εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Τον περασμένο μήνα ο Τζέρι Άνταμς είπε ότι ήταν διαθέσιμος να συναντήσει την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας για την υπόθεση ΜακΚόνβιλ. Η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα».

Ο Τζέρι Άνταμς πάντως θεωρεί ότι πρόκειται για μία ακόμη «κακόβουλη κατηγορία» εναντίον του.

«Αν και δεν έχω διαχωρίσει τον εαυτό μου από τον IRA, και ποτέ δεν θα το κάνω, είμαι απολύτως αθώος στην απαγωγή, δολοφονία και ταφή της Τζιν ΜακΚόνβιλ», σχολίασε ο Άνταμς, επιβεβαιώνοντας ότι ανακρίνεται από την αστυνομία. Μάλιστα, στη δήλωσή του χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια «προσυνεννοημένη με τις αρχές της Β. Ιρλανδίας διαδικασία».

Η ΜακΚόνβιλ είναι μόνο ένα από τα θύματα των «Εξαφανισμένων» εκείνης της περιόδου- των ανθρώπων των οποίων χάθηκαν τα ίχνη κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο IRA το 1999 παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε και έθαψε σε μυστικές τοποθεσίες κάποιους από τους «Εξαφανισμένους».

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η ΜακΚόνβιλ, τα λείψανα της οποίας βρέθηκαν εν μέρει θαμμένα σε μια παραλία στην κομητεία Λουθ το 2003. Πέθανε από ένα μόνο πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η 38χρονη ΜακΚόνβιλ απήχθη από το σπίτι της στο Μπέλφαστ, το Δεκέμβριο του 1972, είχε δηλώσει η κόρη της, Έλεν ΜακΚέντρι στο CNN το 2012.

«Ήρθαν περίπου την ώρα για το τσάι, την έσυραν έξω από το μπάνιο και την έσυραν έξω» είπε η ΜακΚέντρι, η οποία ήταν έφηβη εκείνη την εποχή. «… Το μόνο που ήθελα να μάθω είναι για ποιό λόγο σκότωσαν τη μητέρα μου».

H σύλληψη του Tζέρι Ανταμς έρχεται λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία που συμπίπτουν με τις ευρωπαϊκές εκλογές, σχολιάζουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφερόμενα στην ανάκρισή του από τις βορειοϊρλανδικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς, ο οποίος ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για μια από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες δήλωσε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων —τις οποίες δεν κατονόμασε- στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64000678

IRAδολοφονίαΤζέρυ Άνταμς