Νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή

 Μία νέα πρωτοβουλία θα παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος σήμερα Τετάρτη, με σκοπό να  κάνει τα κυβερνητικά δεδομένα πιο εύκολα προσβάσιμα στους ερευνητές και τις  επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ετοιμότητας της κλιματικής αλλαγής  στη χώρα.

O Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη προαναφέρει την πρωτοβουλία στo πλαίσιo των  νέων προγραμμάτων σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Georgetown τον περασμένο  Ιούνιο, ωστόσο την Τετάρτη θα γίνει η επίσημη παρουσίαση.

Μέρος της πρωτοβουλίας για το κλίμα επικεντρώνεται στο δικτυακό τόπο Data.gov -ονομάζεται Climate.Data.gov- που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εθνικής  Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA ), σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία  Αεροναυτικής και Διαστήματος ( NASA ).

Η ιστοσελίδα των κλιματικών δεδομένων θα διαθέτει επίσης την υποδομή και τα  γεωγραφικά δεδομένα χαρτογράφησης: γέφυρες , δρόμους , κανάλια , κ.λπ. – από  οργανισμούς όπως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ και το Υπουργείο  Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σχετικά με τη διάθεση όλων αυτών των πληροφοριών στο κοινό, η κυβέρνηση  Ομπάμα ανακοίνωσε , «θα τονώσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα του  ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της εθνικής ετοιμότητας για την κλιματική  αλλαγή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση , αρκετές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της Intel, της Google, της Microsoft και της Esri ( η οποία δημιουργεί λογισμικό  γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών ) – έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία νέου  λογισμικού χαρτογράφησης , αιτήσεων και άλλων τεχνολογικών εργαλείων για την  οπτικοποίηση και την προετοιμασία για τους κινδύνους που σχετίζονται με το  κλίμα. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικές ομάδες  παρέχουν επίσης τεχνολογική υποστήριξη.

Σε ένα blog post του Λευκού Οίκου που συνοδεύει την ανακοίνωση, ο επικεφαλής  προεδρικός επιστημονικός σύμβουλος Τζον Χόλντρεν και ο ανώτερος σύμβουλος του  Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα έκαναν λόγο για μία φιλόδοξη προσπάθεια να διαθέτουν  τα στοιχεία της κυβέρνησης για ιδιωτικούς και φιλαθρωπικούς σκοπούς.

Οπως εξηγούν: «θα συμβάλει στη δημιουργία εύκολων στη χρήση εργαλείων για  κτηνοτρόφους, αγρότες, νοσοκομεία και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα – και θα  εξασφαλίσει το μέλλον των κοινοτήτων της Αμερικής».

http://www.iefimerida.gr/node/147671#ixzz2wPDe9MZg