Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζεται για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους από 30 έως 50 χρόνια

Π.Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση

Ως σημαντικό ορόσημο χαρακτήρισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως τόνισε, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές και να αποκατασταθεί η πρόσβασή της. Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, είπε: «Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό που κατά την άποψή μας θα χρειαστεί είναι περισσότερη χρηματοδότηση».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές και να αποκατασταθεί η πρόσβαση της.

«Ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Νομίζω ότι πρόκειται να διευκολύνει τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές», τόνισε.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορες και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα να μειωθεί το χρεος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και εάν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα είπε τα εξής:

«Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση.Δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα»

Τέλος ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τροικας θα επιστρέψουν στην Αθηνα τον Ιούνιο για να «δουν τους αριθμούς» και η κύρια αποστολή των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

Επιμήκυνση του χρέους

Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια, ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Η ελάφρυνση του χρέους έχει προεξοφληθεί και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ..

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=586482

ReutersαγορέςΔΝΤΕΕΕΛΛΑΔΑπρόγρμμαΤόμσενχρέος